Öne Çıkanlar Yakakanet Mil BüroSen

Bafra Ziraat Odası 'Çeltik Kurutma Hizmeti' vermeye başladı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün girişimleriyle, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma idaresi Başkanlığı (DOKAP) kapsamında, Bafra Ziraat Odası'na tahsis edilen yüzde 70 hibe destekli, 12 tonluk çeltik kurutma makinesi, bölge çiftçilerinin hizmetine girdi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,  “Bafra Ovası 150 bin dekar alana çeltik ekimi olan bir ovaya sahibiz. Çeltik buğday gibi değil, rutubet yüzde 20’den aşağıysa hasat yapılmıyor. Çeltiğin pirinç haline gelmesi için fabrikalarda, kurutma mecburiyeti var. Eskiden ekimler az çiftçiler betonda kurutuyordu. Ekim alanların şimdilerde çok olması, çiftçilerin depoları olmadığı için, ürünlerini biran önce satılması, özel kurutmalarda yapıldığını.” Kaydetti.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne 2022 yılında müracaat ettiğimizde, DOKAP projeli ziraat odasına 12 tonluk kurutma makinesi verildiğini belirten Osman Tosuner,” 2023 yılında yüzde 70 destekli tahsis edildi. Geçen yıl makine bize geldiğinde, bizlerde işi bilmediğimiz için makineyi kullanamadık. Bu sene, Sebze Birliği Başkanı Adem Aşçı’nın kendi yerinde 20 tonluk kurutma makinesi vardı, Bafra Ziraat Odası olarak yüzde 70 hibe destekli 12 tonluk çeltik kurutma makinesini buraya kurduk. Piyasadan yüzde 15 düşük olarak halka sunduk. Şuanda iki makinede çalışıyor. Sebze Üreticileri Birliği Başkanınla da anlaştık, 20 tonluk makinesini çiftçimize yüzde 15 olarak kurutma yapacak. Ziraat odası ve sebze birliği olarak çiftçimize destek vermekten gurur duyuyoruz.” Dedi.

Bafra’da kurutma işi yapan 50 firma var. Piyasada herkesin yapmış olduğu hasadın, biran önce bozulmaması için kurutma yapıyor, depolatıyor ve satıyor. Bu gibi projelere destek verilmesi, çeltik yapan çiftçilere büyük bir destek. Bafra Ziraat Odası çalışanlarından birinin de burada çalışmalara yardımcı olduğunu toplam 4 kişi ile işin yapıldığını söyleyen Osman Tosuner,” Bunun da bir bedeli var, Üreticiler bunu kabullenmesi lazım. Sebze Birliğinin önderliği altında, halka hizmet ediyoruz. Çeltikte 2024 yılının yüzde 10’u tamamlandı, büyük arazilerde çeltikler duruyor. Yağışlar yağmazsa hasada devam edeceğiz. Burada en fazla desteği verecek olan Toprak Mahsulleri Ofisi çeltikte büyük özveri ile çalışıyor. Çeltik alımlar devam ediyor. Vatandaşın mağdur olmaması için. Sezon sonuna kadar alımların devam etmesini istiyoruz.” Diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
SamsunBafra
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.