Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan bu sitelerde arkeolojik araştırmalar yapmak için bir araya gelen arkeologlar, Neolitik Çağ'a dair yeni bakış açıları sunmayı hedefliyor.
Şanlıurfa’da 4-8 Kasım günleri arasında düzenlenen ilk Dünya Neolitik Kongresi'nde bir araya gelen iki ülkeden arkeologlar, Neolitik Çağ üzerine yapılan arkeolojik araştırmaların çeşitli yönlerini ele aldı. Etkinliğe 63 ülkeden yaklaşık bin akademisyen katıldı.
Bölge, 12 bin yıl önce insan uygarlığının temellerinin atıldığı döneme dair gizemlerin çözülmesinde kilit bir rol oynuyor. Kongre, dünya çapında tanınan Göbeklitepe ve Karahantepe gibi Neolitik sitelerin bulunduğu bölgede gerçekleştirildi.
Bölgedeki kazıları yöneten Türk arkeolog Necmi Karul, "Gelecekte Çinli meslektaşlarımızla Taş Tepeler Projesi kapsamında yeni bir iş birliği planlıyoruz." dedi.
Kongreye katılan Çinli uzmanlar arasındaki Shandong Üniversitesinden Wang Fen, Göbeklitepe'ye hayran kaldığını belirterek bölgenin "insanlığın tarih algısını zorlayabileceğini" söyledi. Wang, Çin ile Türkiye arasında Neolitik arkeoloji alanında "büyük bir iş birliği potansiyeli ve alanı" bulunduğunu kaydetti.
Washington Üniversitesi Antropoloji Bölümünden Liu Xinyi de Doğu Anadolu’da keşfedilen önemli Neolitik sitelerin uluslararası iş birliğinden sürekli yarar sağladığını vurguladı. Liu, farklı kültürel arka planlara sahip bilim insanlarının daha çeşitli bulgular sunabileceğini dile getirdi.