Öne Çıkanlar bafra şakir şahin

Bafra Ovası’nda karpuz fidelerinin ilk ekimi mayıs itibariyle başladı

Kara toprakları üzerine kurulu olan Bafra Ovası’nda, Mayıs itibariyle ekilen karpuz fideleri, Ağustos ayı içinde hasadının yapılması planlanıyor.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, yaptığı açıklamalarda, “350 bin dekar alanda sebze yapılan ovadayız, ikinci bir ürün olan karpuz için Şeyhören Mahallesi’ndeyiz. Karpuz fide ekimini çiftçimiz 14 tarım işçisi ile devam ediyor. Karpuz kavundan daha maliyetli bir ürün, işçisi, naylon örtüsü, fidesi, ilacı, gübresi ve damlama sulaması derken maliyetler yükseliyor. Dekar başına hep peşin alınsa girdi maliyetleri 13 ile 15 bin lirayı buluyor. Alınan masrafların tamamı vereseyi alındığında, bu masraflar daha da yükseldiğini.” Kaydetti.

Bafra Ovası’nda Kavun, Karpuz ve yaz sebzeleri olmak üzere yaklaşık 120 bin dekar üzerinde bir ekim olacağını anlatan Osman Tosuner,”Türkiye’de tarım yapan çiftçiler, en büyük desteği girdi maliyetlerinde, sınırsız destek verilmesini istiyoruz. Sınırsız destek nasıl oluyor, Tarım ve Orman Bakanlığın il ve ilçelerdeki memurların denetim altında, destek vermesini istiyoruz. Mesela destek verilen çiftçi kavun ve karpuz yaptı mı? Sebze üretti mi? Bizzat başında denetim halinde dekar başına üretim maliyetlerinde, mazot, gübre, ilaç ve enerji olmak üzere denetlenip destek vermesini istiyorum. Bu gün 85 milyon nüfuslu Türkiye’de tüketeceği tüm gıdaları üretecek halkımıza ve araziye sahibiz. “ dedi.

Kavun ve karpuz hava şartlarına bağlı bir ürün olduğunu ifade eden Osman Tosuner, ”Adana Çukurova’dan sonra, karpuz ekiminde ikinci bir ovaya sahibiz, toprakla buluşan kavun ve karpuzun, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında hasadı yapılacak. Kavun biraz daha erken çıkıyor. Haziran ve Ağustos aylarında havaların iyi olmasını diliyorum.” Dedi.

Tüketicilere seslenen Osman Tosuner,” tüm tükettikleri gıdaların Bafra’dan almalarını istiyorum. Marketlere gidildiğinde bu ürün nereden geldi diye sorsunlar, Bafra Ovası’ndan çıkar ürünleri tercih etsinler, nedeni Bafra yüzde 90’ı kara topraklar üzerine kurulmuş bir ovaya sahip, bilinçli tarım yapıyoruz, çiftçimiz toprak tahlili yapıyor, kullanacağı ilaçlar bilinçli, hayali hiç bir şey yapmıyor. Mahsul çıktığında göreceksiniz kavun ve karpuzun büyüklüğünü, karpuzun en büyüğü 10 kilogramı geçmeyeceğini. Bu durum kavunda aynı, işçi maliyetlerinde bin lira olarak normal olduğunu da. ” belirtti.

Osman Tosuner,” Bafra’yı dünyaya tanıtıyoruz, Bafra üretim şehri, Samsun Valimiz olsun, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı olsun, Bafra Kaymakamımız, Bafra Belediye Başkanımızla beraber, biz tamamen tarımla çalışan halkın içinde yoğrulmuş, aile çocuklarıyız. Bizde kravatlı kimse yok. Samsun Valimiz ve Bafra Kaymakamımız halkla iç içe olan bir ilde, görev yaptıklarını.“ ifade etti.

Şeyhören Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşan İsmail Gedik,”Mayıs ayında Karpuz fidesi ekiyoruz, Ağustos ayında inşallah hasadımızı yapacağız. 90 günlük zaman aşımında karpuzu büyütüp halka sunacağız. Bütün çiftçimize sağlıklı ve huzurlu bir hasat etmesini temenni ederim.” Dedi.

Tarım gündelik işçisi olarak çalışan Zekiye Kılıç,” Karpuz fidesi ekiyoruz. Gündelik tarım işçisi olarak bin lira kazanıyoruz. Akşam tarladan çıktığımızda paramızı alıyoruz. Çalışmayı seviyoruz, herkese tavsiye ediyoruz, hem çalıyoruz hem de spor yapıyoruz.” Dedi.

Anahtar Kelimeler:
BafraBafra OvasıKarpuz
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.