Bu kutsal görevde çalışmak isteyenleri birbirinden farklı görevler bekliyor. Birçok meslekte olduğu gibi uzman çavuş olmak için de kişilerin belli başlı şartlara sahip olması gerekiyor. Uzman çavuş olmanın en önemli unsurunu yine bu şartlar oluşturuyor. İşte tüm detaylar…
UZMAN ÇAVUŞ NASIL OLUNUR?
Bu kutsal görevde çalışmak isteyenleri birbirinden farklı görevler bekliyor. Birçok meslekte olduğu gibi uzman çavuş olmak için de kişilerin belli başlı şartlara sahip olması gerekiyor. Uzman çavuş olmanın en önemli unsurunu yine bu şartlar oluşturuyor. Peki, uzman çavuş nasıl olunur? Uzman çavuş olma şartları nelerdir? İşte tüm detaylar…
Uzman çavuş; uzman erbaşı ve uzman onbaşı olarak da ifade edilmektedir. Uzman çavuş olmak isteyen adaylar istenilen şartları karşıladığı takdirde sözlü mülakat ve fiziki yeterlilik sınavına girmeleri gerekir. Tüm bu aşamalardan başarı elde eden adaylar, uzman çavuş eğitimi aldıktan sonra 37 yıl arasında göreve başlamak için gerekli sözleşmeyi imzalar ve bu mesleğe adım atabilir. Uzman çavuş olmak için gereken şartları inceledikten sonra bu mesleğe uygun olup olmadığınız konusunda bir karara varabilirsiniz. O halde uzman çavuş olma şartlarını şöyle sıralayabiliriz;
*TC vatandaşı olmak gerekir.
*Askerlik görevi süresince üstlerinden herhangi bir şikayet almamış olmak gerekir.
*Uzman çavuş mesleğine başvuru yapıldığında terhisin üzerinde 3 yıldan az süre geçmiş olmalıdır.
*Uzman çavuş olmak için yaş sınırı 25 yaştır. Bu nedenle başvuru yapılan yılın 1 Ocak tarihi itibarı ile 25 yaşını bitirmemiş olmak önemlidir.
*Önceki zamanlarda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yedek subay, subay, astsubay, teğmen, uzman jandarma ve uzman erbaş olarak görev yapmamış olunmalıdır.
*Er veya erbaş olarak askerlik yapmış olma şartı bulunmaktadır.
*Ortaokul, lise, yüksekokul ya da fakülte mezunu olmak gerekir.
*Uzman erbaş alımında bulunan branş ve sınıflar için aranan şartların sağlanması gerekir.
*Yapmış olduğunuz uzman çavuş müracaatının üzerinden 3 yıldan kısa süre geçmesi gerekir.
*Askerliğin yapıldığı süre zarfında Askeri Ceza Kanuna göre 148. Maddeden ceza alınmaması gerekir.
*Askeri hastaneden alınan sağlık raporlarına gereksinim bulunur.
*Askeriyenin belirlediği yeterli oranda boy ve kiloya sahip olunmalıdır. Bu oran en az 1.64, en fazla ise 2.10 cm şeklinde belirtilmektedir. Aynı zamanda boya göre uygun bir kiloya sahip olmakta önemlidir.
*Terör örgütü ya da çete gibi suç örgütleri gibi olaylar içinde bulunmamak şartı da bulunur.
*Başvuru sırasında askerliğe devam eden vatandaşlar birlik komutanı vesilesi ile hazırlanan nitelik belgesinde 80 ve üzerinde not alınmalıdır.
Askerde uzman çavuş olarak kalmak istiyorsanız askerliğinizi yaptığınız süre zarfında uzman çavuş alımı için ilan verilirse başvuru yapmak için askerlik yani er hizmetinizi tamamlamış olmanız gerekmemektedir. Gerekli sınav ve uygulamalara katılım sağlar ve başarı kazandığınız takdirde uzman çavuşluk için eğitim alma yolunda ilerleyebilirsiniz.