HaberOvasi.Com

Biçerdöverle buğday hasadı başladı

SAMSUN HABER

SAMSUN İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, biçerdöver ile birlikte buğday hasat döneminin başladığını belirterek, geçen yıl 120 bin hektar alanda 2 milyon 427 bin 656 TL kent ekonomisine katkı sağlandığını belirtti.


İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili NAil Kırmacı, biçerdöver ile birlikte hasat sezonunun başlamış olması nedeniyle bir açıklamada bulundu. 2016 hasat sezonuna girildiğini ifade eden Kırmacı, "Her hasat sezonunda olduğu gibi bu yılda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak iyi bir hasat sezonu geçirebilmek için birlikte çalışacağız. Biçerdöver ile hasatta dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi de dane kaybının önlenmesi çalışmalarıdır. Bu çalışmalarda dane kaybını en aza indirebilmek için hepimize düşen görevler vardır. Bu görevleri yerine getirirken en hassas olması gerekenler tabii ki biçerdöver operatörleridir. Operatörler dane kaybına sebep olan unsurlara dikkat etmeli, biçerdöverlerinin gerekli bakımlarını ve ayarlarını yapmalı ve yaptırmalıdırlar" dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak hasat dönemi boyunca sahada olacaklarını kaydeden Nail Kırmacı, gerekli denetimleri yapacaklarını dile getirerek, "Samsun'da yaklaşık 120 bin hektar alanda buğday ekilişinin yüzde 80'i biçerdöverle hasat edildi. 2015 yılında il genelinde yapılan 269 biçerdöver denetimi sonucunda 0.96'lık dane kaybı, müsaade edilebilir yüzde 2'lik kayba göre kent ekonomisine katkısı 2 milyon 427 bin 656 TL olmuştur. Ayrıca üreticilerimize büyük görev düşmekte olup, biçerdöverle biçilen alanda dane kaybının önüne geçmek için şu hususlara dikkat etmelilerdir" diyerek şöyle devam etti;

"Operatör belgesi olmayanlara hasat yaptırmamalı. Olgunlaşmamış ürünlerini hasat ettirmemeli. Rutubetin çok olduğu günlerde hasat yaptırmamalı. Yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli. Sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yaptırmamalı. Bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli. Elekler sık sık temizlenmesini sağlamalı. Biçerdöver sahibi/operatörü ile üretici arasında sözleşme yapmaya özen gösterilmelidirler. Üreticilerimiz yukarıda ifade edilen hususlara dikkat etmeyen biçerdöver operatörlerini merkezde İl Müdürlüğüne, ilçelerde de İlçe Müdürlüklerine bildirerek yardım istemelidirler. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine, merkez ve ilçelerimizde görevli 50 kontrolör arkadaşımız 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32.maddesine göre 219 TL ve 40.maddesine göre 105 TL cezai işlem yapacaklardır."


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.