Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), "Kenevir Araştırma Merkezi Projesi, Kenevir Ürünleri Test Merkezi ve Veri Platformlarının Oluşturulması ile Lifli Bitkiler Üretim ve İşleme Kompleksi" projelerinin tanıtım toplantısını gerçekleştirdi.
Toplantıda Samsun il Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam önemli açıklamalarda bulundu.
Sağlam, kenevirin Samsun için önemini vurgulayarak şunları söyledi:
"Kenevirin son kalesi Samsun, 2013 yılında 7 dekara kadar azalan kenevir üretimi 2020 yılında 2 bin 633 da tohum 14 da lif üretimine sahip.
Artan üretim, 2022 yılında başlayan yatırımlarla birlikte 2024 yılı için 1 Ocak ile 1 Nisan arasında üretim izni müracaatı alarak Tohum: 1650,585 da Lif: 3228,93 da Toplam Alan : 4879,515 da Toplam üretici sayısı : 253 kişi olacak şekilde üretim devam etmektedir.
Kenevirin girdi maliyetlerinin (ilaç gübre vs) diğer yazlık ürünlere göre düşük olması ve kışlık ürünlerden sonra yetiştiriciliğinin ekolojik olarak uygun olması önemini artırmaktadır. Mamül değil hammadde olan kenevirin sanayisi ile birlikte kıtığı (lif alındıktan sonra kalan çubuk) lifi ve tohumu ile yeşil altın olarak ilimizde tarımı artarak devam edecektir.
Ürünün sadece CBD ve THC olarak değerlendirilmesi kenevire haksızlık olacaktır. Kadim zamandan beri tarımı bilinen ürün Samsun için önemli bir katma değerdir.
Sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte (ip, kedi kumu vs) kenevir iyi bir münavebe bitkisi olarak ilimize ve ülkemize yüksek katma değer sağlamaktadır."
Proje tanıtım toplantısına OMÜ rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Kenevir Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç ve diğer ilgililer katıldı.