HaberOvasi.Com

"İnsülin direncini ölçtür şekeri frenle"

SAMSUN HABER

Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de şeker hastalığının giderek artması üzerine başta Sağlık Bakanlığı tarafından olmak üzere halkın sık sık bilgilendirildiğini söyleyen Dr. Atilla Atik, "Maalesef önlem alınmaz ise önümüzdeki 15 yıl içerisinde her 5 kişiden biri şeker hastası olacak. Önlem ise insülin direnci safhasında başlıyor. İnsülin direnci bizi önce gizli şekere, oradan da şeker hastalığına götüren çok sinsi bir süreç" dedi.


Bilimsel araştırmalara göre 40-50 yıl öncesinde yüzde 3'ler civarında olan şeker hastalığı bugün dünya da yüzde 15'lere kadar dayandı. Şeker hastalığının önlenebilir bir hastalık olduğunu dile getiren Clinic A Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr.Atilla Atik, "Beyaz un, şeker ve şekerli gıda tutkusu kontrol altına alınmazsa, tembellik, hareketsizliğin önüne geçmezsek dünyanın en önemli sağlık sorunlarının arasında bulunan şeker hastası olabiliriz. Böyle bir yaşantının sonucunda pankreas tarafından üretilen ve kullanılmayan insüline karşı direnç oluşacak. Daha sonra kişi önce gizli şeker, sonrasında ise şeker hastası olacaktır. Bu nedenle her zaman insülin direncinin bizi önce gizli şekere, oradan da şeker hastalığına götüren çok sinsi bir süreç olduğuna dikkat çekerek sağlık kontrollerinde şüpheli vakaların mutlaka gerekli testleri yaptırmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Hastaların insülin direnci ve gizli şeker konusunda çok fazla bilgisi olmadığını, ancak şeker hastalığını çok iyi bildiklerine de işaret eden Dr. Atilla Atik, sık sık acıkmalar, sebepsiz kilo almalar ve alınan kiloların verilememesi, tatlıya düşkünlük ve yemek sonrası uyuklama gibi belirtiler yaşayan kişilerin mutlaka bir sağlık kontrolünden geçmesi ve kan tahlili yaptırması gerektiğini vurguladı. Dr.Atik, erken dönemde vakaların yakalanması sayesinde de şeker hastalığının dünya da yükselişinin engelleneceğine dikkat çekti.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.