Burada konuşma yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,” Bafra’da yaklaşık 25 mahallede 1300 çiftçimiz fındık yetiştiriciliği yapıyor. 2024 yılı verilerine göre Bafra ilçesinde 22 bin 120 dekar alanda fındık yetiştiriciliği yapılmakta ve 1.950 ton kabuklu fındık üretilmektedir. Fındık bahçelerimiz ocak usulü dikim sistemi ile tesis edildi. Ağırlıklı olarak bahçelerimizde çakıldak çeşidi ile yetiştiricilik yapılmaktadır. Ayrıca palaz, tombul, foşa, mincane, yomra çeşitleri ile de yetiştiricilik yapıldığını. ” kaydetti.
Bafra Köseli Mahallesinde 2015 yılında Şükrü Güngör Köeleoğlu adına 284 dekarlık alanda fındık çiftliği kurulduğunu söyleyen Sağlam,” Bu alanın yaklaşık 250 dekarlık kısmı fındık bahçesi diğer kısmı ise işletme binası, misafirhane, depo, yol, peyzaj alanı gibi yapılar oluşturmaktadır. Çiftlikte sıra arası 7 metre sıra üzeri 7 metre mesafelerde Yomra Sivrisi çeşidi ile fındık bahçesi tesis edilmiştir.” Dedi.
Tek gövdeli sistem ile yetiştiricilik yapılan çiftlikte yaklaşık 5000 fındık ağacı bulunduğunu anlatan İbrahim Sağlam,” Fındık bahçesi yeraltı damla sulama sistemi ile sulanmaktadır. Gübreleme işlemleri de otomasyonla yapılmaktadır. Diğer bakım işlemlerinde de modern teknoloji kullanılmaktadır. Budama yöntemi ile fındık ağaçları tek gövde üzerinden taçlandırılmaktadır.2021 yılında Çiftlik sahipleri değişmiştir. Giresun da faaliyet gösteren iş adamı Sedat Damcı çiftliği devraldı. Çiftliğin kurulumundan günümüze kadar koordinatör olarak Özer Akbaşlı görev yapmaktadır. Çiftlikte 2 daimi işçi çalışmaktadır. 2023 yılında çiftlikte 6 ton fındık hasat edilmiştir.2024 yılında ise 10 tonun üzerinde verim beklenmektedir. Ocak usulü yetiştiricilikte fındık bahçeleri 7 ile 8 yaşlarında tam verim çağına geçerken tek gövdeli yetiştiricilikte yapılan budama uygulamalarından dolayı tam verim dönemi birkaç yıl daha geç olmaktadır.” Şeklinde konuştu.
Sağlam,”Tek gövde ile fındık yetiştiriciliği, modern tarım tekniklerinin kullanılmasına uygun, işçilik maliyetlerinin minimuma indiği ve tam verim çağında dekara 400 ile 450 kilogram civarında ürün alınmasını sağlayabilecek üretim sistemi.” Olduğunu ifade etti.