ESKİŞEHİR Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, 3 yıllık çalışma ile yapay kan ürettiklerini ve deney çalışmalarının bir yıl içinde tamamlanacağını belirterek, "Yapay kan aslında bizim 20 yıllık bir çalışmamız. Fakat son 3 yılda bugünkü durumuna geldi. Biz, 3 sene uyumadık, çok çalıştık" dedi.
Türkiye'deki Tıp Fakülteleri'nde eğitim alan öğrencilere bilimsel araştırma yapmak için teşvik sağlama amacıyla 56 Bilimsel Araştırma Topluluğu'ndan öğrencilerin katılımıyla düzenlenen ve OMÜ Sağlık Topluluğu'nun ev sahipliğinde yapılan '1'inci Ulubat Bilim Zirvesi', OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. Programın ilk oturumuna OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Osmangazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
DENEY HAYVANLARI AŞAMASINA GELDİ
Türkiye'deki yapay kan çalışmalarının 20 yıla dayandığını ancak son 3 yılda bugünkü haline getirdiklerini söyleyen Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, "Yapay kan aslında bizim 20 yıllık bir çalışmamız. Fakat son 3 yılda bugünkü durumuna geldi. Yaptık ve başardık. Deney hayvanları aşamasına getirdik. Dünyada yapay kan çalışmaları önceden beri yapılıyor. 1986 yılından bu yana çok ciddi çalışmalar yapıldı. Biz de ülkemiz için hayati olan bu sıvıyı üretmek için yola koyulduk. Bugün gelinen aşamaların en üstündeyiz. Steril olarak bir yıldan daha fazla saklayabileceğiniz her kan grubuna uyabilecek bir ürün üretmek gerçekten çok büyük çaba gerektiren bir şeydi ve biz bunu yaptık. Biz, 3 sene uyumadık, Çok çalıştık" dedi.
ACİL DURUMLARDA KULLANIP, HAYAT KURTARABİLECEĞİZ
Elde ettikleri yapay kanı kısa bir süre sonra deney hayvanlarına uygulamaya başlayacaklarını söyleyen Prof. Dr. Adnan Ayhancı, "Yapay kanı önümüzdeki Temmuz ayı başlarında deney hayvanlarında uygulamaya başlayacağız. Yurt içi ve yurt dışı çalışmalarımız olacak. Zannediyorum bir yıl içinde deneysel çalışmalar tamamlamış olacağız ve klinik çalışmalara yaklaşacağız. Sorun çıkmaması için bazı şeyleri tekrar tekrar deniyoruz. Tamamen yerli ve sıfırdan başlayarak bir kan ürettik. İlk yarım saat ya da bir saat içinde insanlar kan kaybından ölüyor. İlk müdahale çok önemli. Biz ürettiğimiz bu kanı ambulanslarda, oda koşullarında ekstra soğutucu ve özel dizayn edilmiş şeyler olmadan kullanabileceğiz. Bu kanı bir yıl ve daha uzun süre saklayabiliyoruz. Hastaya hemen müdahale edip daha düşük oranlarda vererek ilk etapta hayatını kurtarabileceğiz. Ürettiğimiz kan bedenle uyumlu ve hastanın vücudunda 20-30 saat kaldıktan sonra böbrek yoluyla dışarı atılıyor. Bütün kan gruplarına uyumlu" diye konuştu.