Anız yakımı doğaya zarar veriyor.
Bafra’da Anız yakımı tartışmaların odağı olmaya başladı.Anız yakımı toprağa zarar verir mi?Toprağa zararlı mıdır?İşte sizler için bu konuyu çiftçilerimize açıyoruz.
1983 Yılında Anız yakımı yasaklanmıştı.Günümüzde ise Anız yakımı yasak olduğu halde yakımı devam ediyor.Orman yakının da yakılmasının cezası sadece 100 tl olması ,yasak değilmiş gibi bir algı gösteriliyor.Anız yakımı hem yasak, hem de doğaya zarar veriyor.
Her yıl anız yakmaktan dolayı başlayan yangınlar bazen durdurulamıyor. Oysaki toprağın kendi yapısı vardır ve içindeki börtü böcek de buna dahildir. Anız yaktığınızda bu yapıyı bozuyorsunuz, verimi düşürüyorsunuz.Çiftçilerinde uyarılardan haberdar olmaları gerekli. Oysaki hanız yakacağınıza toprağı sürseniz ,çıkan otlar gübre görevi görecektir.Toprağında ekolojisi bozulmayacaktır.Uzmanların tavsiyeleri hep bu yönde olmuştur.
Demek ki, o eski yöntemler tarımda gene iş başında, "Ateşten iyi gübre bulunmaz" diyor ve yakmaya devam ediyorlar.Sonra kenardaki cevizler, zeytinler de tutuşuyor, bazen de meyve dalının yanmasına, kurumasına neden oluyorlar.
Çevre kanununa göre orman kenarında bir dekar alanda anız yakmanın cezası sadece 100 lira olarak belirlenmiştir.Yani dekar başına 33,83 TL cezası olan, istenmeyen otların ateşe verilmesidir. işlemin orman ve sulak alanlara yakin yerlerde yapılması durumunda ise ceza 5 kat attırılabilecektir. Orman Kanununa göre, 1983'ten beri yasak olan şeydir aslında yasak değilmiş gibi yapılıyor.
İŞTE BAFRA’DA ANIZ YAKIMINDAN BİR VİDEOLU GÖRÜNTÜ