
İl Müdürü İbrahim Sağlam, yapılan denetimlerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
"5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu' gereği, gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla gıda üretimi yapan, toplu tüketim yerleri ve gıda satış yerlerinin kontrolleri Bakanlığımız sorumluluğundadır. Ramazan ayı boyunca da denetimlerimiz aralıksız devam etti.
Bu kapsamda, ilimiz genelinde 160 kontrol görevlisiyle, Ramazan ayında tüketimi artan ramazan pidesi, tatlı, pasta, yufka, şekerlemeler, et ve süt ürünleri gibi gıdalar başta olmak üzere 1.865 işletmede denetim ve kontroller gerçekleştirildi. 182 adet gıda numunesi alındı. Yapılan denetimlerde mevzuata aykırı faaliyet gösteren 19 işletmeye toplam 1.167.643 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, Alo Gıda 174 hattı üzerinden gelen 103 başvuru değerlendirildi ve 14 işletmeye yasal işlem yapıldı. Denetim faaliyetlerinin yanı sıra, Mart ayı içinde 6 okulda 520 öğrenciye 'Gıda güvenilirliği ve israf' konusunda eğitim verildi.
2025 yılı başından itibaren toplamda 4.665 gıda ve yem işletmesinde denetim yapıldı, 489 adet numune alındı. Mevzuata aykırı faaliyet gösteren 40 işletmeye toplam 5.503.208 TL idari para cezası uygulandı. Alo Gıda 174 hattı üzerinden gelen 290 başvuru sonucunda 18 işletmeye yasal işlem yapıldı. Ayrıca, yıl içinde 16 okulda 1.187 öğrenciye gıda güvenilirliği ve israf konusunda eğitim verildi.
Tüketicilerimizin de bilinçli olması büyük önem taşıyor. Gıda satın alırken etiket bilgilerini kontrol etmeleri, son tüketim tarihi geçmiş, ambalajı bozulmuş ürünleri almamaları ve hijyenik olmayan koşullarda satılan gıdalardan kaçınmaları gerekiyor. Bu tür sorunlarla karşılaştıklarında Alo 174 Gıda Hattı'na şikayette bulunabilirler. Ramazan Bayramı'nın yaklaştığı bu günlerde, tüm üreticilerimizin ve çiftçilerimizin bayramını kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyorum.