Türkiye'de hobi bahçelerinde başlayıp apartman teraslarında ve balkonlarda giderek yaygınlaşan topraksız tarım ile ilgili Samsun'da 6 üretici, topraksız tarım tesisi kurdu. Bu sayının büyükşehir belediyesinin destekleriyle artması hedefleniyor. Topraksız tarım semineri, Büyükşehir Belediyesi başkanlık toplantı salonunda yapıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, ilçe ziraat odaları başkanları ve tarım ilçe müdürlerinin katıldığı toplantıya üreticiler büyük ilgi gösterdi. Seminere konuşmacı olarak katılan topraksız tarım uygulamalarının mimarı mühendis Kudret Tezel, bu tarım modelinin çok önemli ve kazançlı olduğuna dikkat çekti. Dünya genelinde 60 yıldır başarıyla uygulanan ve ihracat yapılan topraksız tarım sisteminin Türkiye'de 15 yıl önce başladığını söyledi. Yeni tarım sisteminin Anadolu'da çok yavaş ilerlemekte olduğunu ifade eden Kudret Tezel, hobi amaçlı yapanlara sistemi daha kolay anlatabildiklerini kaydetti.
Tarımla uğraşan insanların topraksız tarımı anlamakta zorlandığını ifade eden Tezel, "Topraksız tarım ya da hidroponik tarım dediğimiz sistem, toprak olmadan durgun su kültürü içinde uygulanan bir tarım biçimidir. Bitkiler, topraktaki besinlerin yerine bitkinin ihtiyacı olan mineralleri içeren besini, solüsyondan faydalanarak alıyor. Aslında şuan yapılan tarım uygulamaları da topraksız tarımdır. Çünkü ürün toprağın kendi öz özellikleriyle değil, gübrelerle yetiştiriliyor. Topraksız tarım, topraklı tarıma göre daha ekonomik, hijyenik, sağlıklı olup, el emeği azdır. İşin ekonomik kısmı ise daha kazançlı" diye konuştu.
Topraksız tarımın Samsun'da da hızla artacağına inandığını söyleyen Kudret Tezel, "Şuan Samsun'da topraksız tarım yapanlar var. Bunların sayısının daha İmajbet da artacağını düşünüyorum. Çünkü verim, bitkinin raf ömrü, ekonomik değeri, topraklı tarıma göre daha iyi. Hastalıklar az. Üretimi kolay. Topraksız tarımdan kazanç elde etmek isteyenler, biraz daha modern tesisler kuruyor. Yatırımı diğerine göre biraz pahalı ama uzun ömürlü olduğu için kendisini kısa sürede sübvanse ediyor" dedi.
Kırsal kalkınma konusunda ilçelerde önemli çalışmalar yapıp üreticilere destekler verdiklerini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt ise, seminerin bölge tarımına hayırlı olmasını temenni etti. Yurt, "Günümüzde organik ürün dediğimiz ürünlerin üretimiyle ilgili biz, üreticilere ne tür katkılar verebiliriz, üreticilerin potansiyellerini ve pazar paylarını artırmak için neler yapabiliriz, bunlarla ilgili büyükşehir belediyesi olarak bir takım projeler yürütüyoruz. Toplantılar, seminerler düzenliyoruz. İlçelerimizde tarımsal faaliyetlerin artırılmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Meyvecilikten arıcılığa kadar birçok alanda çalışıyoruz. Bu gün de topraksız tarımla ilgili seminer düzenledik. Seminerin sizlere ve bölge halkımıza, tarımsa uğraşan insanlarımıza faydalı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir de topraksız tarım seminerinin faydalı olacağını ifade ederek, "Topraksız tarımın yaygınlaştırılması, sorunların giderilmesi, bitki besin elementlerinin yazılması konusunda katılımcılara detaylı bilgiler verdik. Daha sonra da topraksız tarım yapmak isteyenlere yardımcı olacağız. Şuan 6 kişiye topraksız tarım konusunda destek veriyoruz. Bu sayının daha da artmasını istiyoruz" dedi.
Haber Ovası