Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan İstanbul Havalimanı’nın açılış töreni ve 95’inci yıl dönümü kutlanan Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna katıldı. İstanbul Havalimanı’nda gerçekleştirilen tören ve resepsiyonda, TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyelerinin yanı sıra devlet kurum ve kuruluşları ile STK’ların temsilcileri, akademi, kültür, sanat, siyaset, spor ve iş dünyasından çok sayıda davetli de hazır bulundu.
Okay Temiz ve grubunun bir konser verdiği açılış törenine ve resepsiyonuna, çok sayıda yabancı devlet ve hükûmet başkanı da iştirak etti. Törende; Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Bosna-Hersek Başbakanı Denis Zvidzic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Asadov’un yanı sıra pek çok ülkenin ve uluslararası kuruluşun temsilcisi de yer aldı. Törene eşi Emine Erdoğan ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngilizce, Arapça, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça ve Çince olmak üzere yedi ayrı yabancı dilde canlı olarak yayınlanan bir konuşma yaptı.
Bugün iki büyük mutluluğu bir arada yaşadıklarına değinerek, dünyanın en büyükleri arasında yer alan İstanbul Havalimanı’nın açılışını, yurt dışından gelen dostlarla birlikte gerçekleştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının tüm dünyaya, bölgeye ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.
“YENİ HAVALİMANI, İSTANBUL HAVALİMANI OLARAK İSİMLENDİRİLECEK”
Havalimanının açılışının yanı sıra bugün Cumhuriyetin 95’inci kuruluş yıl dönümünün gururunu da bugün hep birlikte yaşadıklarına işaret eden ve Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünü Türkiye ile paylaşan konuk devlet ve hükûmet başkanlarına, bakanlara, ülke ve uluslararası kuruluşların temsilcilerine teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Endonezya’da yaşanan uçak kazasına da değinerek, uçak kazasında ölenlere Allah’tan rahmet diledi ve Endonezya halkına baş sağlığı dileklerini iletti.
İstanbul Havalimanı tam kapasiteyle hizmete girdiğinde, Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’nın, ticari seferlere kapanacağını fakat havalimanı vasfını koruyacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek havacılık fuarları, gerekse başka birtakım faaliyetler için Atatürk Havalimanı, aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir. Atatürk Havalimanı’nın bu faaliyetler dışındaki alanları ise, söz verdiğimiz şekilde Millet Bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Fakat şu andaki kapalı alanları da inşallah ülkemizin, İstanbulumuzun en büyük fuarı hâline getireceğiz. Dolayısıyla orası Atatürk Havalimanı, burası ise İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Havalimanımızın ismi de hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
“BU DEV PROJENİN HER AŞAMASINDA EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
İstanbul Havalimanı’nın; mimarisi, inşası, işletmesi ve finansmanı ile Türkiye’nin yüz akı, dünyada da örnek olacak bir proje olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu dev projenin etüdünden inşasına ve işletmesine kadar her aşamasında emeği geçen, katkısı olan kamu kurumlarımıza, bankalarımıza, yüklenici firmalara, taşeronlara, mühendisinden işçisine herkese teşekkür ediyorum.”
İstanbul Havalimanı’nı yapmak için 2013 yılında kollarını sıvayıp ihalesini gerçekleştirdiklerinde pek çok çevrenin, projenin sonunun gelip gelmeyeceğini merak ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 yılının Mayıs ayında, yer teslimi yapılıp inşaat başladığında dahi bu tereddütlerin devam ettiğini söyledi.
Finansmanından inşaatına kadar her boyutuyla dünyada eşine az rastlanır bu dev projenin tamamlanarak, bugün ilk etabının resmî açılış törenini yaptıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam dört etaptan oluşan projenin ilk etabının yılda 90 milyon yolcu kapasiteli olduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm etaplar tamamlandığında kapasitenin 150 milyona yükseleceği, gerektiğinde bunun 200 milyona kadar çıkartılabileceği, ilk etapta üç pistin hizmete açıldığı, 2 milyon metrekareyi bulan kapalı alana, 6,5 milyon metrekare apron büyüklüğüne sahip olduğu bilgilerini paylaştı.
“HAVALİMANI, ÖNÜMÜZDEKİ 10 YIL BOYUNCA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK”
Havalimanının; terminaller arasındaki ulaşımı sağlayacak raylı sistemi, kargo ve genel havacılık terminalleri, kapasiteyi karşılayacak kapalı ve açık otoparkları, destek birimleri, sosyal tesisleri ve diğer tüm üniteleri ile dev bir eser olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanın önümüzdeki 10 yıl boyunca büyümeye devam edeceğini ve tüm etapların 2028’e kadar tamamlanmasını öngördüklerini sözlerine ekledi.
Kendi enerjisini üreten, çevreci, tabiat dostu ve engelsiz bir proje olan havalimanındaki hizmetler için 120 bin kişinin görev yapacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanındaki her birimin, uluslararası standartların üzerinde, son teknolojiye sahip şekilde tasarlanıp inşa edildiğini belirtti.
Havalimanından şehir merkezine karayolu, raylı sistem ve deniz yolu ile alternatifli ulaşım imkânları sağlanacağını, hava trafiği ve güvenliği konusunda bu projeyle birlikte pek çok yeniliğe imza atılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin, yatırım bedelinin 10 milyar 247 milyon Avro, devlete ödenecek kira bedelinin ise 22 milyar 152 milyon Avro olduğunu aktardı.
“İSTANBUL HAVALİMANI’NIN HİZMETE GİRMESİYLE TÜRKİYE, EN ÖNEMLİ TRANSİT MERKEZ KONUMUNA GELMİŞTİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, coğrafi olarak Türkiye’nin, özellikle de İstanbul’un tarih boyunca hep stratejik bir konumda yer aldığını belirterek, “İstanbul Havalimanımızın hizmete girmesiyle Türkiye, kuzey-güney ve doğu-batı aksları arasındaki en önemli transit merkez konumuna gelmiştir. Havalimanımız, hitap ettiği bu geniş alanda 60 ülkeyi ve 20 trilyon dolarlık ekonomileri birbirine bağlıyor” dedi.
İstanbul Havalimanı’nın hizmete girmesiyle, Avrupa hava sahasının yeniden yapılandırılmasının gerekeceğini de dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için kıtalar arası uçuşların güzergâhları da büyük ölçüde değişecektir” diye ekledi.
“KONUMU VE ÖZELLİKLERİYLE TARİHE DAMGA VURACAK BU ESERİN TÜRKİYE’DE İNŞA EDİLMİŞ OLMASI TESADÜF DEĞİL”
Konumu ve özellikleriyle tarihe damga vuracak bu eserin Türkiye’de inşa edilmiş olmasının tesadüf olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin geçen 16 yılda eğitimden sağlığa, ulaştırmadan enerjiye her alanda dev yatırımlar yaparak kendisini geleceğe hazırladığını vurguladı.
Sadece havacılık alanında ulaşılan seviyenin dahi başlı başına bir başarı hikâyesi olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldikleri günden bu yana havalimanı sayısını 26’dan 56’ya çıkardıklarını, hâlen inşası ve projesi devam edenlerle birlikte önümüzdeki yıllarda bu sayının 64’e çıkacağını ifade etti. Yurt dışı uçuş noktaları sayısını 60’dan 316’ya çıkararak Türk Hava Yolları’nın dünyada destinasyon olarak ilk sırada olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçulan ülke sayısını da 50’den 122’ye, büyük gövdeli uçak sayısının 162’den 506’ya, Türk havacılık sektörünün cirosunun 2,2 milyar dolardan 25 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı.
“TÜRKİYE, MİLLÎ GELİRİNE GÖRE DÜNYADA 17’NCİ, SATIN ALMA PARİTESİNE GÖRE DÜNYADA 13’ÜNCÜ SIRADA”
Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Diğer alanlarda da benzer gelişmeler kaydettik. Üstelik bu başarılara bilhassa son beş yılda yaşadığımız nice provokasyona, üzerimizde oynanan nice oyuna, ülkemize kurulan nice tuzağa, maruz kaldığımız nice saldırıya rağmen imzayı attık. Bugün Türkiye millî gelirine göre dünyada 17’nci, satın alma paritesine göre dünyada 13’üncü sıraya yükselmiştir. Bunu devletimizle milletimiz arasında kurduğumuz o güçlü bağdan aldığımız feyzle gerçekleştirdiğimiz hizmetler sayesinde başardık. Tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi, istiklaline ve istikbaline sahip çıkan, geleceğine güvenle ve ümitle bakan bir Türkiye olarak hedeflerimize doğru kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz.”
Cumhuriyetin ilanının 95. yılında 2023 hedeflerine olan bağlılıklarının, hizmete alınan bu muhteşem eserle bir kez daha güçlendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Harbini zafere ulaştıran, yeni devleti kuran ve Türkiye’nin bugünlere gelmesinde emeği, alın teri, kanı olan tüm devlet adamlarını, kahramanları, şehit ve gazileri rahmet ve hürmetle yâd ettiğini ifade ederek, şehitlere Allah’tan rahmet diledi.
Milletin huzurla yaşaması, devletin payidar olması için ülke sınırları içinde ve dışında, gerektiğinde hayatlarını feda etme pahasına görev yapan güvenlik güçlerine şükranlarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ülke için dökülen tek damla alın teri de, tek damla kan da asla boşa gitmemiştir, boşa gitmeyecektir; tarih en büyük şahittir, en büyük hakemdir” diye ekledi.
“HEDEFLERİMİZE ULAŞMAYI SADECE KENDİMİZ İÇİN DEĞİL, TÜM DOSTLARIMIZ İÇİN İSTİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tıpkı açılışını yaptığımız bu eser gibi, yaptığımız her işi milletimizin takdirine ve tarihin murakabesine emanet ediyoruz. Gençlerimize vasiyetimiz olan 2053 ve 2071 vizyonlarımızın altyapısını Cumhuriyetimizin 100. yılı için belirlediğimiz hedeflerimizle oluşturuyoruz. Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya, bölgesinde ve dünyada barışın, huzurun, güvenliğin, refahın sembolü hâline gelmeye kararlıdır. Hedeflerimize ulaşmayı sadece kendimiz için değil, tüm dostlarımız için de istiyoruz. Bu anlayışla demokrasideki ve ekonomideki yolculuğumuzu dostlarımızla birlikte sürdürme arzumuzu her fırsatta dile getiriyoruz. Ne mazisinde sömürge ayıbı, ne alnında katliam karası, ne yüreğinde beşere dair husumet lekesi bulunmayan bir milletin mensupları olarak, bize hüsnüniyetle yaklaşan herkesle birlikte yol yürümeye hazırız.”
“HERKES İÇİN HUZURLU, GÜVENLİ VE MÜREFFEH BİR GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA EDELİM”
Bölgedeki ve dünyadaki tüm dost ülkelere herkes için huzurlu, güvenli ve müreffeh bir geleceği birlikte inşa etme çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelin, düşmanlıklara, savaşlara, acılara, zulümlere değil; sevgiye, barışa, dayanışmaya çıkan kapıları birlikte açalım. Gelin, çocuklara, masumlara, mazlumlara umut verecek bir dünyanın müjdesini insanlığa hep birlikte verelim” şeklinde konuştu.
“İnşallah İstanbul Havalimanımız insanları kavuşturup, tanıştıracak, sevgiyi çoğaltıp gönülleri abat edecek, ülkemize, bölgemize ve dünyaya hayırlı bir hizmet olmuştur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının yapımında emeği geçenlere ve açılışa iştirak edenlere teşekkürlerini yineledi ve Cumhuriyetin 95’inci kuruluş yıl dönümünü tebrik etti.
Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı’nın yapımını üstlenen Limak Kolin Cengiz Mapa Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun yetkililerini platforma davet ederek kendileriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Ortak girişim grubu üyeleri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a günün anısına, İstanbul Havalimanı’nın hava trafik kontrol kulesinin cam minyatürünü hediye etti.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yaptığı duadan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan havalimanının açılışını, eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, havalimanının yapımını üstelenen firmaların yetkilileri ile konuk devlet ve hükûmet başkanlarıyla birlikte gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan törenin ardından, açılışa katılan konuk devlet ve hükûmet başkanlarının onuruna, İstanbul Havalimanı'nda resmî akşam yemeği verdi.
Okay Temiz ve grubunun bir konser verdiği açılış törenine ve resepsiyonuna, çok sayıda yabancı devlet ve hükûmet başkanı da iştirak etti. Törende; Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Bosna-Hersek Başbakanı Denis Zvidzic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Asadov’un yanı sıra pek çok ülkenin ve uluslararası kuruluşun temsilcisi de yer aldı. Törene eşi Emine Erdoğan ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngilizce, Arapça, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça ve Çince olmak üzere yedi ayrı yabancı dilde canlı olarak yayınlanan bir konuşma yaptı.
Bugün iki büyük mutluluğu bir arada yaşadıklarına değinerek, dünyanın en büyükleri arasında yer alan İstanbul Havalimanı’nın açılışını, yurt dışından gelen dostlarla birlikte gerçekleştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının tüm dünyaya, bölgeye ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.
“YENİ HAVALİMANI, İSTANBUL HAVALİMANI OLARAK İSİMLENDİRİLECEK”
Havalimanının açılışının yanı sıra bugün Cumhuriyetin 95’inci kuruluş yıl dönümünün gururunu da bugün hep birlikte yaşadıklarına işaret eden ve Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünü Türkiye ile paylaşan konuk devlet ve hükûmet başkanlarına, bakanlara, ülke ve uluslararası kuruluşların temsilcilerine teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Endonezya’da yaşanan uçak kazasına da değinerek, uçak kazasında ölenlere Allah’tan rahmet diledi ve Endonezya halkına baş sağlığı dileklerini iletti.
İstanbul Havalimanı tam kapasiteyle hizmete girdiğinde, Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanı’nın, ticari seferlere kapanacağını fakat havalimanı vasfını koruyacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek havacılık fuarları, gerekse başka birtakım faaliyetler için Atatürk Havalimanı, aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir. Atatürk Havalimanı’nın bu faaliyetler dışındaki alanları ise, söz verdiğimiz şekilde Millet Bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Fakat şu andaki kapalı alanları da inşallah ülkemizin, İstanbulumuzun en büyük fuarı hâline getireceğiz. Dolayısıyla orası Atatürk Havalimanı, burası ise İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Havalimanımızın ismi de hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
“BU DEV PROJENİN HER AŞAMASINDA EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
İstanbul Havalimanı’nın; mimarisi, inşası, işletmesi ve finansmanı ile Türkiye’nin yüz akı, dünyada da örnek olacak bir proje olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu dev projenin etüdünden inşasına ve işletmesine kadar her aşamasında emeği geçen, katkısı olan kamu kurumlarımıza, bankalarımıza, yüklenici firmalara, taşeronlara, mühendisinden işçisine herkese teşekkür ediyorum.”
İstanbul Havalimanı’nı yapmak için 2013 yılında kollarını sıvayıp ihalesini gerçekleştirdiklerinde pek çok çevrenin, projenin sonunun gelip gelmeyeceğini merak ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 yılının Mayıs ayında, yer teslimi yapılıp inşaat başladığında dahi bu tereddütlerin devam ettiğini söyledi.
Finansmanından inşaatına kadar her boyutuyla dünyada eşine az rastlanır bu dev projenin tamamlanarak, bugün ilk etabının resmî açılış törenini yaptıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam dört etaptan oluşan projenin ilk etabının yılda 90 milyon yolcu kapasiteli olduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm etaplar tamamlandığında kapasitenin 150 milyona yükseleceği, gerektiğinde bunun 200 milyona kadar çıkartılabileceği, ilk etapta üç pistin hizmete açıldığı, 2 milyon metrekareyi bulan kapalı alana, 6,5 milyon metrekare apron büyüklüğüne sahip olduğu bilgilerini paylaştı.
“HAVALİMANI, ÖNÜMÜZDEKİ 10 YIL BOYUNCA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK”
Havalimanının; terminaller arasındaki ulaşımı sağlayacak raylı sistemi, kargo ve genel havacılık terminalleri, kapasiteyi karşılayacak kapalı ve açık otoparkları, destek birimleri, sosyal tesisleri ve diğer tüm üniteleri ile dev bir eser olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanın önümüzdeki 10 yıl boyunca büyümeye devam edeceğini ve tüm etapların 2028’e kadar tamamlanmasını öngördüklerini sözlerine ekledi.
Kendi enerjisini üreten, çevreci, tabiat dostu ve engelsiz bir proje olan havalimanındaki hizmetler için 120 bin kişinin görev yapacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanındaki her birimin, uluslararası standartların üzerinde, son teknolojiye sahip şekilde tasarlanıp inşa edildiğini belirtti.
Havalimanından şehir merkezine karayolu, raylı sistem ve deniz yolu ile alternatifli ulaşım imkânları sağlanacağını, hava trafiği ve güvenliği konusunda bu projeyle birlikte pek çok yeniliğe imza atılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin, yatırım bedelinin 10 milyar 247 milyon Avro, devlete ödenecek kira bedelinin ise 22 milyar 152 milyon Avro olduğunu aktardı.
“İSTANBUL HAVALİMANI’NIN HİZMETE GİRMESİYLE TÜRKİYE, EN ÖNEMLİ TRANSİT MERKEZ KONUMUNA GELMİŞTİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, coğrafi olarak Türkiye’nin, özellikle de İstanbul’un tarih boyunca hep stratejik bir konumda yer aldığını belirterek, “İstanbul Havalimanımızın hizmete girmesiyle Türkiye, kuzey-güney ve doğu-batı aksları arasındaki en önemli transit merkez konumuna gelmiştir. Havalimanımız, hitap ettiği bu geniş alanda 60 ülkeyi ve 20 trilyon dolarlık ekonomileri birbirine bağlıyor” dedi.
İstanbul Havalimanı’nın hizmete girmesiyle, Avrupa hava sahasının yeniden yapılandırılmasının gerekeceğini de dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için kıtalar arası uçuşların güzergâhları da büyük ölçüde değişecektir” diye ekledi.
“KONUMU VE ÖZELLİKLERİYLE TARİHE DAMGA VURACAK BU ESERİN TÜRKİYE’DE İNŞA EDİLMİŞ OLMASI TESADÜF DEĞİL”
Konumu ve özellikleriyle tarihe damga vuracak bu eserin Türkiye’de inşa edilmiş olmasının tesadüf olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin geçen 16 yılda eğitimden sağlığa, ulaştırmadan enerjiye her alanda dev yatırımlar yaparak kendisini geleceğe hazırladığını vurguladı.
Sadece havacılık alanında ulaşılan seviyenin dahi başlı başına bir başarı hikâyesi olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldikleri günden bu yana havalimanı sayısını 26’dan 56’ya çıkardıklarını, hâlen inşası ve projesi devam edenlerle birlikte önümüzdeki yıllarda bu sayının 64’e çıkacağını ifade etti. Yurt dışı uçuş noktaları sayısını 60’dan 316’ya çıkararak Türk Hava Yolları’nın dünyada destinasyon olarak ilk sırada olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçulan ülke sayısını da 50’den 122’ye, büyük gövdeli uçak sayısının 162’den 506’ya, Türk havacılık sektörünün cirosunun 2,2 milyar dolardan 25 milyar dolara yükseldiğini hatırlattı.
“TÜRKİYE, MİLLÎ GELİRİNE GÖRE DÜNYADA 17’NCİ, SATIN ALMA PARİTESİNE GÖRE DÜNYADA 13’ÜNCÜ SIRADA”
Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Diğer alanlarda da benzer gelişmeler kaydettik. Üstelik bu başarılara bilhassa son beş yılda yaşadığımız nice provokasyona, üzerimizde oynanan nice oyuna, ülkemize kurulan nice tuzağa, maruz kaldığımız nice saldırıya rağmen imzayı attık. Bugün Türkiye millî gelirine göre dünyada 17’nci, satın alma paritesine göre dünyada 13’üncü sıraya yükselmiştir. Bunu devletimizle milletimiz arasında kurduğumuz o güçlü bağdan aldığımız feyzle gerçekleştirdiğimiz hizmetler sayesinde başardık. Tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi, istiklaline ve istikbaline sahip çıkan, geleceğine güvenle ve ümitle bakan bir Türkiye olarak hedeflerimize doğru kararlılıkla yürümeye devam ediyoruz.”
Cumhuriyetin ilanının 95. yılında 2023 hedeflerine olan bağlılıklarının, hizmete alınan bu muhteşem eserle bir kez daha güçlendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Harbini zafere ulaştıran, yeni devleti kuran ve Türkiye’nin bugünlere gelmesinde emeği, alın teri, kanı olan tüm devlet adamlarını, kahramanları, şehit ve gazileri rahmet ve hürmetle yâd ettiğini ifade ederek, şehitlere Allah’tan rahmet diledi.
Milletin huzurla yaşaması, devletin payidar olması için ülke sınırları içinde ve dışında, gerektiğinde hayatlarını feda etme pahasına görev yapan güvenlik güçlerine şükranlarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ülke için dökülen tek damla alın teri de, tek damla kan da asla boşa gitmemiştir, boşa gitmeyecektir; tarih en büyük şahittir, en büyük hakemdir” diye ekledi.
“HEDEFLERİMİZE ULAŞMAYI SADECE KENDİMİZ İÇİN DEĞİL, TÜM DOSTLARIMIZ İÇİN İSTİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tıpkı açılışını yaptığımız bu eser gibi, yaptığımız her işi milletimizin takdirine ve tarihin murakabesine emanet ediyoruz. Gençlerimize vasiyetimiz olan 2053 ve 2071 vizyonlarımızın altyapısını Cumhuriyetimizin 100. yılı için belirlediğimiz hedeflerimizle oluşturuyoruz. Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaya, bölgesinde ve dünyada barışın, huzurun, güvenliğin, refahın sembolü hâline gelmeye kararlıdır. Hedeflerimize ulaşmayı sadece kendimiz için değil, tüm dostlarımız için de istiyoruz. Bu anlayışla demokrasideki ve ekonomideki yolculuğumuzu dostlarımızla birlikte sürdürme arzumuzu her fırsatta dile getiriyoruz. Ne mazisinde sömürge ayıbı, ne alnında katliam karası, ne yüreğinde beşere dair husumet lekesi bulunmayan bir milletin mensupları olarak, bize hüsnüniyetle yaklaşan herkesle birlikte yol yürümeye hazırız.”
“HERKES İÇİN HUZURLU, GÜVENLİ VE MÜREFFEH BİR GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA EDELİM”
Bölgedeki ve dünyadaki tüm dost ülkelere herkes için huzurlu, güvenli ve müreffeh bir geleceği birlikte inşa etme çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelin, düşmanlıklara, savaşlara, acılara, zulümlere değil; sevgiye, barışa, dayanışmaya çıkan kapıları birlikte açalım. Gelin, çocuklara, masumlara, mazlumlara umut verecek bir dünyanın müjdesini insanlığa hep birlikte verelim” şeklinde konuştu.
“İnşallah İstanbul Havalimanımız insanları kavuşturup, tanıştıracak, sevgiyi çoğaltıp gönülleri abat edecek, ülkemize, bölgemize ve dünyaya hayırlı bir hizmet olmuştur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının yapımında emeği geçenlere ve açılışa iştirak edenlere teşekkürlerini yineledi ve Cumhuriyetin 95’inci kuruluş yıl dönümünü tebrik etti.
Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı’nın yapımını üstlenen Limak Kolin Cengiz Mapa Kalyon Ortak Girişim Grubu’nun yetkililerini platforma davet ederek kendileriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Ortak girişim grubu üyeleri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a günün anısına, İstanbul Havalimanı’nın hava trafik kontrol kulesinin cam minyatürünü hediye etti.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yaptığı duadan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan havalimanının açılışını, eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, havalimanının yapımını üstelenen firmaların yetkilileri ile konuk devlet ve hükûmet başkanlarıyla birlikte gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan törenin ardından, açılışa katılan konuk devlet ve hükûmet başkanlarının onuruna, İstanbul Havalimanı'nda resmî akşam yemeği verdi.