HaberOvasi.Com

Termik santrale 'Hayır' diyen ilçe tabiat parkı ilan edildi

SAMSUN HABER

SAMSUN'un Terme İlçesi'nde yapılması planlanan Termik Santrale izin vermeyen Belediye Başkanı Şenol Kul'un da girişimleri ile ilçenin Gölyazı Gölardı bölgesi 'Amazon Tabiat Parkı' ilan edildi. Başkan Kul, Terme'nin Amazon geçmişi, 243 çeşit kuş türü, endemik bitkileri, su basar ormanları ve eşsiz bir güzellikte kumsalları ile dünya markası olacağını söyledi.



Terme İlçesi'nde özel bir firma tarafından ithal kömürle çalışacak 680 megavatlık termik santral kurulması için girişimlerde bulunması üzerine yaklaşık 73 bin nüfuslu ilçeden tepkiler yükseldi. Belediye Başkanı AK Partili Şenol Kul da ilçesine santral yapılmaması için yoğun mücadele başlattı. Kömürünün Kolombiya, Rusya, Güney Afrika'dan getirilmesi planlanan, saatte 225 ton, yılda 1 milyon 620 bin ton kömür ve saatte 100 bin metreküp su kullanılacağı hesaplanan santral ile ilgili hukuki süreç geçen yıl tamamlandı. Greenpeace'nin de destek verdiği, Terme Çevre Platformu öncülüğünde kitlesel çalışmalar gerçekleştirilen eylemler ile ÇED sürecinin iptal edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilen 25 bin dilekçe, olumlu sonuç verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, termik santralle ilgili ÇED süreci sonlandırıldı. Bakanlık tarafından gönderilen yazıda 1'inci İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı'nda Terme Belediyesi tarafından termik santralin yapılmaması için sunulan gerekçeler nedeniyle ÇED sürecinin sonlandırıldığı belirtildi.

Termik santrale halkın da katkısıyla izin vermeyen Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, ilçesine tabiat parkı kazandırdı. Belirten Başkan Kul, ilçenin geleceğinin '3T' olarak nitelendirdiği 'Tarım, Turizm ve Ticaret'e bağlı olduğunu belirterek, Gölyazı Gölardı bölgesinde 563 hektarlık alanın tabiat parkı ilan edilmesini sağladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın da yakından ilgilenerek destek verdiği alan 'Amazon Tabiat Parkı' olarak ilan edildi. Tarihte Amazon Kadın Savaşçıları'nın oturduğu bölge olarak da bilinen Terme'nin bir dünya markası olması için çalıştıklarını ifade eden Başkan Şenol Kul, bölgenin bitki örtüsü, yaban hayat özelliği ve manzara güzellikleri ile tabiat parkı potansiyeline fazlası ile sahip olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Burasının büyük bir potansiyeli var. Ortaya çıkarılmamış değer ve güzellikleri var. Bu güzellik bizden kaynaklanan bir durum değil. Allah'ın Terme'ye hediye ettiği bir güzellik. Biz de bu güzellik tanınsın, ortaya çıksın. Bölgemizde doğa turizminin gelişmesine katkı sağlayacak. Arzu ediyoruz ki, Terme'de yeni başlayan turizm faaliyetleri bir görüp bir çay içip gidilecek şekilde olmasın. Bu tür sosyal tesislerle ekonomik değeri olan yerlerle ilçemize yerli yabancı turist gelsin. Hem kendi dinlensin, hem de daha çok ekonomik canlılık oluştursun. Terme İlçesi'nin ekonomi ve turizmine katkı sağlayacak önemli bir proje olacak. Terme Gölyazı Mevkii'nde yapılması planlanan çalışmalara katkı ve desteklerinden dolayı da Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerine teşekkür ederiz. Amazon geçmişi, 243 çeşit kuş türü, endemik bitkileri, su basar ormanları ve eşsiz bir güzellikte kumsalları ile Terme, dünya markası olacak."

Düzenlenen protokol ile bölgenin Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini de açıklayan Başkan Şenol Kul, "Burada 37 hektarlık alanda sülün doğal ortamında yetişiyor. Ayrıca belediye kuş gözlem evi ve yol yapım çalışmalarına da başladı. Biz de Terme Belediyesi olarak sosyal tesis, plaj ve kumsalını yapıyoruz. Ayrıca bu bölgeye 40 hektarlık alan içerisine de yılkı atlarını toplayıp onları koruma altına alacağız" diye konuştu.







Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.