OVA VE KIRSALDA 750 BİN DEKAR ALANA SAHİBİZ
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,”Bafra Ovası’nda 2024 yılında ova ve kırsalda 750 bin dekar alana sahibiz, 680 bin dekarı ekili alandır, bunun 320 bin dekarı ovada arpa, buğday, çeltik, kavun, karpuz ve kapya biber ekim alanı var. Toprak Mahsulleri Ofisi, Arpa 7 bin 250 liradan alındı, buğday 9 bin 250 liradan aldı, son 50 yılın buğday ve arpasında kaliteli bir ürün oldu. Fiyatlar düşük olsa bile ürün iyiydi. 2024 yılında 152 bin dekar alana çeltik ekimi yapıldı. Çeltik alımlarında Toprak Mahsulü Ofisi yüzde 60’ın üzerinde alım yaptı. Pirinç tonu 30 bin liranın üzerinden alındığını.” Kaydetti.
BAFRA OVASI'NDA 11 MAHALLEDE KIŞLIK SEBZEDE HASAR MEYDANA GELDİ
Arpa ve Buğday’dan sonra ovada 120 bin dekar alana ekilen ikinci ürünler olarak bilinen, kışlık sebzede, brokoli, karnabahar,pırasa, beyaz lahana, kırmızı lahana’nın Kasım ayında ilk hasatların başladığını söyleyen Osman Tosuner,” Ağustos ayında afet yaşandı ve 5 mahalle karnabahar ve brokolide büyük hasar aldı. Bu mahallelerde Samsun Valiliği kontrollerinde tespit çalışmaları yapıldı, Ağustos ayında zarar gören çiftçiye 4 milyon destek verildi. Ağustos’ta iki, yaşanan sel felaketi ile 11 mahallede kışlık sebzede hasarlar meydana geldi. Eylül ayında ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tek tek gezerek kayıt yapıldı ama henüz bir ödeme yapılmadı.” Dedi.
OVADA AFAD İHRACATI DURDURDU
Ovadan bir iki firma haricinde ihracat olmadığını belirten Tosuner,”Ocak ayından sonra mayıs ayına kadar hasat edileceği için ilerleyen günlerde ihracat olabilir. Piyasada belirsizlikler devam ediyor, kışlık sebzelerde günlük fiyatlar değişiyor, 50 liradan satılan karnabahar bu gün 20 liradan satılabiliyor. Sudan zarar görmeyen çiftçiler para kazanıyor. Pırasa daha düne kadar para etmiyordu, şimdilerde 18 liradan tarlada alıcını buluyor. Pırasa dönüm başına 7 ton mahsul veriyor, ama el emeği çok, genede şükretmemiz lazım.” İfadelerini kullandı.
PAZARDA MARKETTE BAFRA'NIN ÜRÜNÜ TERCİH EDİLSİN
Bafralı çiftçilerin organik ürün yaptığını söyleyen Osman Tosuner, “ Ev hanımları ürünün nereden geldiğini pazarlara ve marketlere girdiğinde sorsunlar ve Bafra’nın ürünlerini tercih etsinler. Bafra Ovasının yüzde 80’i kara topraklar üzerine kurulduğundan toprağın verimi çok yüksek, çiftçisi gübresinden ilacına bilinçli kullanıyor, ürünlerde hastalık hiç yok. Tarladan çıkan mahsul 5 liradan pazara gelene kadar 45 liraya çıkıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı denetimleri sıklaştırması lazım. Bizler üreticinin mağdur olmasını, tüketicinin ise fuzuli para harcamasına karşıyız. Üretici para kazanamıyoruz diyor, tüketicide yüksek maliyete ürün aldıklarından şikayet ediyor. Biz bundan şikayetçiyiz, halde 18 liradan alınan pırasa Ankara ve İstanbul’da 50 liradan satılıyor. Kimse mağdur olmasın istiyoruz. Üretici para kazansın ki tekrar üretsin. “
DEVLETİMİZ TÜM ÜRÜNLERDE YÜZDE 50 DESTEK VERSİN
Girdi maliyetleri yüksek olduğunu işaret eden Osman Tosuner,” ilaç, gübre, tohum, yakıt, enerji ve işçi. Girdi maliyetlerine devletimiz yüzde 50 destek vermeli ama gerçek çiftçiye gerçek denetimler altında. Kaç dönüm yapıyor, ne yapıyor bunları denetlemesi lazım. Sınırsız destek verilmelerini talep ediyoruz. Hububattan başka, diğer kışlık ürünlerin tamamına neden destek verilmiyor. İkinci üründe olsa buna da destek verilmesi lazım.” Diye konuştu.
TÜTÜN DESTEK ALSIN, KIRSALDAN GÖÇ VERMESİN
Bafra Dünyada en kaliteli tütün yapan bir ilçe olduğunu işaret eden Osman Tosuner,” Üç bakan ile görüştüm. Tütüne destek alamadık. Neden tütüne destek verilmesin, tüccar bu gün 180 liradan tütünü alıyor, 20 gram sigara bu gün kaç lira. Tütün ikinci kuşakta oluyor, göçün önlenmesi için, tütüne destek verilmeli, Amerikan firmalarını toplayıp, 300 liradan benim köylümün tütünü almazsanız size tütün yok dese, bu gün her şey değişir. Kırsaldan göç olmaz, üreten bir şehir bitmez, anasına babasına kızan kente gelmez. “ diye söyledi.
BAFRA OVASI'NDA 30 BİN MANDA VAR
152 bin dekar alanda ekilen çeltik 800 kilogram verdi, Türkiye nüfusunun yüzde 16’ına yetecek bir mahsul, Bafra’da hayvancılıkta 30 bin manda var, bu neden 50 bin olmasın. Ama desteklerin denetimleri olması lazım. Ayrıca Osman Tosuner, Ziraat Odası’nda ilaçlarda ve diğer tohumlarda en kaliteli ürünlerin satıldığını, piyasanın yüzde 20 altında satıldığını da söyledi.
KOKARCA TEHLİKESİNE ERKEN ÇÖZÜM İLAÇLAMA
Fındıkta kokarca sıkıntısına da değinen Tosuner,” Giresun’da çıkan ve Samsun’a kadar gelen kokarca Bafra’yı tam anlamında vurmadı, fındık üreticileri şimdiden ilaçlarını alsınlar ve mahsulleri zarar görmesin, ihracat ürünü olduğu için lekeli olunduğunda alınmadığını 2025 yılının çiftçiler için hayırlı olmasını.” Diledi.