Kızılırmak Nehri’nin sularının beslediği, Bafra Ovası’nda yaklaşık 20 bin dekar alana temmuz ve haziran ayında ekilen, karnabaharın ilk dönem hasadı sürüyor.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,” Bafra tarım şehri, Bafra Ovası’nda tüm kışlık ürünleri ele alırsak 130 bin dekar alana dikili bir alan var. 2024 Yılı içerisinde 20 bin dekar alana karnabahar ekimi yapıldı. Maliyeti yüksek olan karnabahar bu gün dönüm başına 2 bin tonu alamayacak şekilde, kesim yapılıyor. “ dedi.
Ağustos ayı içinde bir ve eylülde iki defa yaşanan yağışlar ovada verimi düşürdüğünü söyleyen Osman Tosuner,” 2023 yılı ile 2024 yılında yapılan hasatlarda dönüm başına 4 ton veren karnabahar bu yıl 2 tonu bulma şansı yok ve kilogram olarak verim çok düşük. Geçen sene yapılan hasatlarda 80 bin ton verim alınırken, bu gün yapılan hasatta 50 bin ton ya bulur ya bulmaz. “ ifadesini kullandı.
2025 yılı ocak ve şubat aylarında ikinci ürünlerde, dekar başına hava şartları iyi olursa 4 ton olacağı tahmin ettiklerini belirten Tosuner,” Tarladan 25 ile 30 liradan faturalı olarak komisyoncu ürünü alıyor, bu ürün pazara gidene kadar 50 liradan 100 liraya kadar fiyat artışı yaşanıyor. Bafra gibi üretim olan bir ilçede, sofraya gidene kadar yüzde 100 artışları mantıksız olarak görüyorum. Halciye soruyorsun ben para kazanamıyorum, pazara gidiyorsun tezgahçıya soruyorsun ben aldım file verdi kazanamadım, tüketiciye gidene kadar Bafra gibi yerde 25’liralık mal 60 lira oluğunu.” işaret etti.
Karnahabar yüzde 70’i Doğu Karadeniz, yüzde 30’u İç Anadolu ve İstanbul ile Ankara’ya da sevk edildiğini söyleyen Tosuner,” Şuanda halde kamyonlar mal bekliyor, mahsul kilo vermiyor. Ağustos’ta yaşanan sel afetleri Samsun Valisinin talimatıyla, 4 mahallede zararlar tespit edildi, 4 milyona yakın zararlar çiftçilere verildi, az çok zararlar giderildiğini.” Belirtti.
Osman Tosuner,”Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankalarına olan kredi faizlerinin, faizsiz olarak 2024 yılında bu zararın bir yıl veya iki yıl ertelenmesini istiyoruz. Bafra’da çok büyük kayıp var. İkinci bir ekim yapıldı, bir yağış yaşandı ve bundan da çiftçi zarar gördü. Tarım ve Orman Bakanlığı tespit çalışmasını yaptı, Eylül ayında mağdur olan ve zararları tespit edilen çiftçiler destekleri bekliyor. Ürün ne olursa olsun, gerçek eken, gerçek denetimde üreticiye destek verilmesi lazım.” Dedi.