Öne Çıkanlar Adli kontrol Yeniden Refah Parti

Moody's derecelendirdiği 17 türk bankasını da "negatif incelemeye" aldı

"Darbe girişiminin ardından Türk bankalarının riskleri yükseldi" başlıklı bir değerlendirme yayınlayan Fitch, darbe girişimi sonrası olayların ülke notuna baskı olarak yansıyıp yansımayacağının hükümetin darbe girişimine verdiği tepkilere bağlı olacağını vurguladı.

Hükümetin vereceği tepkilerin siyasi kutuplaşmaları ne derece artıracağı ve kurumların bağımsızlığını ne derece zayıflatacağının büyük önem taşıdığının altını çizan Fitch, gelişmelere bağlı olarak Türk bankalarının kredi profilleri ve kredilerin için aşağı yönlü risklerin arttığına dikkat çekti.

Fitch değerlendirmesinde, "Türk bankalarının kredi profilleri ülke riskine, dış kaynaklara ulaşımlarına ve liranın değerine duyarlıdır" denildi. Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" notuyla derecelendiren iki şirketten biri olan Fitch, bankaların kredi notlarının başlıca hassas noktalarından birinin de "ülke kredi notu" olduğunea dikkat çekti.

"Hükümet tepkilerinin politik kutuplaşmayı ne kadar artıracağına bağlı olacak"

Bankacılık sektörü göstergelerinde yakın dönemde "keskin değişim" beklenmediği de vurgulanan Fitch değerlendirmesinde, "Son günlerdeki olayların ülke notuna baskı olarak yansıyıp yansımayacağı hükümet tepkilerinin politik kutuplaşmayı ne kadar artırıp, kurumların bağımsızlığı ne kadar zayıflatacağına bağlı olacak. Bankacılık sektörü temel olarak sağlam, ancak zor durumdaki turizm sektörü nedeniyle bazı bankaların aktif kalitesi baskılanabilir" denildi.

Fitch, darbe girişiminin ardından haftanın ilk günü yaptığı açıklamada da, darbe girişiminin Türkiye'nin kredi notuna olası etkilerinin, darbe sonrası politik ve ekonomik gelişmelere bağlı olduğu uyarısında bulundu. Fitch'in açıkladığı değerlendirme notunda, "Darbe girişiminin Türkiye'nin kredi notuna etkisi, hükümetin verdiği tepki sonrası siyasi bölünmenin derinleşip derinleşmediğine ve kurumların bağımsızlığının azalıp azalmayacağına bağlı" denildi.

Moody's derecelendirdiği 17 Türk bankasını da "negatif incelemeye" aldı

Dünyanın üç büyük kredi derecelendirme şirketinden Moody's de, ülke notuna bağlı olarak, derecelendirdiği 17 Türk bankasını da "negatif incelemeye" aldı. Moody's'den yapılan açıklamada, gelişen siyasi ve ekonomik durumdan kaynaklı olarak ortaya çıkan risklerin değerlendirilmesi ihtiyacı nedeniyle notların izlemeye alındığı belirtildi.

Açıklamada, yatırımcı ve müşterilerin güveninde olası zayıflamaya bağlı olarak, faaliyet ortamında oluşabilecek bozulma risklerinin, bankalar ve müşterilerinin büyüme ve finansal performanslarında zayıflama yaratabileceğine dikkat çekilerek, bu gelişmenin negatif incelemeyi gerektiren unsurlardan biri olduğu vurgulandı.

Buna bağlı olarak, derecelendirdiği Türk bankalarının, yaşanan son gelişmelerin ekonomik ve finansal etkilerinden belirli bir derecede etkileneceklerine işaret eden Moody's, yapacakları gözden geçirmeden her kurumun durumunu ayrı ayrı değerlendireceklerini belirtti.

S&P: Darbe girişiminin Türkiye'ye etkilerini değerlendireceğiz

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor's da (S&P), Pazartesi günü yaptığı açıklamada, darbe girişimininTürkiye ekonomisine etkilerinin değerlendireceğini açıkladı. Açıklamada, orta ve uzun vadede siyasi gelişmeler, yabancı yatırımcıların tepkileri ve potansiyel makroekonomik etkilerin değerlendirileceği belirtildi.

Değerlendirmede, bankacılık sektöründe ve genel olarak finans saktörünün durumu ve transferlerdeki gelişmelerin de dikkate alınacağı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin içinde bulunduğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri grubu içinde "kısmi yüksek riske sahip" olduğunun da altı çizildi. 

Anahtar Kelimeler:
IstanbulBanka Incelemesi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.