EMO’dan ‘Nükleerden vazgeçin’ çağrısı
Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, Japonya'daki Fukuşima Santrali'nde yaşanan nükleer felaketin 5'nci yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı.
Özdağ, Fukuşima nükleer santral faciasının, 160 bin insanı yüksek oranda radyoaktiviteye maruz kaldıkları için evlerini belki de bir daha hiç dönmemek üzere terk etmek zorunda bıraktığını belirterek, "9 milyon ton çuval radyoaktif atığa yol açtı, bu sayı nihai sınır da değil.
5 yıldır her gün okyanusa 300 ton radyoaktif akıyor.
En kötüsü ise Fukuşima nükleer santral felaketi 5 yıl sonra bugün hala devam ediyor.
Yaklaşık 1 ay sonra ise Çernobil Nükleer Santral faciasının 30'ncı yılını anacağız" dedi.
Elektrik Mühendisleri Odası'nın, Japonya'daki Fukuşima Santrali'nde yaşanan nükleer felaketin 5'nci yıldönümünde Nükleer Enerji Raporu'nu kamuoyuna sunduğunu dile getiren Özdağ, "Raporda, Japon-Fransız ortak konsorsiyumuna verilen Sinop Nükleer Güç Santrali için pahalı ve kamu zararına anlaşmalara imza atıldığı ortaya konuldu. Dünyada nükleer elektrik üretiminin payı, yüzde 17.6 düzeyinde bulunduğu 1996 yılından itibaren düşüş göstermektedir. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun 2014 yılı itibarıyla açıkladığı işletmedeki reaktör sayısı 438'dir. Aslında, 11 Mart 2011 tarihinde yaşanan nükleer Anadolucasino felaketin ardından Japonya'da olduğu gibi, üretim yapmayan ve bundan sonra da üretim yapmayacak reaktörler çıkarılırsa dünyadaki nükleer reaktör sayısı 391'dir" dedi.
Nükleer felaketlerin her geçen gün nükleer güvenlik önlemleri nedeniyle maliyetlerin artmasına yol açtığını belirten Özdağ, "Nükleerden elektrik üretimi ucuzlamak bir yana giderek pahalı hale gelmektedir. Nükleer reaktör yapımında gecikme olması sıradan bir hale gelmiştir. Yani yatırım süreci dahi elektrik planlaması açısından risk taşımaktadır. Fukuşima Felaketi'nden sonra Japonya'da nükleer santrallarla ilgili işlemler durdurulmuş; Japon nükleer şirketleri işsiz kalmıştır" diye konuştu.
Başkan Özdağ, Fukuşima Felaketi'nin 5'nci yıldönümünde Sinop'ta, Akkuyu'da ve İğneada'da yapılmak istenen nükleer santral çılgınlığından vazgeçilmesini talep ettiklerini dile getirerek, "Fukuşima'da on binlerce kişinin yurdundan olduğunu, radyoaktif hale gelen toprakların kullanılamaz hale geldiğini, okyanusa sızıntı ve radyoaktif bulutlar aracılığıyla felaketin tüm dünyaya yayıldığını hatırlatıyoruz. Ülkemizi hem ekonomik hem güvenlik hem de yaşadığımız çevre açısından büyük bir kriz içerisinde bırakacak olan nükleer yıkıma karşı çıkmak üzere kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.
Elektrik Mühendisleri Odasından çağrı
Elektrik Mühendisleri Odasından çağrı
HaberOvasi.Com HaberOvasi.Com
SAMSUN HABER
ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkan Mehmet Özdağ, Fukuşima Felaketi`nin 5'inci yıldönümünde Sinop'ta, Akkuyu'da ve İğneada'da yapılmak istenen nükleer santral çılgınlığından vazgeçilmesini talep ettiklerini söyledi.
Paylaş: