
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son günlerde yaşanan zirai don olaylarının ardından yaptığı açıklamada, stratejik tarım ürünlerinde gıda arz güvenliğini olumsuz etkileyecek bir riskin bulunmadığını belirtti. Bakanlık bürokratları ile bir araya gelerek durumu değerlendiren Yumaklı, ekiplerin sahada hasar tespit çalışmalarına başladığını ve üreticilere gerekli desteğin sağlanacağını vurguladı.
Ekipler Sahada, Hasar Tespiti Sürüyor
Yumaklı, özellikle son dört günde yaşanan ani sıcaklık düşüşlerinin bazı bölgelerde zirai don, kar ve dolu olaylarına yol açtığını hatırlatarak, üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Bakanlık ekiplerinin, hava hareketlerini yakından takip ederek önceden uyarılar yaptığını ve don olayının etkilerini en aza indirmek için çalıştığını ifade etti. Cuma gecesi sıcaklığın -15 dereceye kadar düşmesiyle hasarın arttığını belirten Yumaklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da bilgi verildiğini ve çalışmaların hızla tamamlanması talimatı alındığını söyledi.
Stratejik Ürünlerde Risk Yok, Meyve Hasarı İnceleniyor
Bakan Yumaklı, hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar gibi stratejik ürünlerde herhangi bir hasar olmadığını, ancak bazı meyve çeşitlerinde (kayısı, üzüm, elma, şeftali, nektarin) farklı derecelerde hasar tespit edildiğini açıkladı. "Gıda arz güvenliği açısından bir tehlike bulunmuyor" diyen Yumaklı, 206 çeşit tarım ürünü üreten Türkiye'nin bu tür olaylara karşı dirençli olduğunu vurguladı.
TARSİM ve Kayıtlılık Önemli
Yumaklı, üreticilere Tarım Sigortası (TARSİM) yaptırmanın ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt olmanın önemini hatırlattı. TARSİM poliçe bedelinin yüzde 70'inin devlet tarafından karşılandığını ve kayıtlı üreticilerin hasar tespitlerinin daha hızlı yapıldığını belirtti. Bakan, Bakanlık olarak çiftçilerin yanında olmaya devam edeceklerini ve gıda arz güvenliğini sağlamak için gerekli tüm adımların atılacağını ifade etti.