Öne Çıkanlar Şanlıurfaspor uyuşturucu

Bafra ovasında 250 bin dekar alanda hububat hasadı başladı

Bafra ovasında Eylül Kasım ayında ekilen buğdayın ilk hasadı, Temmuz ayının ilk haftasında yapılmaya başlandı.

Geçen yıl ortalama verim olarak ovada 700 ile 800 kilogram, kırsalda 500 ile 650 olan verimlilik bu yıl aşırı yaşı ve zaman zaman aşırı sıcakların olmasından dolayı verimin düştüğü belirtildi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, ’Bafra Ovasında ekim kasım aylarında ekilen buğdayın hasadı başlamış durumda, geçen yıl 250 bin dekar alanda ekilen buğday bu senede aynı şekilde bir birlerini okkalıyor. Bu yıl bölgemizin fazla yağış almasından dolayı, kalite ve verimlerde yüzde 40 ile 45 düşüş var.” dedi.

Kurallara randımana uyanların buğdayının 7,5 lira artı fatura, arpada ise 7 lira artı fatura olarak alımlar devam ettiğini söyleyen Tosuner,’ Ovanın haricinde ikinci kuşak olarak 75 kırsal mahallede ekilen hububatlarda hastalık meydana geldi, havaların fazla yağışlı gitmesi, dengeli dengesiz fazla sıcak olmasından, kırsalda yüzde 75 hastalık, ovada ise yüzde 15 hastalık meydana geldi. Hastalık olan arazilerin ikinci ürün üzerine ekilenlerde var ama ovada sebze ekilen arazilerde alınan buğday ile arpada kalitenin iyi olduğu ve fiyat farkı olduğunu da kaydetti.

Herkes buğdayını tüccara yada ofise götürecekse, alıcı olarak götürmesi lazım, buğday alımları 3 fark üzerinden alınması gerektiğini anlatan OsmanTosuner, ‘ 7,5 lira birinci sınıf, 7 lira ikinci sınıf, 6,5 lira üçüncü sınıf şeklinde bir fiyat uygulanması, eğer buda uygulanırsa hububat yapan çiftçilerin mağduriyeti tamamen sıfırlanmış olur. ‘ dedi.

Osman Tosuner, ’Üreticin diğer sıkıntı ise Toprak Mahsulü Ofisinde ÇSK’si olup, sırasını alıp, buğdayının hasadını yapamayan çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi lazım, günlük 300 ton alım kapasitesi olan Toprak Mahsulü Ofisinin bir günde 2 ton mal gelmemiş, hasat yapılmayan hububat satılır mı?’ Çiftçinin buğday tarlasında, çiftçi sırasını almış, yağışlardan dolayı sıkıntı doğmuş, hasat yapamadığını belirtti.

Geçen yıl Devlete buğday veren bin lira prim aldı, özel işletmeye verenler alamadığını söyleyen Tosuner,’Bu sene buğdayını Devlete veren, tüccara veren, herkes faturasını kestirsin, İl ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne onaylatsın kilo başına bu desteklerini almalarını söyledi.

Ortalama verim olarak ovada 750 ile 800 kilogram, kırsalda ise 500 kilogram ile 650 kilogram verim, geçen yıldan bu yıla görülür şekilde düşüş olduğunu belirten Osman Tosuner,’ bu düşüş bölge bölge, geçen yıl ile bu yıl arasında 7 bin 8 bin arasında dekarlık düşüş var. Geçen yıl ofis, 10 bin ton sınırsız buğday almış, bu sene ise maalesef bu yıl gerçekleşmiyor. Devletimiz geçen yıl uyguladığı şartlarının bu yılda uygulamasını gerektiğini söyledi.

Üretici Ferdi Yılmaz, “ Aralık ayında ekimini yaptığımız buğday hasadına başlamış bulunuyoruz, havalarımızın fazla yağış aldığından dolayı buğdaylarının verimi düşük, arpa ile buğday daha önceleri 20 ile 25 gün aralıklarla harman olurdu. Şimdi buğday, arpa aynı zamanda hasat ediliyor. Buğdayı Tüccar faturalı 5,5 lira arasında alıyor, Toprak Mahsulü Ofisleri de 7,5 liradan alıyor, güzelde para veriyor ama 45 gün 2 ay gün veriyor, bu gün sayısını biraz daha aşağı çekilmesini istiyoruz.” Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.