HaberOvasi.Com

Prof.Dr.Demir : Dünya kiraz üretiminde ilk sıradayız

SAMSUN HABER

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr.Yusuf Demir, "Kiraz gerçekten ülkemiz için önemli meyvelerden bir tanesi. Ülkemiz dünya kiraz üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Ancak üretimimizin yüksek olmasına rağmen yine rakamlara baktığımızda ürettiğimizin toplam yüzde 10'unu ihraç edebilen bir ülke konumundayız" dedi.


TÜBİTAK ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) tarafından desteklenen "Kirazlarda Budama ve Terbiye Sistemleri" konulu çalıştay, gerçekleştirildi. Samsun Teknopark'ta uluslararası katılımlı olarak düzenlenen çalıştaya, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Demir, Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Gökhan Kızılcı, Düzenleme Komitesi Başkanları Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy ve Prof. Dr. Gregory A. Lang, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nden uzmanlar ve farklı ülkelerden öğretim üyeleri ile araştırmacılar katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, "Ülkemizde terbiye sistemleri ile ilgili çalışmalar ne yazık ki çok geç kaldı. Biz de bu alandaki çalışmalara ivme kazandırmak ve yön vermek amacıyla bu çalıştayı düzenlemiş bulunuyoruz" dedi.

Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Demir ise "Kiraz gerçekten ülkemiz için önemli meyvelerden bir tanesi. Ülkemiz dünya kiraz üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Ancak üretimimizin yüksek olmasına rağmen yine rakamlara baktığımızda ürettiğimizin toplam yüzde 10'unu ihraç edebilen bir ülke konumundayız. Kirazın en önemli eksikliğini de üretim aşamasında bahçe kurulması, bahçe bakımı ve dizaynı ile ilgili yeterli çalışma tekniklerinin uygulanmaması oluşturuyor. Bu da önemli oranda hasat kaybına neden oluyor. Bu çalıştay kapsamında budama tekniği, hasat ve terbiye sistemleri ile ilgili paylaşılan konular ileride Türk çiftçisine ve tarımına önemli katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.

Çalıştayın ilk oturumunda Amerika'dan gelen konuşmacı Prof. Dr. Gregory A. Lang, "Kirazlarda Yeni Terbiye Sistemleri Üzerine Deneyimler ve Örtüaltı Kiraz Yetiştiriciliği" başlıklı bir sunum yaptı. Washington State Üniversitesi'nden gelen konuşmacı Prof. Dr. Matthew Whiting ise, "Kuzey Amerika Kiraz Endüstrisine Bir Bakış ve Kirazlarda Üretim Etkinliğini Arttırmak İçin Yeni Teknolojiler" başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Çalıştay'da aynı zamanda "Türkiye'de Kirazlarda Yeni Terbiye Sistemlerinin Uygulanabilirliği, Kirazlarda Göz Yönetimi, Türkiye Kiraz Yetiştiriciliği" başlıkları da yer aldı. Oturumların ardından Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Demir, davetli konuşmacılar Prof. Dr. Gregory A. Lang ve Prof. Dr. Matthew Whiting'e teşekkür belgesi sundu.

Çalıştay'ın ardından tüm katılımcılar Bafra Deneme Bahçesine ziyarette de bulundu.






Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.