Israil\'in Gazze isgalinin esas nedeni öncelikle terrör veya Hammas tehlikesi degil Gazze kiyilari boyunca deniz sahasi içinde bulunan dogal gaz kaynaklarinin egemenligine sahip olmaktir.  Gaze açiklarindaki dogal gaz rezervlerinin 1999 yilinda farkina varilmasiyla, Ingiliz gaz sirketi British Gas{BG Group}ile Lübnanli Sabbagh ve Khoury Ailelerinin ortakliginda merkezi Atina\'da bulunan Consolidated Constractors International Company{CCC}adlli sirket ile Yaser Arafat\'in baskanligi döneminde 1999 yilinda Filistin yönetimin de ortak bir anlasma yaparak Gazze açiklarindaki dogal gazin çikarilmasi ve pazarlanmasi konusunda resmi isbirligi yaptilar.

Bu ortaklikta British Gas %60  CCC %30 hisseye sahipken Filistin yönetimine % 10 hisseye sahip oldu {Kaynak: Israil Gazetesi, Haaretz, 21.10.2007, Middle East Economic Digest 05.01.2001}

British Gas 2000 yilinda Gazze açiklarindaki deniz sahasinda Gazze Marine 1 Gazze Marine 2 adli kuyulardan dogal gaz çikartmaya basladi. British Gas\'in  bildirisine göre bu iki kuyudan pazar degeri 4 milyar dolar olan 1.4 trilyon metreküp dogal gaz elde edilmekte.

Bunun yaninda Israil\'in de deniz sahasi içinde hali hazirda faal  dogal gaz yataklari var. Fakat Gazze bu alandaki dogalgazin %60\'nin Gazze kiyisindaki deniz sahasi alani içinde bulunuyor.

Gazze deniz sahasi içindeki gaz yataklarinin dogal olarak Gazze kisaca Filistinlilere ait olmasi gerekirken, bu alanlarin egemenligi konusu Israil tarafindan tartismali hale getirilmektedir.

Ariel Saron 2001\'de Basbakan oldugunda Gazze açiklarindaki dogal gaz yataklarinin egemenligi en önemli sorunlardan biri olarak Israil politikasinda yerini aliyordu. Ariel Saron biz Filistin\'den dogal gaz almayacagiz derken 2003 yilinda Ariel Saron\'un British Gas\'dan Filistin\'de çikarilan dogalgazi alacaklarini açikliyordu{The Independent, 19.08.2003}

2006 yilinda Hammas\'in seçimleri kazanmasiyla durumlar tekrar degisti. Basbakan Ehud Olmert\'in baskanligindaki Israil kabinesinden Mayis 2007\'de Filistin\'den dogalgaz alinmasi için onay çikmasina ragmen basta Israil Istihbarat Servisi Mossad baskani Meir Dagan\'in ve askeri kaynaklarin Filistinden dogal gaz alisinin Israil\'in iç güvenligi için tehlikeli olacagini öne sürerek bu uygulamaya karsi çikmalari sonucu bu girisimde sonuçsuz kaldi. Böylece Filistinlilerin her tülü gelir kaynagina engel konulmus olunuyordu. Bu gaz anlasmasi senelik 4 milyar dolar civarinda olmasi planlaniyordu. Filistin 1 milyar dolara yakini bir gelir saglayacakti.

Burda British Gas ve ortaklari da para kaybediyordu. British Gas bile bu baskilara isyan ederek Ocak 2008\'de Israil\'deki ofisini kapatti.

Aslinda Israil Gazze\'yi istila etmek için planlarini \'Operation Cast Lead\' adi altinda Haziran 2008\'de yapmisti. Bunu bizzat Yahudi gazeteci Barak Ravid\'in 27 Aralik 2008 tarihli Haaretz Gazetesine yazdigi makalede bulabilirsiniz. Bu plandan alti ay sonra 27 Aralik 2008\'de Gazze bombardimani basladi arkasindan istila geldi.

Israil\'li yetkililer Ekim 2008\'den itibaren yogun bir sekilde British Gas yetkilileriyle Gazze açiklarindaki dogal gaz alimi ile ilgili görüsmeler yapmaktadirlar.

Bunun yaninda Gazze isgali ile dogalgaz alani üzerindeki egemenlik iddialarini da güçlendirmeye çalismaktadirlar.

Israilli yetkilkiler Kasim ayindan itibaren  Moti Friedman\'nin baskanliginda Israil Elektik Idaresini araciligiyla Filistin gazini almanin sartlarini belirlemek için British Gas ile yogun temas halindedirler{Globes, 13.09.2008}

Israil Gazze açiklarindaki dogal gazi  Trans -Israil denilen  Eilat- Askelon boru hattina baglayarak kuzeydende Hayfa\'ya kadar gelmesi planlanan Baku, Tiflis Ceyhan boru hatti ile bütünlestirerek kendine bir enerji koridoru yaratmayi planlamaktadir.

Gazze\'nin istilasini yalniz Hammas\'a yapilan bir sindirma plani olarak görmemek lazim isin ucu Türkiye\'ye kadar uzanan genis çapli planin yalniz bir parçasidir. Bu çikar oyununda halkin dogrulari bilmesi çok önemlidir fakat maalesef her zaman oldugu gibi aciyi günahsiz halk kitleleri çekmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.