HaberOvasi.Com

Siyah Çeltik yetiştiriciliği hasat töreni

BAFRA HABER

Gümüşyaprak Mahallesi Aydıner Mevkii ‘Siyah Çeltik Yetiştiriciliği Hasat Günü’ yapıldı.

Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yapılan açıklamada ,Bafra yaklaşık 70 yıllık çeltik yetiştiriciliği mazisine sahiptir. Türkiye de çeltik yetiştiriciliği yapılan alanlar dikkate alındığında Bafra İlçesi, Edirne ilinin İpsala ilçesinden sonra 2. Sırada yer almaktadır. Samsun İl Geneline bakıldığında İl üretiminin % 68 e denk gelen ekiliş alanı ile 1 ci sırada yer almaktadır. 49 kırsal mahallemizde çeltik yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeltik Yetiştiriciliği 2007 yılında 50.717 dekar, iken 2020 yılında bu rakam Yaklaşık % 165 artışla 134.022 dekara ulaşmıştır. İlçemizde ortalama çeltik verimi çeşit özelliğine bağlı olarak dekara 800 Kg’dır.2020 yılında 112.429 ton çeltik üretimi gerçekleşmiştir. 2021yılında ise 2344 çiftçimizde 139.998 dekarlık alanda Çeltik yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizde yetiştirilen çeltiğin satış fiyatı çeşit özelliğine göre değişmekle birlikte ilçe ekonomisine 300- 350 milyon TL. lik bir katkı sağlamaktadır. Bu durum çeltik yetiştiriciliğinin Bafra ekonomisi için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Ülkemizde ve bölgemizde 2014 -2015 yıllarında yetiştiriciliğine yeni başlanan siyah çeltik ve bu üründen elde edilen Siyah pirinç, besin değeri yüksek, magnezyum ve demir açısından zengin bir lif ve mineral deposudur. Siyah pirinç beyazına oranla daha fazla magnezyum içermesi nedeniyle özellikle kemik, sinir dokusu, kasların çalışması ve kalp sağlığı için önemli bir kaynak oluşturuyor. Magnezyum hücrelerin enerji üretiminde de kritik bir rol oynayarak vücudun enerji düzeyini artırıyor, bağışıklık ve sinir sistemini kuvvetlendiriyor. Beyaz pirinçten bir diğer bir farkı antioksidan değerinin yüksek olması. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor ve yaşlanmanın etkilerini azaltıyor. - İçeriğinde şeker miktarı azdır. - DNA hasarlarının azalmasında etkilidir. İlçemizde siyah çeltik yetiştiriciliği ilk olarak 2014 yılında Karıncak mahallesinde yapılmıştır. 2020 yılında ise Doğankaya mahallesinde 13 dekarlık alanda yetiştiriciliği yapılmıştır. “

Çeltiğin ilçe ve ülke ekonomisine olan katkısını artırmak, üretimi çeşitlendirmek amacı ile yetiştiriciliğine yeni başlanan , İnsan beslenmesinde önemli bir yere sahip Siyah çeltik üretimini geliştirmek ve artırmak amacı ile Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı kaynaklı olarak ,Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü İşbirliği ile 2021 yılında 75 dekarlık alanda Siyah Çeltik Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi Uygulanmıştır. 4 Farklı mahallede uygulanan projede tava usulü ile yapılan yetiştiricilik yanında , yağmurlama ve damlama sulama ile de Siyah çeltik yetiştiriciliği yapılmıştır. Siyah Çeltik yetiştiriciliğinin diğer tür ve çeşitlerin yetiştiriciliğinden farklı bir uygulaması sadece hasat sonrası yapılan işlemdir. Hasat sonrası siyah çeltiğin özel bir patozdan geçirilmesi gerekmektedir. Toprak işleme, gübreleme, ilaçlama , hasat v.b bakım işleri diğer çeltik üretimi ile aynıdır. Siyah Çeltik Üretiminde dekardan 600 – 700 kilogram ürün alınabilmektedir. Kilogram satış fiyatı diğer çeltik çeşitlerine göre yaklaşık % 50- 60 daha fazladır.

Çeltik Hasat Sonu pilav dağıtım etkinliği ,Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç,MHP Bafra İlçe Başkanı Barbaros Turna,İyi Parti İlçe Başkanı Aydoğan Yılmaz,CHP Bafra İlçe Başkanı Vahit Perçin, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ,Bafra TSO Başkanı Göksel Başar,Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü İlçe Müdürü Mehmet Güreş ve daire amirleride katıldı.



Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.