İslamofobinin yükselişe geçtiği, Müslümanların giderek daha fazla dışlandığı Avrupa’da, Müslümanlar kendi seslerini duyurmak ve siyaset yoluyla sorunlarına çözüm bulmak için kendi partilerini kuruyor. Avrupa’da Fransa, Avusturya, Hollanda, İspanya, Bulgaristan ve Yunanistan’da kurucuları veya üyelerinin çoğunluğu Müslüman olan 11 parti bulunuyor. Bu partiler, Hollanda, Avusturya ve Fransa’da İslamofobiye karşı alternatif oluşturuyor. Dışlanmışların, ötekileştirilmişlerin ve sorunları gözardı edilenlerin kurduğu partiler, sadece Müslümanlar için değil, aynı zamanda haksızlığa uğradığını düşünen diğer etnik ve dini gruplar için de kendilerini siyaset yoluyla ifade edebileceği bir mecraya dönüşüyor.
AVUSTURYA
Türkiye karşıtı tutumuyla bilinen Avusturya’da, Türk kökenli vatandaşlar Gelecek İçin Yeni Hareket Partisi (NBZ) ile sorunlarına çözüm arıyor. 2016’nın sonunda kurulan partinin hedefi, Avusturya genelinde siyaset yapmak. NBZ Genel Başkanı Adnan Dinçer, Avusturya’da aşırı sağcı partilerin yükselişe geçmesinin, daha hızlı şekilde harekete geçmelerine neden olduğunu belirerek, “Son zamanlarda bizlere yakın olduğunu düşündüğümüz partiler de aşırı sağcılar gibi tavır alıyor. Bunlara cevap verilecek yer siyasi arenadır. NBZ partisi de bu ihtiyaca binaen kurulmuştur” dedi.
HOLLANDA
Müslüman karşıtlığının arttığı Hollanda’da, DENK Partisi bulunuyor. Felemenkçe’de ‘düşün’ anlamına gelen DENK, İşçi Partisi milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk’ün, partiden ihraç edilmesiyle Şubat 2015’te kuruldu. DENK lideri Kuzu, Hollanda’da son yıllarda siyasi partilerin İslam karşıtı tavır takınarak aşırı sağa kaydıklarını belirterek, “Partimiz, sesi duyulmayan insanların sesini duyurmak için kuruldu” dedi.
FRANSA
Fransa’da Türk ve Müslümanların girişimiyle kurulan Eşitlik ve Adalet Partisi (PEJ), ülkede birçok konuda ayrımcılığa uğrayan Müslümanların haklarını önceliyor. PEJ lideri Şakir Çolak, amaçlarının adaletsizlik ve eşitsizlikle mücadele olduğunu belirterek, “Her kesime adalet istiyoruz” diye konuştu. PEJ, haziran ayında yapılacak milletvekili genel seçimlerinde çok sayıda şehirde aday belirleyerek yarışa katılacak. Ülkedeki diğer bir parti olan Fransa Müslüman Demokratlar Birliği (UDMF) ise 2015 seçimlerinde Paris bölgesinde büyük başarı sağlayarak, birçok ilde Yeşiller Partisi’nden daha fazla oy almayı başardı.
İSPANYA
Nüfusun yüzde dördüne denk gelen yaklaşık 1,9 milyon Müslümanın yaşadığı İspanya’da, Müslümanların kurduğu iki parti öne çıkıyor. Fas topraklarında bulunup İspanya’ya bağlı olan Ceuta ve Melilla kentlerinde faaliyet gösteren bu partiler, yerel düzeyde siyaset yapıyor. 1999 yılından bu yana Melilla kentindeki ikinci büyük parti konumundaki Coalicion por Melilla’nın, belediye meclisinde 7 üyesi bulunuyor. Ceuta’da ise 2011 yılında kurulan Coalicion Caballas kentte üçüncü büyük siyasi güç.
BULGARİSTAN
Bulgaristan’da, üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu üç siyasi parti faaliyet gösteriyor. Bunlardan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Ahmet Doğan tarafından 1990 yılında kuruldu. 27 Ocak’ta feshedilen 240 üyelik parlamentoda 38 kişi ile temsil edilen HÖH, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 4 milletvekiline sahip.
YUNANİSTAN
Yunanistan’da ise, Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi, Türk ve Müslümanları temsilen siyaset yapıyor. Merkezi Batı Trakya’nın Gümülcine kentinde olan DEB, 1991 yılında Türk azınlık mensubu milletvekillerinin bağımsız olarak Yunan parlamentosuna girmelerini engellemek amacıyla seçim sistemine yüzde 3’lük baraj getirilmesinin ardından Dr. Sadık Ahmet tarafından kuruldu. DEB’in kayıtlı yaklaşık 6 bin üyesinin tamamı Batı Trakyalı Müslüman Türklerden oluşuyor.
Müslümanlar Avrupa'da harekete geçiyor
Müslümanlar Avrupa'da harekete geçiyor
HaberOvasi.Com HaberOvasi.Com
GÜNDEM
İslamofobinin yükselişe geçtiği, Müslümanların giderek daha fazla dışlandığı Avrupa’da, Müslümanlar kendi seslerini duyurmak ve siyaset yoluyla sorunlarına çözüm bulmak için kendi partilerini kuruyor.
Paylaş: