Samsun’lu Gazeteci Arda Akın Tutuklandı
Samsun’lu Gazeteci Arda Akın Tutuklandı
Hürriyet Gazetesi muhabiri Arda Akın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen "15 Temmuz darbeye teşebbüs" soruşturması kapsamında "Örgüte bilerek, isteyerek yardım ettiği" iddiasıyla tutuklandı. Daha önce gözaltına alınan Akın, 29 Temmuz'da hâkimlik sorgusunun ardından yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol konularak serbest bırakılmıştı. Akın hakkında, savcılığın itirazı üzerine yakalama emri çıkarılmıştı.
“RAPORDAN ALINTILAR YAPARAK HABER YAPTIM”
Hakkındaki adli kontrol gereği imza atmak için dün sabah karakola giden Akın, burada gözaltına alınarak savcılığa getirildi. Akın, savcılık sorgusunda yazdığı bir dizi haber ile sosyal paylaşım sitesi Twitter’da paylaştığı mesajlar ve şike soruşturmasını yürüten emniyet müdürüne yazdığı mesajla ilgili sorgulandı. Arda Akın savcılık ifadesinde ayrıca kendisine yöneltilen soru üzerine dönemin Başbakan yardımcısı Hayati Yazıcı’nın Rıza Sarraf’ın işlem hacmine ilişkin hazırlattığı rapordan alıntılar yaparak 2-3 gün süreyle haber yaptığını anlattı.
Akın, Savcılık sorgusunun ardından tutuklanması istemiyle İstanbul nöbetçi 5’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.
Sulh Ceza hakimliği’ndeki sorgusunda da hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Akın, ifadesinde, “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile herhangi bir bağlantım yoktur. Ne okullarında okudum, ne sohbetlerine katıldım Zaman gazetesine bir kere dahi girmedim. Bankalarında hesabım yoktur. Herhangi bir bağış, kurban vb. bir yardımda bulunmadım. Temmuz olayı ile ilgili atmış olduğum tweet ile ilgili olarak yeterli izahatı yaptım. Tamamen iklim ile alakalı bir şey söylemek istedim. Suçlamayı kabul etmiyorum. 18 yıllık gazeteciyim. Her türlü görüşten polisle çalıştım. Devletin polislerine, Devletin ali menfaatleri için çalıştığını düşündüğüm için polis muhabiri olduğum için her zaman görüşmüşümdür” dedi.
Akın’a sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki bazı paylaşımları, Şike soruşturmasına ilişkin dönemin emniyet Müdürlerinden Mutlu Ekizoğlu’na attığı bir mesaj ile 7 Şubat MİT krizi haberine ilişkin sorularda soruldu. MİT krizi haberini bir internet sitesinde gördüğünü, teyit ettiremedikleri için iddia olarak verdiklerini anlatan Akın, sosyal paylaşım sitesindeki paylaşımlarının ise 15 Temmuz darbe girişi ile herhangi bir alakasının olmadığını savundu.
“MİT KRİZİNİ İLK DUYURAN GAZETECİ”
İstanbul nöbetçi 5’inci Sulh Ceza Hakimliği, Arda Akın’ın “Örgüte bilerek, isteyerek yardım etme” suçundan tutuklanmasına karar verdi. Kararda, Akın’ın gazeteci olduğu, 7 Şubat 2012’de FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne mensup kişilerce MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrılmaları olayına ilişkin kamuoyunda 7 Şubat MİT krizi olarak bilinen soruşturmayı Hürriyet Gazetesi’nin internet sitesinde ilk duyuran kişi olduğu belirtildi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da 20 Haziran 2016 tarihinde yapılan paylaşımla ilgili, “Twitter hesabında bu paylaşımı yapan Mustafaselanik3 adlı kullanıcıyı tanımadığına yönelik beyanlarına hakimliğimizce itibar edilmediği ve bu suretle şüphelinin üzerine atılı suç bakımından kuvvetli şüphe altında bulundukları kanaatine varılmıştır” denildi.
Sedat Ergin’den Arda Akın açıklaması: Aklanacağına güveniyoruz
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, gazeteci Arda Akın’ın tutuklanmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Gazetemizin muhabiri Arda Akın dün çıkartıldığı 5’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından Fetullahçı Terör Örgütü’ne bilerek ve isteyerek yardımda bulunduğu iddiasıyla tutuklanmıştır. Arda Akın, bundan iki hafta kadar önce 29 Temmuz 2016 tarihinde yine Savcılığın tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, ancak 1’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol tedbiri uygulanması koşuluyla serbest bırakılmıştı. Dün ikinci kez sorgulandığında kendisine atılı suçlamalarla ilgili yöneltilen soruların daha önceki sorgulamayla önemli ölçüde benzerlik göstermesine karşılık, hakimlik bu kez tutuklama tasarrufuna gitmiştir.
HABER VE TWEET’TEN
Arda Akın’a sorgusunda yöneltilen soruların bir bölümü kendisinin gazetemizin kağıt baskısında ya da internet sitesinde yayımlanan haberler, bir bölümü ise şahsi Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla ilgilidir. Arkadaşımızın herhangi bir terör örgütü ile ilişkisi bulunmadığına, çalışmalarının meşru gazetecilik faaliyetleri ile sınırlı olduğuna inanıyoruz. Geride bıraktığımız yıllarda aldığı çok sayıda ödül, arkadaşımızın gazeteci kimliğinin ve mesleki başarısının en açık kanıtıdır. Adaletin eninde sonunda tecelli edeceğine ve arkadaşımızın aklanacağına güveniyoruz.”