Türk Hukuk Enstitüsü Samsun Şube Başkanı Av. Büşra Çelebi, "Hukuk, toplumun temel direklerinden biri olarak, adaletin sağlanmasında, toplumsal barışın korunmasında ve insan haklarının güvence altına alınmasında hayati bir rol oynar. Bu sorumluluk, biz hukukçuların sadece kanunları uygulamaktan ibaret olmadığını, aynı zamanda topluma yön vermek, adaletin gerçek anlamda tesisi için çaba göstermek zorunda olduğumuzu da gösterir" dedi.
Türk Hukuk Enstitüsü Samsun Şube Başkanı Av. Büşra Çelebi'nin ev sahipliğinde Cerrahi El Aletleri Sağlık Müzesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyuma; MHP MDK Üyesi Ceyhun Çatalsakal, MHP Samsun İl Başkanı Burhan Mucur, MHP Canik İlçe Başkanı Süleyman Baltacı, Samsun Ülkü Ocakları İl Başkanı Gökhan Yaşar, Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, avukatlar ve öğrenciler katıldı.
ANALİZ VE ÖNERİLERİMİZ YASALARIN İYİLEŞTİRMESİNE YARDIMCI OLUYOR
Av. Filiz Gök'ün moderatörlüğünde yapılan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Türk Hukuk Enstitüsü Samsun Şube Başkanı Av. BüşraÇelebi, Türk Hukuk Enstitüsü olarak 1977 yılından beri faaliyet gösterdiklerini dile getirerek, "Enstitümüz Türkiye’de hukuk camiasına ve genel olarak topluma önemli faydalar sağlamaktadır. Hukuki araştırmalar, eğitim etkinlikleri, yargı reformuna dair öneriler ve toplumsal bilinçlendirme gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yürüterek hukuk camiasına değerli katkılarda bulunmuştur. Genç hukukçular için mentorluk, staj ve araştırma fırsatları sunarak onların kariyer başlangıcında bilgi ve tecrübe kazanmalarına olanak tanır. Bu da genç hukukçuların mesleğe daha donanımlı bir şekilde başlamasına yardımcı olur. Türk Hukuk Enstitüsü, adalet sisteminin daha verimli ve adil hale gelmesi için yargı reformlarına dair analiz ve öneriler sunar. Bu katkılar, yasa yapıcılar için değerli bir bilgi kaynağı oluşturarak yasaların iyileştirilmesine yardımcı olur" diye konuştu.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ KONUSUNDA KARARLI ADIMLARLA İLERLEYECEĞİZ
Hukukun toplumsal anlamdaki öneminden söz eden Çelebi, "Hukuk, toplumun temel direklerinden biri olarak, adaletin sağlanmasında, toplumsal barışın korunmasında ve insan haklarının güvence altına alınmasında hayati bir rol oynar. Bu sorumluluk, biz hukukçuların sadece kanunları uygulamaktan ibaret olmadığını, aynı zamanda topluma yön vermek, adaletin gerçek anlamda tesisi için çaba göstermek zorunda olduğumuzu da gösterir. Hep birlikte, hukukun üstünlüğünü savunma yolunda kararlı adımlarla ilerleyeceğimize ve bu sempozyumun, daha güçlü bir hukuk sistemi için atılacak birçok adımdan birini gerçektirdiğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.
SEMPOZYUMDA ÖNEMLİ KONUKLAR
Çelebi'nin konuşmasının ardından sempozyumda söz alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Yılmaz "Avukatlıkta Etkili İletişim", OMÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Ahmet Can Yazgı "Anayasa Mahkemesi'nin Bireysel Başvuru Kararları Çerçevesinde Adil Yargılanma Hakkının Ceza Hukuku Boyutu ile Değerlendirilmesi", Samsun Barosu avukatlarından Lemi Keleş de "Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Hakkının Kamu Hukukuna Etkileri" ve "Güncel İhlal Kararları ile Bireysel Başvurunun Özel Hukuk ve İdari Yargılama Hukukuna Etkileri" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.