Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir basın mensubunun TBMM Başkanı Kahraman’ın laiklik açıklamasına ilişkin sorusu üzerine, “Meclis Başkanımız Anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini, düşüncelerini ortaya koymuştur. Şahsımla ilgili ise benim başından itibaren bu konudaki düşüncelerim bellidir. Hele hele Mısır’da yaptığım konuşma bu konuda çok çok önemli. Kurucusu olduğum partimin de programında bu zaten çok açık, net yer almaktadır” dedi.
Gerçekleştirdikleri görüşmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç, basın mensuplarının sorularını cevaplayarak gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Kitaroviç’in daveti üzerine, heyeti ve kalabalık bir iş adamı grubuyla Hırvatistan’a geldiklerini belirterek, yarın gerçekleştirilecek Hırvatistan-Türkiye İş Forumu’na Hırvatistan Cumhurbaşkanı ile birlikte katılıp Hırvat ve Türk iş adamlarına hitap edeceklerini ve forumda iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde bundan sonraki süreci çok daha güçlü bir şekilde tahkim edeceklerine inandığını söyledi.
“1 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİNİ YAKALAMAMIZ GEREKİYOR”
Hırvatistan’a 10 yıl önce Başbakan olarak geldiğini hatırlatan ve 10 yıl sonra Hırvatistan’ın çok gelişmiş olarak bulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tabi Hırvatistan’da farklı bir dinamizmin olduğunu gösteriyor” dedi.
İki ülkenin de arasındaki ticari ilişkileri çok daha farklı bir şekilde artırmaktan yana olduğunu ve 1 milyar dolarlık hedefi yakalaması gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu andaki durumun her iki ülkenin potansiyelini yansıtmadığını, potansiyelin değerlendirilmesi noktasında ise karşılıklı ortak iradenin olduğunu dile getirdi.
Halen 60 kadar girişimcinin Hırvatistan’da yatırımları olduğuna ve bunun arttığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki hava yolları trafiğinde de hareketlenme olduğunu ve Türk Hava Yolları’nın haftanın her günü Hırvatistan’a olan seferlerinin sayısını artıracağını aktardı.
“TÜRKİYE’YE GELEN HIRVAT TURİST SAYISI 30 BİNİ AŞTI”
Türkiye’ye gelen Hırvat turist sayısının 30 bini aştığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki ülkeden karşılıklı turist sayısının artmasını arzu ettiklerini ve paket turizm uygulamalarının bu artışı sağlayabileceğini belirtti.
Türkiye ile Hırvatistan’ın Balkanlar’da ortak politikalar güdeceğinin teyidini yaptıkları görüşmelerde gördüğünü bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dayanışma içerisinde Türkiye-Hırvatistan olarak bu adımları atmak ve bunu gerçekleştirmek Balkanlar’ın geleceği, ve barışı için çok çok önemli diye düşünüyorum. Ve bu konuda Türkiye-Hırvatistan-Bosna Hersek 3’lü mekanizmasının çok daha güçlenerek üst düzeyde yürütülmesinin de bu bölgeyle ilgili olarak çok çok faydalı olacağı inancını birlikte teyit ettik” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamasında sözlerini şöyle sürdürdü: “Terörle ilgili gelişmeleri aramızda görüştük ve Sayın Cumhurbaşkanının özellikle Türkiye’nin terörle bölgede vermiş olduğu mücadeleye yaklaşımı bizleri gerçekten memnun etmiştir. Bundan dolayı kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum. Mülteciler konusunu değerlendirdik, bu konuda Türkiye’nin bölgedeki aktif rolü ortadadır. Ve bu gelişmelerin tabi ki Hırvatistan’ı endişelendirdiğini de biliyorum. Bunun yanında, enerji konusunu, doğalgaz TANAP hattıyla ilgili konuları aramızda görüşme imkanımız oldu. Ve çok çok verimli bir görüşmenin, heyetler arasındaki görüşmelerin de aynı şekilde cereyan ettiğini gördüm. Yarın iş adamlarına birlikte hitap edip iş adamlarımıza bir heyecan vereceğimize olan inancım tamdır.”
“MECLİS BAŞKANIMIZ KENDİ DÜŞÜNCELERİNİ ORTAYA KOYMUŞTUR”
Hırvatistan’da İslam dininin hukuken ve kurumsal olarak diğer dinlerle eşit statüde kabul edilmesinin 100. yıl dönümü kutlamalarına davet edilmesinin kendisi için bir şükran vesilesi olduğunu sözlerine ekleyen İmajbet Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu davet için Cumhurbaşkanı Kitaroviç’e teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda basın mensuplarının gündemdeki gelişmelere ilişkin sorularını da cevaplayarak değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’nın yeni Anayasa’nın yapılması konusunda dün yaptığı açıklamayı nasıl değerlendirdiği yönündeki sorusuna şu cevabı verdi: “Meclis Başkanımız Anayasa tartışmaları bağlamında kendi kanaatlerini, düşüncelerini ortaya koymuştur. Şahsımla ilgili ise benim başından itibaren bu konudaki düşüncelerim bellidir. Hele hele Mısır’da yaptığım konuşma bu konuda çok çok önemli. Kurucusu olduğum partimin de programında bu zaten çok açık, net yer almaktadır. Ve buradaki bütün gerçek şudur: Devlet tüm inanç gruplarına inançlarını yaşama hususunda eşit mesafededir ve laiklik budur. Bizler partimizi kurduğumuz zaman tüm dünyadaki laik sistemleri inceleyerek, ki bunlar da zaten biliyorsunuz bir Anglosakson laiklik, kara Avrupa’sının laiklik anlayışı, bütün bunları inceleyerek bizler partimizin bu konudaki anlayışını o zaman programımıza yerleştirdik. Ve Cumhurbaşkanlığı adaylığımda da yine Cumhurbaşkanlığımla ilgili beyannamemin içerisinde de bunlar var. Bu konuda Türkiye’de şu andaki bu müzakere bence ülkemizin gündemini çok farklı yerlere çekme gayretinden başka bir şey değildir diye düşünüyorum.”
MÜLTECİ KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ
Mülteci krizinin çözülmesi için Avrupa Birliği ve Türkiye arasında bir anlaşma sağlandığını; ancak Suriye’de iç savaşın ve insanlık dramının devam ettiğini hatırlatan bir basın mensubunun, “Avrupa Birliği üyesi ülkelerden beklentileriniz nelerdir?” şeklindeki sorusuna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan şu açıklamalarda bulundu: “Mülteci sorununa gelince, bu konuyla ilgili Türkiye olarak bizler elimizden gelen bütün gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Hatta Azerbaycan’da da bugün söyledim, bizler varil bombaları altında yaşam mücadelesi veren insanların Türkiye’ye sığınmaları karşısında onlara kapımızı kapatmadık, bundan sonra da yine kapatamayız, bunu da açıkça söylemek zorundayım. Ve Batının da bu konuda çok daha farklı anlayış içerisinde, olumlu yaklaşım içerisinde olmasını, insani ve vicdani bir görev olarak telakki ediyorum. Avrupa Birliği üyesi ülkelerle olan bu konudaki müzakerelerin süratle bir dayanışmayı, yani özellikle Türkiye’ye bu noktada çok daha farklı bazı desteklerin verilmesinin gereğini de açıkça ifade etmek istiyorum.”
HIRVATİSTAN CUMHURBAŞKANI KİTAROVİÇ: “BOSNA HERSEK’İN NATO’YA GİRMESİ İÇİN İYİ BİR EYLEM PLANI YAPILMALI”
Cumhurbaşkanı Kitaroviç de, yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldıklarını ve bu ilişkilerin ilerleyip iş birliklerine dönüşmesi için bir potansiyeli gördüklerini söyledi.
Enerji, doğal gaz ve bunların nakliyatı, güvenlik, ekonomik yatırımlar ve bunların devamlılığı, sanayi, terörle mücadele gibi konuların yanı sıra, Bosna Hersek’i de görüştüklerini aktaran Cumhurbaşkanı Kitaroviç, “Büyük bir sorumluluğumuz var, özellikle Bosna’nın istikbalinden sorumluyuz. Türkiye’nin burada çok büyük bir rolü var, umarız ki bu iş birliği devam edecek ve 3 taraflı iş birliğimizi gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz; bir tarafı Hırvatistan, bir tarafı Türkiye, bir tarafı Bosna Hersek. Bosna Hersek’in NATO’ya girmesi için iyi bir eylem planı yapılmalı” şeklinde konuştu.
Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Cumhurbaşkanı Kitaroviç tarafından onuruna verilen resmî akşam yemeğine katıldı.
Erdoğan'dan 'Kahraman' açıklaması
Erdoğan'dan 'Kahraman' açıklaması
HaberOvasi.Com HaberOvasi.Com
GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (TBMM Başkanı’nın açıklamaları) Meclis başkanımız kendi kanaatlerini ortaya koymuştur, düşüncelerini ortaya koymuştur. Devlet tüm inanç gruplarına eşit mesafededir, laiklik budur.
Paylaş: