HaberOvasi.Com
0000-00-00 00:00:00

BAŞKAN ŞAHİN’İN SEYİR DEFTERİ 2

ADMİN

bafragazetesi@gmail.com 00 0000, 00:00

BAŞKAN ŞAHİNİ BELEDİYEDE NE BEKLİYORDU?
Bu yazı dizimizde yaptığımız inceleme ve araştırmalarımızda, yaptığımız görüşmelerde, basında çıkan haberlerde gerçekten çok ilginç bilgilere de ulaştık. Sansürsüz bir şekilde yazı dizimizi tüm açıklığı ile okurlarımızla paylaşmaya devam ediyoruz.
İşte araştırmamızda ortaya çıkan çok ilginç bir bilgi: Zihni Şahin ve Hasan Aslan lise çağlarında İshaklı mahallesinde aynı evi ve odayı paylaşıyorlardı. Her ikisi de köylerinden gelmiş ve okuyorlardı. Tabiri caizse bu eve Başkan çıkartan ev demek gerekir. Bu evi paylaşanlardan biri olan Hasan Aslan iki dönem toplam 10 yıl Bafra Belediye Başkanlığı yapmıştı. Aynı evi paylaşanlardan bir diğeri olan Zihni Şahin’de Bafra Belediye Başkanı olmuştu. Belki de bu nedenle Hasan Aslan kaybettiği bir önceki seçime göre üzüntüsü de daha az olmuştu. Aynı evi paylaşan iki arkadaş seçim süresince de birbirleri hakkında tek kötü söz etmemiş ve centilmence bir yarış olmuştu. Özetlemek gerekirse Hasan Aslan kazanabileceği bir seçim yaşayacağına muhakkak bir göz bakılırken, Zihni Şahin’in adaylığı ile seçimi iktidar partisine kaybetmişti. Cenab-ı ALLAH bu sefer başkanlığı Bafra’nın Zihni hocasına nasip etmişti. Demokrasi böyledir millet iradesi bu şekilde sandığa yansımıştı.
Beklenen gün gelmişti. Zihni Şahin seçim kurulundan başkanlık mazbatasını alarak Belediyede ki devir teslim törenine gidiyordu. Devir teslim töreni başkanlar geçidine sahne oldu. Eski başkanlardan Sefer Peker, Durmuş Çakır, Yaşar Buharalıoğulu ve başkanlığı devredecek olan Şükrü Neiş törendeydi. Bu güzel bir olaydı. Zihni Şahin daha ilk gün ve sonralarda devam edecek birleştirici ve bütünleştirici kişiliğini ortaya koymuştu. Oda arkadaşı ve eski Başkan Hasan Aslan’ı törene katılanların gözleri aramıştı. Fakat Hasan Aslan Ankara’da olduğundan törene katılamamıştı.
Başkan Şahin her ne kadar hoş görülü, mütevazı bir kişiliğe sahip olsa da aynı zamanda tutumlu, çalışkan ve disiplinli bir kişiliğe sahipti. İlk yaptığı şey Belediyenin mali yapısını istemek oldu. Sonra tüm personelleriyle bire bir görüşmeler yaptı. İlçenin problemlerini biliyordu. Ama bu problemleri çözecek kaynakları da oluşturması gerekiyordu. Başkan gündüzleri tebrikleri kabul ederken, ziyaretlerle ilgilenirken, iadeyi ziyaretler yaparken geceleri de toplantı ve çalışmalarını devam ettiriyordu. Günde 18-20 saati bulan yoğun bir çalışma temposuyla da bir bakıma Bafra’nın resmini çekiyordu. Başkanın nasıl bir Bafra resmi çektiğini kendi yaptığı açıklamalarında görmek mümkündü. Bu resim hepimizin içerisinde olduğu ve bir kısmını bildiği bir resimdi. Başkan çeşitli TV, Radyo programlarında ve röportajlarında şunları söylüyordu.
- Bafra’mızın kanalizasyon ve alt yapı problemi devam ediyordu.
- Araç gereç ve iş makinelerimiz yetersiz ve eskiydi.
- Şehir meydanımız yoktu.
- İçme suyu problemi vardı. Arıtma tesisi inşaatı yarı durumdaydı.
- Kendi asfaltımızı üretecek imkândan yoksunduk.
- Sağanak yağmurlarda ulaşım aksıyor, bazı bölgelerimizde işyeri ve evleri sular basıyordu.
- Pazar yerimizden hem esnafımız hem de alış veriş yapan vatandaşlarımız çok şikâyetçiydi.
- Personel ve esnaf borçlarımız vardı.
- Hazineye ve kamuya olan borçlarında Bafra belediyesi Türkiye’nin en borçlu 10 belediyesi arasında yer alıyordu.
- Oto gar ve sebze halimiz ihtiyaçlara cevap vermiyor ve şehir merkezinde kalmıştı.
- Bazı mahallerimizde yollarımız son derece bozuktu. Asfalt problemi devam ediyordu.
- Şehrin kültür yapısına katkı yapacak tesisler eksikti,
- Sokak hayvanları barınağı yoktu,
- Çocuk parkları yetersizdi,
- Yeni Hayvan pazarı gerekiyordu.
- Bafra’nın girişi kent girişine yakışmıyordu,
- Şehir mezarlığında düzenlemelere ve bakıma ihtiyaç vardı,
- Belediye teknoloji bakımından eksikti. e- belediye ve akıllı kent otomasyon sistemine ihtiyaç vardı.
- Kısacası önemli eksikliklerimiz vardı. Bununla birlikte maddi imkânlarımızda yok denecek kadar kısıtlıydı.

Bafra’nın özetle resmi bu şekildeydi.
Evet Başkan Şahin aynen böyle diyor ve şunları ifade ediyordu:
Bafra’mızda elbet de yapılmış pek çok hizmet olmuştur. Ben bu problemleri yol haritamızı ortaya koymak için dile getirdim. Ayrıca şehirler yaşayan organizasyonlardır. Problemler bitmez. Her zaman yeni ihtiyaçlar ortaya çıkar. Problemleri bilmez ve öncelikler sırasını tespit etmezseniz sağlıklı bir yapı kuramazsınız. Kim insanımız için taş üstüne taş koymuş hizmet etmişse ben hepsine teşekkür ediyorum. Vefat etmiş olan başkanlarımızı, belediye meclis üyelerimizi ve personellerimizi de hayırlı yad ediyor yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Yaşayanlarına ise sağlık, sıhhat ve mutluluklar temenni ediyorum. Biz imkânlarımız dâhilinde önceliklerimizi belirleyerek planlı ve programlı bir dönem başlattık. 2014 yılını da kapsayacak şekilde stratejik planımızı hazırladık. Yapacağımız her hizmeti ve projeye bu planda yer verirken hem maliyetini ve hem de kaynağını ortaya koyduk.
Başkanın açıklamalarından görüleceği gibi problemleri tespit etmiş ve yol haritasını çıkartmıştı. Yani Zihni Başkan doğru yerden işe başlamıştı. Başkan bu açıklamalarında da mütevazı, gerçekçi ve doğrucuydu. Hem eksiklikleri ortaya koyuyor hem de hizmet yapanları yâd ediyordu. Başkanın başka bir zorluğu da Bafra’yı 15 yıldır idare edenlerden biri ev ve oda arkadaşı Hasan Aslan diğeri de aynı partilisi Şükrü Neiş’ti. Yani Zihni Hoca yine zordaydı. Çok fazla konuşması, şikâyet etmesi mümkün değildi. İçine atacaktı. Başkan bu zorluğun yanında elini kolunu bağlayan işçi, personel ve esnaf borçları ile kamuya olan büyük borç sarmalının zorluğu altındaydı. Eski Başkan Şükrü Neiş döneminde kamuya olan 166 trilyon borç yapılandırılmış ve 108 trilyona düşürülmüştü. 77 yıl boyunca Bafra Belediyesine İller Bankasından nüfusa göre gelecek payı % 40’ı ( Takriben 400.milyar) her ay kesilecekti. Eski Başkan Şükrü Neiş’ten sonra yeni başkan Zihni Şahinde önemli bir kaynaktan mahrum kalacaktı. Tabii burada söylemek gerekir ki bu borçlanma alt yapı ve kanalizasyon arıtma tesisine gitmişti. Bafra 250 km çıvarında yeni bir kanalizasyon hattına kavuşmuştu. Zihni Şahin idarecilikten, siyasetin içinden ve başkanlıklardan gelen biriydi. Hizmet için personele, esnafa ve paraya ihtiyaç olduğunu çok iyi biliyordu. Başkan mali bir disiplin başlattı. Bu mali disiplin sonucunda ilk olarak işe İçeride 7 ay maaşı birikmiş hizmet alımı personeli ile ikramiyesini, mesaisini alamamış işçilerin paralarını ödeyerek ve esnafa olan borçları kapatarak başladı. Başkanın bu dönemde ki bir başka zorluğu da Bafra Belediye spor oldu. Başkan belediyeye büyük yük ve kambur olan spor kulübünü Bafra’ya mal etme projesini uygulamaya koydu. Günlerce sivil toplum kuruluşları ve çeşitli kesimlerle görüşmeler yaptı. Fakat sonuç alamadı. Kulüp yine belediyeye kalmıştı. Başkanın bu süreçte ki mali disiplinini delen tek konu böylece futbol olmuş oldu.
Başkan Şahin’in ilk yılı tebrik ziyaretleri, iadeyi ziyaretler, toplantılar, mali disiplini sağlamak ve stratejik planını hazırlamakla geçti. Bu süreç kolay değildi. Toplumun beklentileri vardı. Başkan Şahin bu dönemde sabırla mali disiplini sağladı, projelerini ve kaynaklarını hazırladı. İşçi ve esnafa olan 8.000.000 (8 trilyon) civarında bir borcu ödedi bu şekilde hizmetinde önünü açtı. Bu aynı zamanda Bafra ekonomisine de giren bir para oldu.
Devam edecek……
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.