HaberOvasi.Com

Cumhurbaşkanı Demirtaş için savcıları çağırdı

SİYASET

Cumhurbaşkanı Demirtaş için savcıları çağırdı

"Savcıların üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir"
Batı Afrika turunun üçüncü durağı Nijerya’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Nijerya Devlet Başkanı Muhammad Buhari ile baş başa ve heyetler arası ikili görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Demirtaş’ın Sur’da yaptığı çağrıyla ilgili bir gazetecinin sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

“Bir terör örgütüne çağrı yapmak parlamento içindeki bir milletvekilinin görevi olamaz. Burada atılması gereken adım şudur: Zaten ben Güneydoğu’daki benim bölge halkımın Kürt kardeşlerimin böyle terör kokan, teröre davet kokan bir çağrıya evet diyeceğine inanmıyorum. Yine bunun yanında özellikle de bunun için birilerinin suç duyurusu yapmasına gerek yok. Her şey açık, net ortada ve bu savcılıklara bir davettir. Savcıların da kendi üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü ülkemi karıştırmaya, ülkemin huzurunu karıştırmaya kimsenin hakkı yoktur.”
Erdoğan, Nijerya’da yaşanan her terör eyleminin Türkiye’nin de yüreğini dağladığını ifade ederek, “Terörün dini, milleti yoktur. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmasını asla tasvip etmiyoruz. Terörün bir din ile, inanç grubuyla veya etnik unsurla irtibatlandırılması ancak teröristlerin ekmeğine yağ sürecektir. Terörün ve marjinal yapıların bu dokuyu tahrip etmesine asla fırsat vermemeliyiz” dedi.

“NİJERYA İLE İLİŞKİLERİMİZİN KÖKLERİ 16. YÜZYILA DAYANIYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şahsına ve heyetine gösterilen yakın ilgi ve alakadan dolayı Devlet Başkanı Buhari ile Nijeryalı yetkililere teşekkür etti. Nijerya’nın; Türkiye'nin, Afrika kıtasındaki en eski diplomatik misyonlarından birine ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlişkilerimizin kökleri 16. yüzyıla dayanıyor. Nijerya halkı dostumuz ve kardeşimizdir” dedi.

Nijerya’nın; D-8, Afrika Birliği, ECOWAS gibi önemli kuruluşlara üyelikleri ve son yıllarda iki kez üstlendiği BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğiyle bölgesel ve küresel bir aktör olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nijerya aynı zamanda, BM'nin barış gücü misyonlarına en fazla katkı sağlayan 10 ülkeden de birisidir. Nijerya’nın, Sahraaltı Afrika’da stratejik ortak olarak kabul ettiğimiz ülkelerden biri olduğunu burada açıklamak isterim” diye konuştu.

Devlet Başkanı Buhari ile yaptığı görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzalanan anlaşma ve mutabakat muhtıralarının, iki ülkenin ilişkilerini ileri noktaya taşıyacak önemli belgeler olduğunu dile getirdi.

PARLAMENTOLAR ARASI DOSTLUK GURUBUNUN OLUŞTURULMASI
Türkiye’nin Nijerya ile Piabet geleceğe yönelik olarak atacağı adımların siyasi, askerî, ekonomik, ticari ve kültürel yanları olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültürel alanda yapılabilecekler üzerinde ortak çaba gösterilmesi gerektiğini kaydetti. İki ülke parlamentoları arasında ilişkileri geliştirmenin çok büyük faydalar sağlayacağına inandığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, parlamentolar arasında karşılıklı dostluk gurubunun oluşturulmasında fayda olacağını ve bu noktada Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Nijerya Parlamentosu’nun en kısa zamanda gerekli adımları atacaklarına inandığını söyledi.

“TERÖR VE TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA HER ZAMAN NİJERYA'NIN YANINDAYIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Altını çizerek ifade etmek istediğim bir konu daha var; çünkü bu konuda Türkiye olarak bizler de çok dertliyiz. Uzun zamandır terörle mücadele eden bir ülke olarak, Nijerya’da yaşanan her menfur eylem, bizim de yüreğimizi dağlıyor. 31 Ocak ve 9 Şubat'taki insanlık dışı eylemler dolayısıyla bir kez daha şahsım ve milletim adına başsağlığı dileklerimizi iletmek istiyorum. Bu eylemler, terörün kanlı yüzünün dünyanın her yerinde aynı olduğunun bir başka delilidir. Bizi bir Müslüman olarak üzen bir başka şey var: Irak’a, Suriye’ye, Nijerya’ya, Yemen’e bakıyoruz; öldüren ‘Allahu Ekber’ diyor, ölen ‘Allahu Ekber’ diyor. Çünkü terörün dini, milleti yoktur. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmasını asla tasvip etmiyoruz. Terörün bir din ile, inanç grubuyla veya etnik unsurla irtibatlandırılması ancak teröristlerin ekmeğine yağ sürecektir. Terörün ve marjinal yapıların bu dokuyu tahrip etmesine asla fırsat vermemeliyiz. Terör ve terörle mücadele konusunda Türkiye olarak Nijerya'yla iş birliği yapmaya her zaman varız.”
Nijerya ziyaretinde, kalabalık bir iş adamı heyetinin kendisine refakat ettiğini; bunun Nijerya ile ticari ve ekonomik ilişkilere verdikleri önemin bir işareti olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti kapsamında gerçekleştirilen Türkiye-Nijerya İş Forumu’nda her iki ülke için hayırlı sonuçlar almayı ümit ettiklerini bildirdi.

“TÜRKİYE-NİJERYA DIŞ TİCARET HACMİ 1 MİLYAR 145 MİLYON DOLAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk işadamlarını Nijerya’da daha fazla yatırım yapmaları için teşvik ettiğini aktardı ve Türkiye ile Nijerya’nın arasındaki dış ticaret hacminin toplam 1 milyar 145 milyon dolar olduğuna işaret etti. Karşılıklı bu ticarette Türkiye’nin ihracatının 314 milyon dolar, ithalatının ise 831 milyon dolar olduğuna ve bu durumun Nijerya lehine bir tablo ortaya koyduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijerya ve Türkiye’nin bu imkân ve güçlerini kardeşler olarak birleştirmeleri halinde çok daha verimli neticeler alınacağını vurguladı.

Tarım alanında her iki ülke için ciddi bir işbirliği potansiyeli gördüğünü vurgulayan ve Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki imkân ve kabiliyetini Nijerya’nın istifadesine sunmak istediklerini de sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasını, Devlet Başkanı Buhari’yi en kısa zamanda Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını söyleyerek tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısının ardından Devlet Başkanı Buhari tarafından onuruna verilen resmî öğle yemeğine katıldı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.