Öne Çıkanlar bafra futbolcu Aşkın Yeter

ABD'den PKK-PYD açıklaması

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Senatoda düzenlenen IŞİD'e Karşı Mücadele Yöntemlerinin sorgulandığı bir oturumda soruları yanıtlarken, terör örgütü PKK ile örgütün Suriye'deki uzantısı olan YPG ve PYD arasında ilişki bulunduğunu itiraf etti.


Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dünford ile birlikte, ABD Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komitesinde IŞİD'e karşı mücadele yöntemleri ve bunların ne ölçüde etkili olduğu konularında soruları yanıtladı.

CARTER:TÜRKİYE, IŞİD İLE MÜCADELE KONUSUNDA DAHA ÇOK KATKI SAĞLAYABİLİR


Bir soru üzerine, IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye'nin elinden geleni yaptığını ancak, özellikle sınır geçişleri konusunda daha çok yapılabilecek şey olduğunu belirten Carter, Türkiye'nin coğrafi durumu nedeni ile, İŞİD ile mücadelede en önemli ülke olduğunu vurgulayarak, “Daha çok katkı sağlıyorlar, bunu da takdirle karşılıyorum. Sınırda da daha fazla çalışıyorlar, bizim operasyonlarımıza yardımcı oluyorlar. Ama daha çok katkı sağlamalarını isteriz, Türkiye önemli bir müttefik ve daha çok katkı sağlayabilir" dedi.

Carter, Türkiye'nin İncirlik Hava Üssü'nü kendilerine açmasını takdirle karşıladıklarını ve İŞİD ile mücadelede düzenlenen hava saldırılarının en büyük bir bölümünün buradan yapıldığını belirtti.

CARTER'DEN, YPG, PYD'NİN SİALHLI KANADI MI SORUSUNA EVET CEVABI

Savunma Bakanı Ash Carter, Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham'ın soruları üzerine, ABD'nin, Türkiye'nin tüm karşı çıkışlarına karşın silah ve maddi yardım sağladığı PYD ve PKK arasında işbirliği olduğunu bildiğini itiraf etti. Carter, Senatör Graham'ın “PYD'yi" hiç duydunuz mu? sorusunu, “Evet duydum" diye yanıtladı. Carter, bunun ardından gelen “Kim onlar ?" sorusuna da “Kürt bir grup" karşılığını verdi. Bunun üzerine Senatör Graham, ABD Savunma Bakanı'na. “YPG'yi hiç duydunuz mu ? ", “Onlar kim ?" sorularını yöneltti. Carter da bu soruları, “Evet onları da duydum. Başka bir Kürt grup" diye yanıtladı. Graham sorusunu, “Bunlar PYD'nin silahlı kanadı değil mi ? " diyerek sürdürünce, Carter “Evet öyleler, bu doğru " diye konuştu. Graham, “2003 yılında kurulan solcu, Suriye Kürt Partisi. Haberler, bunların PKK ile bağlantılı ya da en azından önemli ilişkileri olduğunu belirtiyor. Bu doğru mu?" sorusunu Carter yine, “Evet" diye yanıtladı. Graham bu kez de Savunma Bakanı'na, “PKK, Türk hükümetinin gözünde bir terör örgütü değil mi? " sorusunu yöneltti. Carter da bunu, “PKK sadece Türkiye'nin değil ABD'nin gözümüzde de terör örgütüdür" diye yanıtladı.

Bunun üzerine, Graham “Peki Suriye'de YPG'yi silahlandırdığımız için Türkler'in bize kızgın olması sizin için şaşırtıcı mı? Madem PKK ile o kadar yakınlar?" diye sorarak Carter'ı sıkıştırmayı sürdürdü. Carter, bu soruya “Hayır, hiç değil. Türkiye ile çok geniş kapsamlı görüşmeler yapmaktayız" yanıtı verdi. Yeniden araya girerek, “Yani Türkiye bu durumla ilgili olumlu mu?" diye üsteleyen Graham'ın bu sorusuna da Carter'dan, “Hayır olumlu değiller" karşılığı geldi. Yeniden araya giren Senatör Graham, “Hiç olumlu değiller. Ben Türkiye'den daha yeni döndüm. Bu fikrin dünyadaki en aptalca fikir olduğunu düşünüyorlar ve ben de onlarla aynı düşüncedeyim" dedi.

ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph Dünford, Suriye Demokratik “Güçleri'nde ne kadar Kürt, ne kadar Arap olduğu" sorusuna verdiği yanıtta, 6 bin Arap olduğunu, bunun da oran olarak yaklaşık yüzde 20'yi bulduğunu belirtti.

Bunun üzerine Graham, “Türkiye'nin neden biraz kızgın olduğunu merak ediyorsanız söyleyeyim. Biz, Suriye'de Türk hükümetine karşı çarpışan teröristlerle işbirliği yapan grupları silahlandırıyoruz. Türkiye daha çok şeyler yapabilir içinde bulunulan çok saçma" diyerek eleştirisini noktaladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby: "YPG terör örgütü değil"

Kirby: "Savunma Bakanı Carter'ın açıklamalarını görmedim. Kendisinin ve Savunma Bakanlığı'nın görüşlerini dile getirmekte serbest. Ancak, bizim yaklaşımımızda bir değişiklik olmadı. PKK yabancı Betgaranti bir terör örgütü ve bunda bir değişiklik yok" dedi.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter’in, Amerikan Senatosu'nda YPG'nin PYD'nin silahlı kanadı olduğunu ve PKK ile işbirliği içinde olduklarına yönelik açıklamalarından sonra, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, "PKK terör örgütüdür, ancak YPG'yi terör örgütü olarak görmüyoruz" açıklaması geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'ye, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, Savunma Bakanı Carter'ın, ABD Senatosu'nda yaptığı açıklamalar soruldu. Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham'ın, "YPG ile PKK arasında bir bağ olup olmadığı" sorusuna, Carter'ın "evet" diye yanıt verdiği anımsatılan soruya, Sözcü Kirby, "Savunma Bakanı Carter'ın açıklamalarını görmedim. Kendisinin ve Savunma Bakanlığı'nın görüşlerini dile getirmekte serbest. Ancak, bizim yaklaşımımızda bir değişiklik olmadı. PKK yabancı bir terör örgütü ve bunda bir değişiklik yok" dedi.

Kirby, kendilerine doğrudan silah yardımı yapmasalar da, İŞİD'e karşı etkin mücadele veren Kürt grupları desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

"DESTEĞİMİZ SÜRECEK2

Kırby, "Kobani'de açıkça havadan silah desteği verdiniz, bunu kamuoyuna da açıkladınız" sözleri üzerine "İŞİD'e karşı mücadele eden savaşçılar etkin oldukları sürece bu destekten yararlanırlar, daha önce de söylediğim gibi bu destek sürecek. Ama bunlar yalnızca Kürtler değil. İŞİD'e karşı başarılı mücadele sergileyen gruplar koalisyon güçlerinin hava desteğinden yarar sağlayacak, bu da onlar etkili mücadele ettikleri oldukça sürecek" diye konuştu.

Kirby, ABD Başkanı Barack Obama'nın da, İŞİD'e karşı mücadeleyi daha da güçlendirmek ve yerel güçlere destek vermek için, Suriye'ye 250 Özel Harekat Gücü askerinin yollanmasına onay verdiğini savundu.

"PKK TERÖRİST ÖRGÜT OLARAK TANINIYOR, YPG DEĞİL"

Kırby, "YPG'nin, PKK ile bağlantılı olmadığını söyleyebilir misiniz" sorusunu da, "Açıkça söyleyeyim ki, daha önce de söyledim, bizim PKK ile YPG konusundaki pozisyonumuzda bir değişiklik yok" diyerek geçiştirdi. Sorunun yinelenmesi üzerine Kirby, YPG'nin terörist örgüt olarak tanınmadığını, PKK'nın ise terörist örgüt olarak tanındığını söyledi.

John Kirby, Suriyeli yetkililerin ABD'nin Suriye yönetiminin onayını almadan, ülkeye Amerikan askeri yollaması ile ilgili 'egemenlik haklarının ihlal edildiği, saldırganca olduğu' yönündeki açıklamaları ile ilgili bir soruyu da "Bu kararı alırken onların onayını istemedik, bu doğru. Ama bana kalırsa asıl saldırganlık gaz ve varil bombaları ile kendi halkını bombalamak" diye yanıtladı.

Kirby, Halep'te 27 kişinin ölümü ile sonuçlanan, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü ile Kızıl Haç çalışanlarının çalıştıkları hastaneye yapılan saldırının da Suriye yönetimi tarafından gerçekleştirildiğini savundu.

"ABD, FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNUR"

Kirby, Charlie Hebdo dergisinin Hazreti Muhammed karikatürünü köşelerinde yayınlayan Cumhuriyet gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'nın, ikişer yıl hapis cezasına çarptırılması ile ilgili soruya verdiği yanıtta da, ABD'nin hem Türkiye'de, hem de dünyada fikir özgürlüğünü sürekli savunmakta olduğunu söyledi. Dinsel konularda gösterilen duyarlılıkları anladıklarını belirten Kirby, bunun demokrasiyi görmemezlikten gelmek olmayacağını, medya kuruluşlarının ve gazetecilerin neyi yayınlayıp yayınlamayacaklarının kendilerine bırakılması gerektiğini söyledi.

Kirby, Türkiye'de demokrasinin işleyip işlemediğine ilişkin soruyu "Sonuna kadar işleme yapabilir. Anayasaya ve Türk halkının isteklerine uyduğu sürece. Biz de bunu görmek istiyoruz, Türkiye'nin başarısını görmek istiyoruz. İfade özgürlüğünü kısıtlamaktan kaygımız da bundan zaten, gazetecileri işlerini yapamasınlar diye baskı altına almak doğru bir yol değil" diye yanıtladı.

Kirby, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman'ın, önceki gün yaptığı "Laiklik yeni anayasada olmamalı" açıklamasını görmediğini, bu konuda bir yorum yapmayacağını, Türkiye'nin kendi anayasasında belirlediği değerleri öne çıkardığını görmek istediklerini söyledi. 

Anahtar Kelimeler:
AçıklamaNewyork
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.