Samsun’un Bafra ilçesinde Mübadilin 100.’üncü yılı Mübadil Yemekleri şenliği Sürmeli Mahallesi’nde düzenlendi.
Sürmeli Mahallesi Organik Pazar alanında, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla program başladı.
Açılış konuşmasında Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen,” Lozan Anlaşması hükümleri gereği yaklaşık 500 bin Türk, göç edilerek ülkemizin bir çok yerinde iskana tabi tutulmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu nedenle mübadillerin kaybedilmiş toprakların aziz hatıraları olduğunu söyler. Gastronomi ekibi olarak bizler mübadelenin 100’üncü yılında, Türk Mutfağı haftası içerisinde onlara da yer vererek, Türk Tarihinde önemli bir yeri olan mübadilleri anmak ve hatırlamak istedik. Bafra ilçesinde 5 mahallede mübadillerimiz yaşamaktadır. “ dedi.
Gastronomi çalışmalarımızda Bafra’yı en başta olan ilçeler konumunda gördüklerini söyleyen Kaymakam Cevdet Ertürkmen,” Samsun’un Gastronomi değerlerini biliyorum. Dün itibariyle Samsun’un Bafra’sı dünyada en kaliteli ekmeklerinden bir tanesi olarak seçildi. Bunun içinde Samsun pidelerimizde var. Ben Samsun’un gastronomi gücüne inanıyorum. Çok kuvvetli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de üç ilimiz var, gastronomi olarak adlandırılan, Samsun’un 4.’üncü il olacağına inanıyorum.” İfadesini kullandı.
Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, “Türk Mutfağı Haftası’nı mübadele kanunu mübadele mutfağıyla birleştirmeyi ön gördük. Sonraki haftada Kültür Yolu projesi ile beraber Samsun özel bir gündeme taşınacak. Türk Mutfağının coğrafi şartlar alması, tescil edilmesi, Samsun Mutfağı ve Samsun Mutfağının değeri, Dünya mutfağına çok itibarlı ve çok saygın yemek listelerine girmiş olması, hepimiz adına çok sevindirici bir olay.” olduğunu vurguladı.
Cemal Almaz,” Bafra Pidesi dendi ama ben buna ısrarla Samsun pidesi diyorum. Lütfen buna herkes Samsun Pidesi desin, Samsun markasını geliştirmemiz lazım. Samsun markasını dünya literatüründe en üste çıkarmamız lazım. Kültür Yolu projesini başlatıyoruz. Çeşitli etkinlikleri Samsun’un beğenisine sunacağız. Müzikten el sanatlarına, Mutfaktan tiyatroya, operaya kadar Samsun’u doyuracağız. Şimdiden 400 etkinliği geçti, etkinlik rekoru 550’dir, bu rekor İstanbul’da olmuştur, şuanda bunu zorluyoruz.” Dedi.
Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ise, " Bende mübadil bir ailenin çocuyum, Lozan Nufüs Mübadelesi'nin ne zor şartlar altında gelindiğini iyi biliyorum, zaman zaman derneklerimizde gerçekleştirdiğimiz, toplantılarda gündeme taşıyoruz. " şeklinde konuştu.
Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyon Başkanı Salih Meriç,” Yunan kültürü, bizim Türk mutfağımızı sahipleniyor, örneğin baklavaki, çaçikki, dolmaki, diyerek “ki” kelimesini ekleyip sahip çıkıyor. Kaymakamımızın öncülüğünde, bu gün yapılan ve yapılacak olan etkinlikler çok kıymetli biz bunları tüm Dünya mutfağına armağan etmeli ve sahip çıkmalıyız.” Şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, gelen davetlilere halk oyunları oynandı ve ilçe belediyenin kurduğu çadırlarda, mübadil yemekleri ücretsiz olarak dağıtıldı.
Programa, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Ak Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Bafra Balkan Türkleri Derneği Başkanı Süleyman Özata, siyasi parti temsilcileri, oda başkanlarının yanı sıra, il ve ilçelerden çok sayıda mübadil katılım sağladı.