HaberOvasi.Com

Bafra Ovasında Çeltik Üreticileri Devlet’ten Yardım Bekliyor

SAMSUN HABER

Bafra Ovasında Zarar Gören Çeltik Üreticileri Devlet’ten Yardım Bekliyor.

Çeltik Üretimin de Türkiye’nin ikinci Çukur ovası olan Bafra Ovası’nda Çeltik Üretimi yapan Üreticiler bu yıl hava şartlarının uygun olmamasından dolayı ektikleri “Çeltikleri” bozup tekrar ekim yapıyorlar.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Başkan Yardımcısı Turan Türk ve Yönetim kurulu ile birlikte Bafra Ovası Şeyh Ulaş mahallesinde ilk Çeltik ekiminden zarar gören Üretici Erden Çalışkan ve Selahattin Ataseven’i Çeltik tarlalarında ziyaret ederek, şikayetlerini yerinde inceledi. 

Hava şartlarının özellikle akşamları soğuk seyretmesinden dolayı Çeltikleri zarar gören Üreticilerin zararını yerinde bire bir tespit ederek sorunlarını hem dinledi hem de not aldı.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Ovamızda 10 Mayıs’ta başlayan Çeltik ekiminin halen belli yerlerde devam ettiğini belirten Tosuner, Çeltiğini ekipte tekrar bozan Üreticilerimize geçmiş olsun derken, Devlet ve Bafra Ziraat Odası olarak üreticimizin bu tür sıkıntılarını atlatmak için yanındayız.

Şeyh Ulaş, Martala, Gazi Bey, Dedeli, Yörgüç ve Örencik’te Derbent Barajından sulama kanalları geçtikten sonra buralarda da Çeltik ekimleri ikinci bölge olarak yapılmaya başlandı.


Özellikle Bafra Ovasın da ikinci Bölge olan Şeyh ulaş ve Martala’da mahallelerinde Çeltik tarlarını bozup, tekrar Çeltik diken Üretici kardeşlerimizi ulaştık. Gerçekten şikayetlerini yerinde inceledik ve gördük ki hava şartlarından dolayı ilk diktikleri Çeltiğin yerinde ot bitmiş. Mecburun bozup yerine geç kalmadan tekrar Çeltik ekimi yapmışlar. Şu an sadece bu mahallerimiz de 16 Üretici kardeşimiz Çeltik tarlalarını bozup, tekrar ekim yapmışlar oda toplama vurursak 250 -300 dekar geliyor. Ama bu sıkıntı 44 mahallemiz de var. Kimi Üreticimiz 20, kimi 30, kimi 60 hektar yapmış olduğu Çeltik tarlasını bozmak zorunda kalmış. Maalesef, tahminlerimize göre Ovamızda 44 mahalle de 5 bin dekar alanda bozulan Çeltik arazi bulunuyor. 
Şeyh ulaş mahallesinde Çeltik üreticisi olan 60 yaşındaki Erden Çalışkan kardeşimiz 130 hektar Çeltik üretimi yapmış, bunun 60 hektarı tohum attıktan sonra havaların soğuk olmasından dolayı Çeltiğin bitmediğinden çok seyrek bittiği hatta çoğu yerlerde ot bittiğini gördük. 

Üretici kardeşimiz de bozmak zorunda kalmış, buda yaklaşık 70 bin ile 80 bin TL zarar olduğunu gösteriyor. Oda dönüm başına en az bin TL ile bin beş yüz TL arasında zarar görmüş oluyor. Bu üretici için büyük bir kayıp, mecburen çeltiğin daha verimli ve güzel olması adına bozmak zorunda kalmış. 

Zaten tohum bulmakta zorluk çeken Çeltik üreticisi ikinci defa tohum almak zorunda kalıyor, tohum satan özel işletmeciler bunu fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığı Bafra Ovasından Türkiye 81 il ve komşu Ülkeye yaklaşık nüfusun %16 – 17 Çeltik üretiminde Ovamız hitap ediyor, bu yıl bu daha da fazla olacak dedi. 2019 yılında Bafra Ovasın da yaklaşık 130 bin kayıtlı Çeltik ekimi yapıldı, 2020 yılında ise bu sayı 150 bin dekar Çeltik ekimi bekliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığından ikinci defa ekim yapan üreticileri tespit etmesini bekliyor ve az da olsa yardım elini uzatmalarını bekliyoruz dedi. Maliyeti oldukça yüksek olan ürün. Tohumundan, gübresine, mazotuna, ilacına ve işçilik girdilerin fazla olduğu bir ürünü ekmeye çalışıyorlar Çeltik Üreticileri. 


Bafra Ziraat Odası olarak buradaki konumumuz zarar gören Üreticilerin yanında olmaktır. Tarımı temsil eden bir kurumuz. Biz burada mağdur ve zarar gören Çeltik Üreticilerimizin tespiti yaparak dosya oluştururuz başta İlçemizin Kaymamamıza, Tarım ilçe Müdürlüğümüze ve Ziraat Odaları Merkezi Başkanı Şemsi Bayraktar’a dosyamızı ve evraklarımızı teslim ettikten sonra Tarım ve Orman bakanlığın gidecek dosyalar. Kayıt dışı hiçbir şey yoktur, hepsi kayıtlıdır. Devletimizin sınırsız hibe destek vermesi gerekiyor Üreticiler için, tarım olmadığı bir yerde Devletin ayakta durması zor. Biz Üretici olarak Üretmeye devam edeceğiz dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.