ABD Ticaret Odası ve Amerikan Türk Konseyi üyelerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabulde yaptığı konuşmada ABD’li heyetin ziyaretinin; ekonomik ve ticari münasebetler başta olmak üzere Türk-Amerikan iş birliğinin güçlenmesine katkı sağlaması temennisinde bulundu.
Bugün 1800’ün üzerinde ABD firmasının Türkiye’de faaliyet gösterdiğine ve son 16 yılda bu firmaların 10 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım yaptığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 milyar dolar seviyesindeki ticaret hacminin, iki ülkenin potansiyelinin son derece altında olduğunu da dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ticaret hacmimizin artırılmasının önündeki engellerden belki de en önemlisi; ABD tarafından uygulanan ticaret politikası önlemleridir. Öncelikle yalnızca ülkemize yönelik olarak uygulamaya konulan çelik ihracatımıza dair iki kat artırılmış gümrük vergisinin kaldırılmasını bekliyoruz. Genelleştirilmiş tercihler sistemi uygulamasında başlatılan inceleme sürecinin de bir an önce sonuçlandırılmasını istiyoruz. Elbette bu tür haksız uygulamalara karşı biz de mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde önlemler aldık. Aynı zamanda konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıdık. Dünya Ticaret Örgütü başvurumuzu değerlendirdi ve Türkiye’yi haklı buldu. Ayrıca aldığımız tedbirlerin yatırımcılara, iş dünyasına zarar vermemesi için azami derecede dikkat ediyoruz. İki ülke arasında meydana gelen gelişmelerin, karşılıklı ticaret ve yatırımları olumsuz etkilememesi için elimizden geleni yapıyoruz.”
Bu konudaki tavırlarının her zaman net olduğunu söyleyerek, “Bize göre iş konuları ile siyasi meseleler birbirine karıştırılmamalıdır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de yatırım yapan, katma değer oluşturan ve istihdam sağlayan yatırımcılara büyük önem verdiklerini söyledi.
AMERİKAN FİRMALARINA DAVET
Bu konularda Amerikan Türk Konseyi ile Amerikan Ticaret Odası üyelerinin, ABD yönetimi nezdinde girişimlerde bulunmalarının, çok büyük faydalar sağlayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha çok ABD firmasının Türkiye’de yatırım yapmasını, uluslararası yatırımları teşvik bağlamında sağladıkları kolaylıklardan daha çok faydalanmasını arzu ettiklerini ifade etti.
Özellikle savunma sanayiinde ABD ile ortak yatırımları önemsediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Türkiye’ye pazar olarak bakmaya devam etme anlayışı tabii bazı istisnalar dışında onu müttefiklik anlayışına doğrusu yakıştıramıyorum. Diyorum ki; gelin ortak yatırımlar yapalım, çünkü 82 milyon nüfusu aşmış bir Türkiye var. Beyin gücü güçlü bir Türkiye var. Öyleyse müşterek bazı yatırımlara girmek, özellikle de savunma sanayinde, uzay çalışmalarına yönelik çok çok isabetli olacaktır diye düşünüyorum.”
ABD’li iş adamlarını yatırım imkânlarını yerinde değerlendirmek ve olabilecek yeni fırsatları araştırmak için Türkiye’ye davete eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası doğrudan yatırımları sadece yasal düzenlemelerle değil, bilfiil kurumsal olarak da desteklediklerini vurgulayarak, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve diğer kurumların kendilerine gereken desteği vermeye hazır olduğunu da söyledi.