HaberOvasi.Com

Bafra Ovası'nda kapya biberden 175 bin ton rekolte bekleniyor

BAFRA HABER

Samsun’un Bafra ilçesinde, kapya biberinin hasadına başlandı.

Kızılırmak Nehri’nin beslediği verimli topraklarda, Mayıs ayı içinde ekimi yapılan kapya biberinin hasadına Ağustos ayı içerisinde başlandı.

Bafra Ovası’nda ekilen 35 bin dekar alanda ekilen kapyadan dönüm başına 5 ton verim alınırken, ovada 175 bin ton rekolte olması bekleniyor.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “Bafra'nın en verimli Yeşilyazı ve Koşuköyü Mahallesi’ndeyiz. Yaklaşık dekar başı 5 ton verim alınıyor. Bu verim 3 sefer toplamasından ibarettir. Bafra Ovası’nda 45 bin dekar biberin, 35 bin dekarında kapya biberi ekimi yapılıyor. Geri kalanda dolmalık ve sivri biber olmak üzere ekili bir alanda sahip olduklarını.” Kaydetti.

Tosuner,” Ovadan kapya biber Türkiye'yi içine Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Trabzon, Türkiye'nin belirli illerine sevkiyat yapılıyor. Kısa bir zaman içinde Bafra Ovası’ndan çıkan kapya biber yurt dışına ihraç edileceğini de.” Söyledi.

Türkiye’de en verimli ve en kaliteli, kapya biberin Samsun ili Bafra ilçesinde üretildiğini söyleyen Tosuner,” Kapya biberinin gözlemesi, yemeği, salçası meşhur. Kapya biberin salçada verimliliği yüzde 60 ile yüzde 70 oranında. Tüm tüketicilerin üretilen kapya biberinin salçasını ve gözleme biberinin, Bafra’nın ürünün olmasını.” Tavsiye etti.

Bafra Ovası’nda yağışlardan dolayı zarar görüldüğünü anlatan Tosuner,” Devletimiz gerekli çalışmaları yaptı. Çiftçilere devletimin yardım etmesini diliyorum. Biz üretim şehriyiz ve üretiyoruz. Devletimizden girdi maliyetlerini göz önüne alıp, tarım yapan çiftçilere destek vermesini istiyorum. Şu günlerde kışlık sebzeye de yaklaşık 150 bin dekar alanda kışlık sebzeye hazırlıklarının başladığını.” söyledi.

Yeşilyazı ile Koşuköyü Mahallesi'nde sebze ticareti ve üreticiliği yapan Adem Yanık,” Depomuzda kapya biber işliyoruz. İç piyasaya ve dış piyasaya mal hazırlıyoruz. İhracat olarak Polonya, Romanya, Bulgaristan, İtalya, Fransa ve Rusya bu bölgelere ihracat yapıyoruz. İç piyasada Gaziantep, Kahramanmaraş, Mersin, Adana, Elazığ, Malatya, bu bölgelere yapıyoruz. Köylümüzden kilogram olarak kapya biberi 9 ile 10 lira arasında alıyoruz. Biz de üstüne 1 lira koyarak dış piyasaya satıyoruz. Biberlerimiz Mayıs ayında ekildi. Ağustos ayının 20’sinde çıkıyordu. Bu sene havaların sıcak olması nedeniyle mahsul 10 gün erken çıktı. Kasımın sonlarına doğru yeşilbiber ve kırmızıbiber olmak üzere hasat devam ediyor.” Şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.