HaberOvasi.Com

Erhan Usta fındık tehdit altında

SAMSUN HABER

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, önce Artvin’de, Doğu Karadeniz Bölgesinde ve son olarak Samsun bölgesinde görülen, çiftçinin mahsullerine zarar veren kahverengi kokarca böceğini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu.

KAHVERENGİ KOKARCA SAMSUN’DA GÖRÜLDÜ

Usta: Kahverengi kokarca Uzak Doğu menşeli bir tür olup fındık başta olmak üzere tarımsal üretimde önemli kayıplara neden olmaktadır. Ayrıca hızlı üreme ve yayılma kapasitesi mevcuttur.

Usta:Yurdumuzda ilk kez 2017 yılında Artvin ilimizde tespit edilen ardından Doğu Karadeniz Bölgesi’nin sair illerindekarşılaşılan bu zararlı tür, son olarak ise Samsun ilimizin farklı ilçelerinde görülmüştür.

FINDIKLAR CİDDİ TEHDİT ALTINDA

Usta:Bilimsel araştırmalar, basın ve odalar ile borsalardan edinilen bilgilere göre kahverengi kokarcanın hızlı üreme gücü, yayılma kapasitesi ve yüksek zarar vericiliğiyle komşu ülkemiz olan Gürcistan’daki fındık üretimine %80 oranında, Artvin bölgesinde ise %40 oranında zarar verdiği tespit edilmiştir.

Usta:Dünyanın en büyük fındık üreticisi unvanına sahip olan Ülkemizde fındık; 400 bindenfazla ailenin geçimini sağlamakta olup yaklaşık 9 milyon insanımızı da doğrudan ilgilendirmektedir. Kahverengi kokarca isimli bu zararlı tür ile mücadelede eksik kalınması sonucunda fındık üretim kapasitemiz ciddi bir tehdit ile karşı karşıya kalacak olup fındık üreticisi vatandaşlarımız mağdur olacaktır.

Usta’nın Tarım Bakanı Yumaklı’ya soruları şöyle: Kahverengi kokarca türü yurdumuzda ilk kez tespit edildiğinde, yayılması ve yok edilmesi adına hangi önlemler alınmıştır? Önlemler alınmışsa hangi tarihten itibaren alınmıştır?

Kahverengi kokarcanın fındık üretimine verdiği zarar ne kadardır? Bu zararın Türkiye ekonomisine etkisi ne kadardır?

Kahverengi kokarcanın fındık üreticilerine verdiği zararın boyutuna ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır? Şayet bu tip bir çalışma yapıldıysa fındık üreticilerimizin zararı karşılanmış mıdır? Zararlar karşılandıysa bu rakam ne kadardır?

Kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında ne tip çalışmalar yapılmaktadır? Üreticilerimiz ve çiftçilerimiz kokarca ile mücadele hususunda bilgilendirilmekte midir? Bu bilgilendirmenin kapsamı nedir?

Kahverengi kokarca isimli türün yurdumuzda görüldüğü yıl olan 2017 senesinden beri bu zararlı türün ve iktidarın uyguladığı yanlış politikaların sonucu olarak fındık üretimi ve ihracatı yıllara göre düşüş göstermiş midir? Düşüş gösterdiyse bu oran kaçtır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.