Öne Çıkanlar istanbul türkiye

Bafra'da sulama birliklerinin önünde çiftçiler eylem yaptı

Samsun’un Bafra ilçesinde çiftçiler Altınkaya ve Bafra Sol Sahil Kızılırmak Sulama Birlikleri önünde, 2024-2025 dönemi için su fiyatlarının yükseltilmesini protesto ederek basın açıklamasında bulundu.

Altınkaya ve Bafra Sol Sahil Kızılırmak Sulama Birlikleri, 2024-2025 dönemi için su fiyatlarını, Çeltik için 698 lira, mısır için 458 lira, meyve ve sebzeler için 398 lira, sera suyu için 518 lira olarak belirlemişti.

Bafra Ovası’nda tarımla uğraşan çiftçiler, DSİ işleri bahçesinde, tarımsal sulamada, verilen dönüm başına fiyatların yüzde 100 artışına tepki göstererek gazetecileri basın açıklamasında bulundu.

Bu sırada destek amaçlı çiftçilerin yanında bulunan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner," fiyatların yüksek olduğunu, geçen yıl 350 liradan sulanan arazinin bu yıl 700 lira olduğunu ve fiyatların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı, ayrıca fiyatlarda indirime de gidileceğini belirtti.

Başkan Osman Tosuner, konuşmasını tamlayacağı sırada, CHP Bafra ilçe Başkanı Serkan Dönüm, ziraat odası başkanın sözünü keserek, açıklamalarını engelleme çalıştı, o sırada kameraların önünde o anlat kayıt edildi.

Başkan Osman Tosuner açıklamaları dinlerken, Bafra Çeltik Komisyonü Üyesi Mecit Aytek, Tosuner'in çalışmadığı çiftçinin yanında olmadığını, sulama birliklerini savunduğunu söyledi.

Tüm bunlar yaşanırken araya girenler ortalığı yatıştırmaya çalıştı.

Burada Çiftçileri temsil eden Cemal Duran açıklamada,” Yaklaşık 10 gündür 3 arkadaş DSİ’nın haksız fıyat artışını engellemek için çaba sarf ettik, bizim bu çabalarımızı hiçbir Muhtar ve azalarımızdan destek bulamadık. Bugün burada toplanmamızın amacı birlik, beraberlik ve dayanışma içinde olabileceğimizi göstermek, Niçin buradayız? Biliyorsunuz biz üreticiyiz, çiftçiyiz, köylüyüz. Çoğunluğumuz ektiğimiz ürünlerden yıllık gelir sağlayan insanlarız, zor şartlar altında ekiminden hasadına kadar büyük uğraşlar vererek yıllık gelir sağlıyoruz.” Dedi.

Çiftçi Duran,” Bizler bu kadar uğraş verirken, ürettiğimiz ürünlerden yeteri kadar gelir elde edemiyoruz, buna karşın yinede " köylünün umudu seneye'dir deyimiyle mücadeleye devam ediyoruz. Lakin 1 yıllık kazancımızdan tüm giderleri çıkardığımızda çok komik rakamlara çalıştığımızı anlıyoruz . Çiftçi perişandır yüzde 100’lere varan üretim fiyatları belimizi bilmektedir, buna ilaveten DSİ'nin 700 TL lik fiyat, açıklamasını şiddetle kınıyoruz. Dsi'nin zararı DSİ'yi bağlar çiftçiler açık kapatma kurumu değildir, sebzeciler bu yıl tükenme noktasına geldi zarar etti bu zararı kimden tahsil edecekler. Ayrıca Devletin Çeltik fiyatlarına yapmış olduğu ortalama yüzde 25’lik artış dilenciye sadaka niteliğindedir. Tüccarların fiyatları Yerlerde sürünmekte üretici çeltiğini yalvararak satmaya çalışmaktadır. Ama DSİ çiftçiyi düşünmeden yüzde 100 artış yapmaktadır.”

Duran,” Bölgemizin kanayan yarası, Gölden denize dökülen kanal sularının fırtınalı ve yağışlı havalarda kapanarak ovamıza büyük zararlar vermekte, bu konuda uygun yerlere dalga kıran yapılması gerekiyor, ana kanalların ve köprülerin genişletilmesi su akışının rahatlatılması, olası su baskınlarının önüne geçilmesi için tüm bu çalışmaların bizzat DSİ tarafından itina ile yapılması gerekmektedir. Ve son olarak değerli arkadaşlarım. Topluluklaştırma adı altında aramızda büyük bir arazi katliamı yapılmıştır, tarlalarda otoban boyutlarında yollar ve kanallar açılmıştır. Buna ilaveten tarlalar kimi yerlerde baklava dilimi üçgen şekillerde biçimsiz bir hale gelmiştir. Tamamı mühendislik harikası olan bu projeyi alkışlayarak protesto ediyorum. Buraya katılarak bizi destekleyen, korkmayan, cesaretli ve yürekli. kurumlarımıza ve çiftçilerimizin yürekten kutluyorum.” İfadelerini kullandı.

Emniyet Müdürlüğü tarafından geniş güvenlik önlemleri alınan, basın açıklaması sonrasında grup, sulama birliği başkanlarıyla görüştükten sonra olaysız olarak dağılım gerçekleşti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.