HaberOvasi.Com

Bafra Müftüsü göreve,Görüntü hoş değil!

BAFRA HABER

Samsun Bafra İlçesinde bulunan ,Osmanlı mimarisine ve yanı başında bulunan Kabre yani Battâl Seyyid Hacı Hüseyin Paşa'ya ne kadar sahip çıkıyoruz...

BÜYÜK CAMİMİZ 1670 YILINDA YAPILDI
Büyük Cami Mahallesi Cemiloğlu sokak üzerindedir. İlçenin en eski tarihi eserlerindendir. Evliya Çelebi’nin 300 yıl önce yazdığı meşhur Seyahatname'sinde bahsettiği iki camiden birisidir.

OSMANLI MİMARİSİNİ TAŞIYAN SAYILI CAMİLERDENDİR.
Önceleri zamanın Bafra Beyi, İsfendiyar oğullarına mensup Emir-i Mirza tarafından, merkezde toplanan halkın ibadetini ifa edebilmesi için ahşap olarak inşa edilmiştir.Cami, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Bahçe içerisinde yer alan yapının beden duvarları taş ve tuğladan yapılmıştır. Cami Klasik Osmanlı mimarisi üslubunda kesme taştan, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. İbadet mekânın üzeri kasnaklı bir kubbe ile örtülmüştür. Mihrap ve minberi kısmen orijinalliğini korumuştur. Ana kapı çift kanatlı olup üstünde iki kitabe ve aşı boyası ile yapılmış süslemeler, resimler mevcuttur.

AYŞE HATUN TARAFINDAN YAPILDI

Bugünkü camiinin üzerinde yer alan kitabede, “Hicri 1086 (Miladi 1670) yılında, Osmanlı Paşalarından Köprülü Mehmet Paşa’nın kızı olan Ayşe Hatun tarafından yaptırıldığı” ifade edilmektedir. Mirza Bey Hacı Murat Vakfındadır. Daha önce hac kafilesinin başkanı ve Mısır-Kahire ordu komutanı ve Trabzon ,Erzurum valisi ve Caniksancağı vergi memuru iken Allah’ın emri ile ahirete göç eder.Yöre halkı tarafından evliya olarak nitelendirilen ve korunan Battâl Seyyid Hacı Hüseyin Paşa Hazretlerinin Türbesi hakkında çeşitli rivayetler anlatılmaktadır. Türbe; halk tarafından Rıza-i İlahi için veli ziyaretinde bulunmak, hastaolanlar içinde şifa bulmak umuduyla ziyaret edilmektedir. Hasta olarak genellikle ruh hastaları olanlar ziyaretetmekte ve türbede medfun bulunan Battâl Seyyid Hacı Hüseyin Paşa hatırına Allah’tan (c.c) şifa ummaktadır.

SAKAL-I ŞERİF 
Tarihi Büyük Camii'de bir adet Sakal-ı Şerif bulunmaktadır. Kadir Gecesi'nde teravih namazının ardından vatandaşların ziyaretine açılır. 99 kat yeşil ipek örtüye sarılı küçük cam kavanozda bulunmaktadır.

Sakal-ı Şerif'in Bafra Büyük Camii ‘ye getirilmesi 300 yıl öncesine dayanmaktadır. Padişahın görevlendirdiği albay rütbeli Hüseyin Ağa adındaki bir şahıs tarafından getirilerek o zamanın cami görevlilerine teslim edilmiştir. Halen Sakal-ı Şerif'in muhafaza edildiği sanduka içerisinde Teslim-i Tesellüm tutanağı ile Sakal-ı Şerifin Peygamber efendimize ait olduğunu gösteren Resmi Belge mevcuttur.

DİYANET İŞLERİ TARAFINDAN EDİNDİK

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye'de toplam 1818 sakal-ı şerif bulunuyor. Bunlardan 422'si İstanbul'da, 153 Bursa'da, 98'i İzmir'de muhafaza ediliyor.

Diğer bazı illerdeki sakal-ı şerif sayılarıysa şöyle: Yozgat 87, Balıkesir 83, Nevşehir 57, Kayseri 52, Çanakkale 45, Kocaeli 42, Çankırı 32, Çorum, Manisa ve Sivas 31, Bolu 30, Konya ve Rize 28, Erzincan 25, Ankara 24, Kastamonu 23, Malatya 21, Amasya 20, Samsun 19, Afyon 18, Niğde, Sakarya, Kütahya, Tokat ve Tekirdağ'da 17.

ASIL, KONUMUZ İLGİSİZLİK!

Cami bitişiğindeki hazirede 100 – 150 yıl kadar önce vefat eden meşhur âlimlerden bazıları yer almaktadır.

Büyük Cami'mizin hakkında biraz sizlere bilgi vermek istedim...Ramazan ayı(ORUÇ AYI) bu günlerde manevi huzurunu alıyoruz.Neredeyse Ramazan'ın çıkmasına az bir zaman kaldı...Bafra'da böyle bir cami'nin böyle bir mimarinin ve MEŞHUR ALİMLER'in yattığı HAZİRE'YE malesef biz fazla ilgilisizin...Biraz'dan size paylaşacağımız resimlerde ne demek istediğimizi anlayacaksınız...

BU KABRE HER YIL DEĞİL,HER AY BAKIM GEREKLİDİR

Böyle mubarek bir ayda,gözden kaçırdığımız ufak hadiseler bizlerin airetini sıkıntıya soka bilir tarihi caminin yanında bulunan Kabre her yıl değil, her ay bakım yapılmalıdır,Otlar adam boyunu geçmektedir...Bizler basın olarak halkın sesiyiz,sizlerin görmediklerini bizler görmeliyiz...

YENİ MÜFTÜMÜZE ELEŞTİRİDİR!

Yeni gelen Müftümüze şunu söylemek isterim,Dünya işine yada görevinizi çok iyi yapmış olabilirsiniz,ama burayı göremiyorsanız işinizi iyi yaptığınız söylenemez,yada çevrenizdeki görevliler sizi iyi yönlendiremiyorsa bu sıkıntı büyüktür.Bayram gelmeden önce buraya bakım şart...Gerekli hassasiyetinizi göstereceğinize cani gönülden inanıyoruz.Sizleri 1670 Yılında kurulmuş,Sakalı Şerif bulanan camimizin kabrini temizlemeye davet ediyoruz....

Saygılarımızla... 


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.