Öne Çıkanlar istanbul bafra

Bafra Ovasın'da 132 bin dekar alana çeltik ekildi

Kızılırmak Nehrinin beslediği verimli ovada, 132 bin dekar alana ekilen çeltikten çiftçiler bu yıl yaklaşık 100 bin ton rekolte bekliyor.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, yaptığı açıklamada,” Çeltik Üretimi alan olarak Bafra Ovası’nda 132 Bin dekar üzerinde, ekim yapılan ovaya sahibiz, çeltik çok emekli, çeltik işçilik isteyen maliyetli bir ürün, aldığım bilgilere göre kilogram olarak 18 liraya kadar çeltik fiyatları düştüğünü” kaydetti.

Tosuner,” Ovada yüzde 10 hasat yapıldı, yüzde 90’ı tamamen hasada hazır, fiyatların 18 liraya kadar düşmesi bu fiyatların 15 liraya kadar düşmesi demektir. Tüketici ve işletmeci firmalar arasında, çok büyük fiyat farkı var. Tarım Kredi Kooperatiflerin randımanları, yüzde 35’den alımları devam ediyor. Çeltik fiyatları, 25 lira dememizle olmaz, 27 lira çıkar, 23’e de düşebilir, çeltikte randıman çok önemli, Bafra’da çeltik üreticileri Türkiye’yi baz alırsak, yüzde 67 randımanında çeltik üretimi yapılıyor. Bu gün Devletimiz 25 Liradan fiyatı açarsa, alamasa da önemli değil, işletmeciler 27 liraya bunu almaya mecbur, çünkü ihtiyaçlarının olduğunu” belirtti.

Çeltik fiyatları acilen gündeme alınmalı, göçün önlenmesi için tarımın devam etmesi için, çeltik fiyatlarının randımanı olarak 60 randımanı 23 lira, 65 randıman 25 liradan başlamasının gerekli olduğunu anlatan Osman Tosuner,” Buğdaydaki desteğin ton başına bin lira ise çeltikte de bunun devam edilmesini istiyoruz. Bafra Ovasında, 132 bin dönümde 95 bin ton ile 100 bin ton çeltik rekoltesi bekliyoruz. İlk yapılan hasat kırklık hasadı gibi, 100 dönüm arazilerde daha hasat başlamadı. Şuandaki randımanlarımız iyi ama ilerleyen günlerde hasat yüzde 50’lere ulaştığında yeni rakamları da açıklayacağız.” Dedi.

100 hektar alana çeltik ektiğini söyleyen Abbas Sertel,” Çeltik fiyatları açıklanmadı, çeltiğimizi kooperatife veriyoruz. Kooperatifte borcuna göre alıyor. Çeltiğimizi kooperatifin almasını istiyoruz. Ürünümüzü kooperatif almadığı için tüccara kalıyoruz. Tüccarda çeltik fiyatlarını düşürüyor. Bizlerin çeltiği satışında randıman oluyor. Çarpanla randıman ne ise onunla çarpıyor, Kooperatif 35 ile çarpıyor, tüccar ise çarpanı 30’a kadar düşürüyor. Her çarpanla fiyat aşağılara kadar düşüyor. 13 ton çeltikte 11 bin lira fark oluyor. Randımanda sıkıntımız var, herkes aynı randımanı çıkarmıyor. Bizler bununda kontrol edilmesini istiyoruz. Bizlere hasat zamanında değil, ekimde fiyat verilmesini istiyoruz. Hasat geldi, Devlet daha fiyatları açıklamadı, bununla ilgili sıkıntımız var. Devlet büyüklerimizden köylünün elini tutmalarını istiyoruz. Köylü mağdur oluyor, köylü tüccarın eline kalıyor, buğdayda böyle oldu, çeltikte bu şekilde olmasını istemiyoruz. Devlet büyüklerimizden rica ediyorum, gelsinler köylünün elinden tutsunlar, köylü kazansın, köylüyü tüccara ezdirmesinler. Bizler üretiyoruz, elimizden geleni yapıyoruz. Çabalıyor, çalışıyoruz, Allah’a şükür dönüm başına 800 kilogram verimlilik alıyoruz, bu verimlilik iyi ama fiyatta bizi çok eziyorlar.” Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.