Foto Muhabir - Emre DİLEK
2023 yılında Samsun Ïl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen "Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi' kapsamında, yüzde 70’i DOKAP, yüzde 30’u üretici katkısı olacak şekilde, Bafra ilçesinde 180 üreticiye, 16 mahallede, 750 dekarlık alanda, 7 bin 500 kilogram Borsa çeşidi (dermason tipi) kuru fasulye tohumu dağıtımı yapıldı.
Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, “Daha öncesinde Samsun İl tarım ve Orman Müdürlüğü ile Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından çeltik arazileri için brokoli fidesi dağıtmıştık. Geçen zaman baktığımız zaman brokoli çıktı, çiftçimiz bundan para kazandı. İnsanlarımız güzel bir gıdaya kavuştu. Geçmişe baktığımızda, Ayçiçeği çalışmaları, gübre çalışmaları oldu. Çiftçimiz mutlu oldukça, bizlerde idareciler olarak bundan büyük bir haz aldıklarını kaydetti.
Fasulye deyince ilk aklımıza Nebiyan Fasulyesi geldiğini söyleyen İlçe Kaymakamı Ertürkmen,” Bafra’ya geldiğimiz zamanda Sarpın Mahallesinin fasulyesi çok meşhur, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte Sarpın Mahallesi’ne giderek orada bir çalışmamız olmuştu ve tohumlarımızı toprakla buluşturduk, Orada dikkatimi çeken bir husus olmuştu, kuyu suyunun olması, gölet suyunun biriktirilmesi konusunda bazı projelerin yapılması noktasında sayın müdürümüz müşaade etmişti. Ama bu birikme suyu hadise aslında çok küçük boyutlu, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü silaj makineleri veriyor, kurutma makineleri veriyor, kırsal kalkınmayı desteklemek adına bu tür göletleri de kendisi yapa bilmeli, inşallah bir gün yapabilir, bu göletler DSİ bazında göletler olmadığını ilkini de zor şartlar altında hayvancılık yapan, zor tarımsal faaliyet yapan bir köyümüz olan Sarpın Mahallesi’ne yaparız.” dedi.
Çilek Projesinden bahseden Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, yine Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz yüksek bir ilçeden Çilek demişti, Sarpın Mahallesi ile ilgili projesini de hatırlatmak istiyorum. Bafra olarak bizim 118 dış mahallemiz var, Orta kuşak ve yüksek kuşak var, bizlerin Alçak kuşak dediğimiz ovanın bulunduğu alanda tarımsal faaliyetler yoğun bir şekilde yapılmakta, damlama sulama sistemi, gübreleme ve tohum noktasında, ovada çok sıkıntı yaşamıyoruz. Özellikle Yüksek ve Orta kuşakta fasulyenin geliştirilmesi, gayretlerin daha da artırılması gerekiyor. Bu gayretlerin hepsini bu gün hep beraber yaşıyoruz, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün personelimizin katkılarıyla bu çalışmaları yürütüyoruz.Emeği geçenlere teşekkür etti.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise açıklamasında, Mercimek ve Nohuttan sonra en fazla üretim yapılan bakliyat kuru fasulye çeşidi olduğunu söyledi.
Açıklamalarına devam eden Sağlam, Kuru fasulyede sulu alan olması lazım, sulanan suyunda kuyu suyu değil dinlenmiş kuyu suyu olması lazım, yoksa bazı ovalarımızda gölet suları kaldırıldı, kuyu suyu ile üretim yapmaya çalıştılar ve kuru fasulye buna dayanamadı. Samsun ilimizde geçtiğimiz yıl Samsun Büyükşehir Belediyesi ile beraber Asarcık, Kavak, Havza, Ladik, Vezirköprü ve Bafra ilçesiyle beraber bin dekar alanda, 10 Ton kuru fasulye tohumu dağıtmıştık. Toplam aldığımız 7 bin 800 dekardan, 8 bin 900 dekar alana yükselttik. O zaman bin 277 ton üretim yaptıklarını ifade etti.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) ile beraber Samsun il Tarım ve Orman Müdürlüğümüz proje yaptı, 2 bin 500 alanda 25 ton alarak sizlerin hizmetine sunduk. Bunu sadece dermason kısmını burada yapacağız, diğer şeker kısmı var, oda sonbaharda iç kesimlerde Ladik, Kavak ve Havza’da yapacağız. Asarcık’a kalmamıştı ama oraya da bulduğumuz çeşit olursa, 16 tonda vereceğiz. Bu gün burada 9 tonun 7,5 tonunu Bafra’ya, 1,5 tonunu da Vezirköprü’ye dağıtımını yapacağız.” Dedi.
Bakliyatta kazanç çok, son yıllarda dışarı bağımlılık diyoruz, bunların sebepleri olduğunu ifade eden Sağlam, hayvancılığı yanlış yaparsak, bir servetimiz bozulur, biz iç Anadolu’da küçük baş hayvan yapmamız gerekirken büyük baş hayvan yapıyoruz. Oradaki hububat alanlarımızı eksiltiyoruz aynı zamanda Gaziantep gibi Şanlıurfa gibi, Diyarbakır gibi yerlerde küçükbaş hayvancılıktan vazgeçmeye başladık. Ekim alanlarımız Şanlıurfa’da slaşlık mısır, Konya’da olduğu gibi hububat alanlarımızı kaybetmememiz lazım. Buna bağlı olarak hayvancılığımızı da iyi yapacağız, bakliyatımızı da artırmamız gerektiğini söyledi.
Fasulye tohumu dağıtım programına, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, 19 Mayıs İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gümüş, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Osman Şenocak, kırsalda yaşayan muhtarlar ve çiftçiler katlım sağladı.