Bafra Ovası’nda ikinci kuşakta ekilen tütünün kırım işlemleri Temmuz ayı itibariyle yapılıp dizilerek kurutmaya bırakılıyor.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,” Tütün kısa vadede zahmetle yapılan bir ürün, Şubat ve Mart aylarında fide sandalları hazırlanıyor. Mart ayında örtü altında ilacı vuruluyor, her akşam ilacından sulamasına kadar, Mayıs ayının 20’sine kadar dikimi yapılmış oluyor. Hava şartları bu yıl sıcak geçti. Mayıs ayında ekimi yapılan tütün, Haziran ve Temmuz ayının ortalarında tütün kırım işlemleri yapıldığını.” Kaydetti.
Tosuner,” Tütün ovada ikinci kuşakta yapılan ürün, kırımına başlamasıyla 5 ile 6 kez kırılır, Bafra tütünü kaliteli, Dünyada emsali olmayan bir tütün üretiyoruz.Türk tütünü, Bafra tütünü olmadan dışarıdan alınan tütünü harmanlayamazsın. “ dedi.
Virginia tütünü ovada çıkmaya başladığını söyleyen Osman Tosuner,” Bu cins ürün bu bölgede tutarsa, çeltik ve buğdayda azalma olacak. Bu tütünün verimi çok yüksek ve kar oranı da yüksek. Dönüm başına 400 kilo ile 500 kilogram veriyor.Tütün çiftçisi tütünden para kazanırsa huzurlu bir tarım yapar. “ ifadesini kullandı.
Kırsalda da tütünün var olması için, fiyatlarının ve girdi maliyetlerinin devlet gözetmesi lazım. Maliyetler yüksek diğer tarım ürünlerine verilen destek tütüne de verilsin. Tütün bir tarım ürünü. Tütün toprakta yetişiyor. Diğer ürünlere verilen destek tütüne verirlirse halk huzurlu üretir. Daha destekli bir ürün yaparız diyorum. Devletimiz halkını ve üreticisini seviyor, destekliyor, bu gibi ürünlerde desteklerde olursa daha iyi olur.” Şeklinde konuştu.
Orta Durak Mahallesinde tütün yetiştiriciliği yapan İbrahim Çalışkan,” Nisan ayında ilk dikime başlıyoruz. Önce tütün fidesini yetiştiriyoruz, daha sonra dikimini yapıyoruz. Çapası kırması kuruduktan sonra, kutulayıp sonra kolilerle satısını yapıyoruz. Maliyetler çok yüksek olduğu için devletten tarım kapsamına destek alamıyoruz. Kaliteli tütün üretiyoruz. Yurt dışından getiriyorlar, tütünleri daha uyguna. Ama birinci sınıf kaliteli tütün getirmiyorlar. Bafra tütünü birinci kaliteli. Tarımda diğer ürünlere verilen desteği tütüne de verilmesini istiyoruz. devletten destek bekliyoruz. Tarım kapsamına alınmasını istiyoruz.” Dedi.