HaberOvasi.Com

Karadeniz'de Sahte yağ uyarısı

GÜNDEM

Son zamanlarda yemeklik ayçiçeği yağlarında tespit edilen taklit ve tağşiş olaylarının artmasına dikkati çekmek istiyoruz. Bu durum ithalata bağımlı olan bitkisel yağ sektörünü sıkıntıya sokarak haksız rekabete neden olduğu gibi devletimizi de önemli ölçüde vergi geliri kaybına uğratmaktadır.

Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK) Genel Müdürü Ünal Erarslan, son zamanlarda yemeklik ayçiçeği yağlarında tespit edilen taklit ve tağşiş olaylarının artmasına dikkati çekerek, "Bu durum ithalata bağımlı olan bitkisel yağ sektörünü sıkıntıya sokarak haksız rekabete neden olduğu gibi devletimizi de önemli ölçüde vergi geliri kaybına uğratmaktadır." açıklamasında bulundu.

Erarslan, yaptığı yazılı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlere ilişkin açıklamaya işaret ederek, taklit ve tağşiş üretime ağır cezalar verilmesi gerektiğini vurguladı.

Son zamanlarda piyasaya ayçiçeği yağı diye sunulan ambalajlarda soya veya kanola, keten, aspir, palm gibi daha ucuz karışımların tespit edilmesinin son derece üzücü olduğunu ifade eden Erarslan, taklit üretimlere karşı çok dikkatli olunmasını isteyerek, şunları kaydetti:

"Birlik, bugün 24 bini aşan ortak sayısı ile İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Birliğimiz bir kooperatifler üst kuruluşudur. Üreticinin çıkarlarını serbest piyasa karşısında, dün olduğu gibi bugün de her daim koruyup kollamıştır. Bu nedenle, son zamanlarda yemeklik ayçiçeği yağlarında tespit edilen taklit ve tağşiş olaylarının artmasına dikkati çekmek istiyoruz. Bu durum ithalata bağımlı olan bitkisel yağ sektörünü sıkıntıya sokarak haksız rekabete neden olduğu gibi devletimizi de önemli ölçüde vergi geliri kaybına uğratmaktadır."

Kayıt dışı ve merdiven altı üretimlerin kurumların rekabet şartlarını zorlaştırdığını, hatta sektörden çıkmalarına dahi neden olduğunu vurgulayan Erarslan, bu kişilere ağır cezalar verilmesini beklediklerini aktardı. Denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini vurgulayan Erarslan, cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle bu durumun çözüme kavuşturulmasının zorlaştığını belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bakanlık bu sahteciler listesini açıklarken, tüketicinin sağlığının ve menfaatinin korunmasını, sektörde haksız rekabetin önlenmesini, tüketiciler aracılığı ile firmalar üzerinde bir denetim mekanizması oluşturmasını, firmaların güvenilir gıda üretimine teşvik edilmesini amaçlamaktadır. Maalesef tüketicinin bu firmalara verilmesi gereken en güzel cezayı vermesi gerekirken hala satın alması büyük bir duyarsızlıktır. Ürünlerimiz faaliyet bölgemizde yer alan Meray AŞ Merzifon fabrikamızda yüzde 100 saf ve doğal olarak üretilmektedir."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.