HaberOvasi.Com

Yurtta Nevruz Kutlamaları

GÜNDEM

Yurtta Nevruz Kutlamaları

Iğdır’da Nevruz'u 500 kişi kutladı, bin polis görev yaptı
Suat DENİZ/ IĞDIR, (DHA)- IĞDIR'da düzenlenen Nevruz kutlamasına 500 kişi katılırken, bin polis memuru görev aldı.

İlham Aliyev Bulvarı üzerinde bulunan Pancar Kantarı alanında yapılan Nevruz kutlamasına HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Iğdır Belediye Başkanı Murat Yikit, Iğdır eski Milletvekili Kıznaz Türkeli ile 500 kadar vatandaş katıldı. İl Emniyet Müdürü Yüksel Babal, çok geniş güvenlik önlemleri alındığını, etkinlikte bin polis memurunun görev yaptığını bildirdi. Polis kameralarının yanı sıra emniyete ait drone ile havadan çekim yapıldı.

Eski milletvekili Kıznaz Türkeli, Azeri türküsü olan 'Olmaz olmaz'ı oynadı. Ektinlikte konuşan Ertuğrul Kürkçü, "Sayın Öcalan’ın üstündeki tecrit kalkmadıkça bu ülkeye barış gelmeyecektir. Tecrit sürdüğü sürece çatışma var demektir. Tecrit kalktığında Öcalan ile barış gelecektir. Bizim dokunulmazlık zırhımızı kaldırıp hapse sokmak istiyorsanız önce kendi hırsızlarınızı hapse atınız. Önce hırsızı getirin, önce hırsızı yargılayın. Kendi hırsızını yargılayamayanlar bizim vekilleri nasıl yargılayacaklar? Buradan saraya diyorum ki bütün bunları sen padişah olmak için yapıyorsun" diye konuştu.

Nevruz ateşi yakıldıktan sonra halay çekildi ve etkinliğe katılanlar dağıldı.

Edirne’de nevruz kutlamalarında terör lanetlendi

Ali Can ZERAY/EDİRNE, (DHA)- TRAKYA Üniversitesi tarafından düzenlenen nevruz kutlamalarında Rektör Prof.Dr. Yener Yörük örste demir dövdü. Kutlamalara katılanlar genelsel nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi, rektörlük binası önünde saat 12.00’de Rektör Prof.Dr. Yener Yörük, akademisyen ve öğrencilerin katılımı ile nevruz şenliği düzenlendi. Şenlik törör saldırılarında yaşamını yitirenler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yener Yörük, nevruz bayramını buruk kutladıklarına belirterek, şöyle dedi:

"Terörü yapanları ve yaptıranları lanetliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum. Nevruz bu coğrafyanın bu medeniyetin bahar bayramı ve baharın başlangıcıdır. Nevruz yeniden doğuş ve diriliş günüdür. Üniversitemiz açısından da her gün yeniden doğuşun bir anlamda bize vurgusudur Nevruz. Her gün yeniden bilimi buluyormuş gibi bu coşku ve atmosferle bir aradayız. Ülkemizin daha çok kenetlenerek ve üreterek ileri noktalara ulaşmasını temenni ediyorum."

Konuşmanın ardından Rektör Prof.Dr. Yener Yörük ve akademisyenlerin, örste demir dövdü. Kutlamalarda Yeniçeri kıyafeti giyen öğrenciler ok attılar. Kutlamalara katılanların Nevruz ateşinin üzerinden atlaması ile sona erdi. Ardından konuklara etli pilav ve ayran ikram edildi.

Mesir nevruz ateşiyle karıldı
MANİSA'da 476'ıncı Uluslararası Mesir Macunu Festivali, eğlence programları iptal edildikten sonra bir dizi etkinlikle yapıldı. Nevruz ateşinden atlanılıp örste demir dövülürken, Sultan Camii Bimarhanesi'nde şifalı mesir macunu 41 çeşit baharatla karıldı.

Baharın gelişi ve doğanın uyanışı olarak adlandırılan nevruz, Manisa Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, AK Partili Manisa Milletvekili Murat Baybatur, MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün, AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, kentte bulunan Kırgız konuklar ve çok sayıda Manisalı etkinliğe katıldı. Tören öncesi polisin sıkı güvenlik önlemi aldı.

Program, protokol üyelerinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Ardından Şehitler İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından baharın gelişini kutlayan şiirler okundu. Protokol üyelerinin de katılımıyla meydanda yakılan nevruz ateşinin üzerinden atlandı. Örste hep birlikte demir dövülmesinin ardından, protokol üyeleri renkli nevruz yumurtalarını tokuşturdu. Meydandaki tören sona erince, protokol üyeleri mesir karmak için Sultan Camii Bimarhanesi'ne geçti.

Geçtiğimiz yıllarda Sultan Camii Bimarhanesi'ne yaplan yürüyüşe bu yıl yer verilmedi. Bimerhanede 476 yıllık gelenek olan mesir karma töreni, Mevlithanlar Derneği'nin hocalarının duaları eşliğinde yapıldı.

"NEVRUZ HUZUR VE BARIŞ GETİRSİN"
Burada konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün, ülke genelindeki terör saldırıları nedeniyle festivalin eğlence kısmının iptal edildiğini hatırlatarak, "Ülkemizin bu zor durumdan bir an önce kurtulmasını istiyoruz. Baharın gelişini simgeleyen Nevruz Bayramı'nı kutlamanın sevincini buruk da olsa yaşıyoruz. Nevruzun ülkemiz üzerindeki hain planların son bulmasına, huzur ve barış ortamına vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise festivalin 476 yıllık bir gelenek olduğuna değinerek, "Bu kadar bereketli bir kültürel olayı paylaşmak, tekrar yaşamak bizler için onur vericidir. Bu yıl da mesir törenlerini yapacağız. Ancak yoğun olarak yaşadığımız sıkıntılar ve acıları paylaşmak adına eğlence yapmıyoruz, ama geleneği tamamen yaşatıyoruz. Bu gelenek bizi bir arada tuttu, bir arada tutacak. Kimsenin başka rüyalar görmesine gerek yok, hakkı ve haddi de yok. Bu millet tesadüflerle oluşan bir millet değil, kökleri üzerinde oynanacak kadar hafif değiliz" dedi.

Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Şehzadeler Belediye Başkanı Çelik de konuşma yaparak, Manisalıları 24 Nisan'da mesir festivali saçım törenine davet etti.

MACUN KARILDI
Konuşmaların ardından festivalin karma töreni etkinliklerine katılan Kırgızistanlı heyet temsilcileri Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'e yöresel kıyafet, kalpak ve kırbaç hediye etti. Hediye töreninin ardından protokol üyeleri, temsili Hafsa Sultan ve Merkez Efendi, 41 çeşit baharatı dualar eşliğinde kazana dökerek kardı.
İlker KILIÇASLAN- Nermin UÇTU- Ersan ERDOĞAN / MANİSA, (DHA)

Nevruz kutlamasında bayrak gösterisi
KAYSERİ Valiliği, Erciyes Üniversitesi ve Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen nevruz kutlamasında konuk öğrenciler Türk Cumhuriyetleri'nin bayraklarını dalgalandırdı. Protokol mensupları yumurta tokuşturup, örs döverek, yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı.

Erciyes Üniversitesi Kampusu'ndaki Sabancı Kültür Sitesinde düzenlenen törene Vali Vekili Erdoğan Aygenç, Vali yardımcısı Gökhan Azcan, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Halil Büyüknalbant, ERÜ rektörü Prof.Dr. Muhammet Güven, Kültür Müdürü İsmet Taymuş, öğrenciler ve Kayseri’de çeşitli üniversitelerde okuyan soydaş öğrenciler de katıldı. Geniş güvenlik önlemleri alınan neredeyse adım başı bir polis memurunun bulunduğu alana, gazeteciler dahil herkes tek tek aranarak alındı. Vali Vekili Erdoğan Aygenç, nevruzun baharın müjdesi olduğunu belirterek, "Birlik ve beraberlik içinde nice güzel günler görmeliyiz" dedi.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven de, Türkiye'nin sıkıntılı günlerden geçtiğini anlatırken, "Nevruz bayramı, bu karanlıktan çıkmamızın bir müjdesi olsun" diye konuştu. Türk Cumhuriyetleri'nden öğrencilerin bayrak gösterisinin ardından, Kayseri Büyükşehir Belediyesi mehter takımı konser verdi. Futbol, masa tenisi ve bilek güreşinde dereceye giren öğrencilere madalya ve hediyeleri dağıtıldı. Daha sonra protekel mensupları Sabancı kültür sitesi önünde yapılan Nevruz ateşinden atladı. Yumurta tokuşturup, örs döven protokol mensupları daha sonra konuklara ve örgencilere etli bulgur pilavı ile ayran ikram etti.

Oktay ENSARİ- Zafer BARIŞ/KAYSERİ, (DHA)
Tokat'ta Nevruz kutlaması
TOKAT'ta nevruz, protokol üyeleri ve üniversite öğrencilerinin birlikte katıldığı resmi program ile kutlandı.

Gaziosmanpaşa Üniversitesinde düzenlenen kutlamalara Tokat Valisi Cevdet Can, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Rektör Prof.Dr. Mustafa Şahin ile birlikte kent protokolü katıldı. Kutlama programı nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı. Protokol üyeleri ve öğrenciler nevruz ateşinin üzerinden atladı. Protokol üyelerinin yumurta tokuşturduğu etkinlikte katılımcılara, pilav ve döner ikram edildi.

Mustafa TURAPOĞLU/ TOKAT,(DHA)

Bursa’da nevruz kutlaması
BURSA'da Vali Münir Karaloğlu’nun katıldığı törenlerle baharın gelişi nevriz kutlandı. Türkmen poşunu omuzuna Jestbahis alan Vali Karoğlu, kutlama komitesi üyeleriyle bir nevruz geleneği olan yumurta tokuşturdu.

Bursa’daki etkinlikler Nevruz Kutlama Komitesi'nin Vali Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaretiyle başladı. Türkmen poşusunu omzuna alan Vali Karaloğlu’na daha sonra içinde çim, elma ve haşlanmış renkli yumurtaların bulunduğu nevruz tepsisi sunuldu. Vali Karaloğlu, kutlama komitesi üyeleriyle bir nevruz geleneği olan yumurta tokuşturdu. Vali Karaloğlu’nun yumurtalarının kırılmaması esprilere yol açtı.

Burada konuşma yapan Vali Karaloğlu, nevruzun birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe ve vesile olmasını dileyerek, “Nevruz geniş bir coğrafyada Orta Asya’dan Orta Doğuya Kafkaslara Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada kutlanan bir bayram. Çok farklı etnik gruplar farklı geleneklerle Nevruzu kutluyorlar belki bugün. Ama son dönemde Türkiye’de maalesef sanki Nevruz birilerinin özel günüymüş gibi öne çıkarıldı. Baktığınızda özellikle İran Azerbaycanı’na gittiğinizde Nevruz bizdeki gibi sadece 1 gün kutlanan bir bayram değil; Nevruza 15-20 gün kala bütün toplumun özel hazırlandığı, evlerin tepeden tırnağa yıkandığı, perdelerin yenilendiği, evdeki eşyanın yenilendiği, adeta tabiatla beraber insanın yenilendiği bir şölene dönüşür. Orta Asya’dan Anadolu’ya Balkanlara kadar bu geniş coğrafyada kutladığımız önemli milli bayramlardan bir tanesi” dedi.

NEVRUZUN RUHU KARDEŞLİKTİR
Nevruzun ruhuna uygun bir şekilde kutlamak gerektiğini de ifade eden Vali Karaloğlu, “İnşallah Nevruz Bayramı coğrafyamızda yaşanan acıların da son bulmasına vesile olur. Son dönemde çok acı yaşadık. Maalesef ülkemizle beraber geniş bir coğrafyada uzun yıllardır kan, gözyaşı, ızdırap ve huzursuzluk var. Temenni ederim ki Nevruz kanın, gözyaşının ve huzursuzluğun son bulmasına vesile olsun. Son dönemde verdiğimiz bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Daha sonra Kent Meydanı’ndaki törende de, demir dövülerek, yakılan ateşin üzerinden atlandı.

Faruk KAHRAMAN/ BURSA, (DHA)
Eskişehir'de Vali Tuna, Nevruz ateşinden atladı
ESKİŞEHİR'de Valilik tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarında Vali Güngör Azim Tuna ile Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan büyükelçileri yakılan ateşin üzerinden atladı.

Valilik ile Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği Kırgız Cumhuriyeti'nin onur konuğu olduğu 'Nevruz Bayramı' kutlamaları Vilayet Meydanı'nda yapıldı. Etkinliğe Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Kırgızistan Büyükelçisi İbragim Dzhunusov, Tacikistan Büyükelçisi Farrukh Şaripov, Özbekistan Büyükelçisi Ulfat Kadyrov, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Adar, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ile çok sayıda kişi katıldı.

'KAHRAMAN VATAN EVLATLARIMIZ DESTAN YAZIYOR'
Mehteran takımının gösterisiyle başlayan etkinlikte konuşan Vali Güngör Azim Tuna, Nevruz'un baharın ilk günü olduğunu belirtti. Nevruz'un bir barış günü olduğu ancak bazı kesimlerin bugünün masumiyetine kirli elleriyle uzanmaya yeltendiklerini söyleyerek şöyle konuştu:

"Bütün kin ve nefretleri bir kenara atan ve milletimizi ayakta tutan ve temelinde barış ve dostluk yatan mübarek bir gündür Nevruz. İnsanlığın en eski bayramı olan baharı karşılama Türk dünyasının en köklü merasimlerinden biri olarak farklı isim ve ritüellerle kutlanmaktadır. Hem baharın hem de yılın ilk günüdür Nevruz. Nevruz her şeyden önce bir barış günüdür. Sadece doğa için değil insan için de bir yeniden doğuş günüdür. Bu doğuşta küskünlükler, kırgınlıklar geride bırakılır. Gönüllerde barışa huzura dair ümitler yeşertilir. Bu yönüyle Nevruz toplumsal barış açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Hal böyleyken Nevruz'u birleştirmek için değil bölmek için, yaşatmak için değil öldürmek için maalesef bir araç kılanlar var. Barış ve huzurun sembolü olmuş Nevruz'un masumiyetine kirli elleriyle uzanmaya yeltenenler var. 35 yıldır nice ocaklar söndüren terörle mücadelenin kesin kararlılıkla sürdüğü şu dönemde tıpkı Çanakkale'de olduğu gibi, tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi kahraman vatan evlatlarımız bir destan yazıyor. Ülke olarak bu onurlu ve kararlı mücadelemiz sürerken bize düşen; yüreklere korku salmayı hedefleyenlere karşı, toplumda panik duygusunu yaymaya çalışanlara karşı metanetimizi, sükunetimizi korumaktır."

Konuşmaların ardından Vali Güngör Azim Tuna ve beraberindekiler Vilayet Meydanı'nda yaktıkları Nevruz ateşinin üzerinden atladılar. Vali Tuna ile büyükelçiler daha sonra çekiçle demir dövdü ve yumurta tokuşturdu. Etkinlikte Türk Cumhuriyetlerinden gelen halk oyunları ekibi gösteri sundu.

VALİ'YE KIRBAÇ HEDİYE ETTİ
Vilayet Meydanı'ndaki tören öncesinde Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan büyükelçileri ayrı ayrı Vali Güngör Azim Tuna'yı makamında ziyaret etti. Kırgızistan Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov, Vali Tuna'ya kuzu derisinden yapılan el yapımı bir santranç takımı hediye etti. Kırgızistan'ın devlet büyüklerinin odalarında duvara astıkları kırbacın benzerini de Vali Tuna'ya hediye eden Dzhunusov, Tuna'ya "Bu kırbacı biz duvara asarız. Konuk gelen eğer kötü niyetli insanlar var ise onları korkutmak amaçlı. Siz de bunu duvarınıza asarsanız sevinirim" dedi. Büyükelçi Dzhunusov, eskiden bu kırbaçla kadınların da korkutulduğunu da anlatınca Vali Tuna, kırbacı süs eşyası olarak saklayacaklarını söyledi.

Hakan TÜRKTAN- Saadet YÖRÜKÇÜ/ESKİŞEHİR, (DHA)

Nevşehir’de nevruza semahlı kutlama

NEVŞEHİR’de düzenlenen nevruz kutlamalarında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hacıbektaş semah ekibinin gösterisi ardından ateş yakıldı ve demirde örs dövüldü.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından özel bir kolejde düzenlenen nevruz kutlama programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda konuşan Kültür ve Turizm Müdürü Veleddin Birsöz, Orta Asya’dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede kutlanan Nevruz’un, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirdiği, baharın gelişinin kutlandığı bir gün olduğunu söyledi.

Her yıl 21 Martta bayram olarak kutlanan nevruzda karların erimesi, çiçeklerin açması, göçmen kuşların yuvalarına dönmesinin de kutlandığını belirten Birsöz, bir diğer anlamında da ekonomik hayatta tarımın önemine dikkat çekilmesi olduğunu ifade etti.

Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunmasının ardından ise İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hacıbektaş Semah ekibinin gösterisi ilgiyle izlendi. Okul bahçesinde yanan nevruz ateşinin üzerinden protokol üyeleri ve öğrenciler atladı, yumurta tokuşturdu. Vali Mehmet Ceylan ve beraberindeki protokol üyelerinin örs üzerinde demir dövmelerinin ardından kutlama programı fidan dikimi ile son buldu.

Programa Vali Mehmet Ceylan, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Metin Alkaya, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, Defterdar Hatice İşcan Ercoşman, Kültür ve Turizm Müdürü Veleddin Birsöz’ün yanı sıra, daire müdürleri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

Sinan KORKMAZER/NEVŞEHİR, (DHA)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.