Washington’daki temasları sırasında George Washington Üniversitesi’nde verdiği konferansın ardından Amerika’nın Sesi radyosuna konuşan Çavuşoğlu şunları kaydetti:
“Biz önemli iki ortağız ve ortak hedeflerimiz var. Ama bazen değişik konularda farklı düşünebiliyoruz, bu düşüncemizi de açıkça söylediğimiz zaman sanki iki ülke arasında problem var gibi (algılanıyor). Hiçbir iki ülke her konuda yüzde yüz hemfikir olamaz. Mesela PYD konusunda onlar farklı düşünüyor biz farklı düşünüyoruz, ama burada farklı düşünüyoruz diye küsecek değiliz. Niye farklı düşündüğümüz konusunda birbirimizi ikna etmemiz lazım ki bizim elimizde deliller var. PYD ile PKK’nın hiçbir farkının olmadığına dair belgeleri, bilgileri veriyoruz, arazide onlarla beraber istihbaratların yine birlikte çalışmaları var. Dolayısıyla burada farklı düşündük diye ilişkiler bozuldu diye böyle haber yapmak ya da yaygara yapmak doğru değil. Bunu çok seviyoruz, burada da Türkiye'de de bunu yapanlar var. Dolayısıyla Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir bozulma yok, tam tersi stratejik ortaklığımız bugünlerde daha da önem arz ediyor ki, biraz önce (konferansta) bahsettiğim konularda mesafe kat edelim. Bölgemize ve önemli sorunların çözümüne yardımcı olalım.”
Suriye’de güvenli bölge konusuna da değinen Çavuşoğlu şunları kaydetti:
Betvole />
“Esasen güvenli bölge konusunda bir çok ülke bizim gibi düşünüyordu, bölgedeki ülkeler.. Fransa gibi Avrupa ülkeleri de bizim gibi düşünüyordu ama esas problem bu güvenliği kim sağlayacak. Uçuşa yasak bölge temin edilebilecek mi? İhlal edilir mi? Esas endişe buydu. Şimdi çatışmaların durdurulmasıyla beraber yeni bir umut doğdu ve de facto bölgeler oluşturulacak. DAEŞ’ten temizlenen bölgeler olacak buralar da güvenli bölge olacak ve buralara evini terk etmek zorunda olan Suriyeliler sadece Türkiye’dekileri kast etmiyorum. Zorla onları geri gönderemeyiz, gönüllü gitmek isteyen varsa onlara da yardımcı olmak lazım ama 8 milyon yerinden edilmiş Suriyeli var. O nedenle bu güvenli bölgeler zor şartlarda yaşayan insanlara daha iyi bir hayat kurabilmemiz için önemli.”
Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türkiye’yi ziyaret etmeyi planladığını da ifade ederek şunları söyledi:
“Tabi Amerika ile bir araya gelince özellikle var olan ciddi sorunları görüşüyoruz ve Suriye konusunda da kritik bir aşamadayız. Geçici ateşkesle çatışmaların durdurulması sağlandı ve insani yardımları ulaştırmak konusunda bazı olumlu gelişmeler var, ama daha da önemlisi doğrudan olmasa bile Cenevre'de müzakerelerin ikinci tur başladı, şimdi ara verildi üçüncü tura geçilecek. Bir taraftan siyasi bir çözüm için çaba sarf ederken diğer taraftan terör örgütleriyle mücadele, özellikle DAEŞ gibi, Irak ve Suriye'nin topraklarını işgal eden terör örgütüyle mücadeleyi nasıl yapabiliriz, nasıl daha etkili yapabiliriz, arazideki güçlerle nasıl işbirliği yapabiliriz, bunları konuştuk ve önümüzdeki günlerde askeri makamlar arasında da yine görüşmeler devam edecek.”