Öne Çıkanlar Yönetici Kasım Milli Ağaçlandırma etkinliği

Bafra Ovası’nda Çeltik Tohumu toprakla buluştu

Türkiye’nin verimli Bafra Ovası’nda, Emenli Mahallesi’nde düzenlenen “10.’uncu Çeltik Ekim Günü” etkinliğinde tohumlar toprakla buluştu.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,” Türkiye’de çeltik üretimine baktığımızda 1 milyon 121 bin dekar alanda toplamda 900 bin ton çeltik üretimimiz var. Türkiye’de Edirne ilimizden sonra en çok çeltik üretimi yapan ilimizde Samsun, toplam 194 bin dekar alanda 157 bin ton TÜİK rakamlarına göre 2023 yılında üretimimiz mevcut. Bafra, Samsun’da üretimin tarımın özellikle lokomotifi durumunda, ekilen çeltiğin 135 bin dekarı 107 bin tonla Bafra ilçemizde yapılmaktadır. Samsun ilimizde fındık hariç tüm ürünlerde yüzde 70’i lokomotif durumda olduğunu. ” ifade etti.

İbrahim Sağlam,”Bu üretimimizden dolayı gübre mazot fark ödemeleri desteği ve sertifikalı tohumluktan dolayı Samsun ilinde ödemiş olduğumuz destek miktarı, sadece çeltik için 54 milyon 200 bin lira. Toplam bitkisel üretiminden dolayı 2023 yılı üretimimize baktığımızda, fark desteği ile bir kısım ödemelerin alınmamasına rağmen, 600 milyon lirayı geçmiş bir ödememiz var. “Dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığımız, tarım arazilerinin kullanılması ve etkinleştirilmesi projesi kapsamında hem çeltik tohumu desteğimiz, hem de çeltikten sonra, geçtiğimiz yıllarda uygulamış olduğumuz ikinci ürün, yerine kışlık sebze özellikle brokoli çok kazançlı ürün olduğunu söyleyen Sağlam,” Bu bölgede ekimden dolayı basınçlı ve damlama sulama yapan yerlere 625 bin adet brokoli fidesini tekrar teslim edeceğiz. Üretilen tüm fabrikalarda işlenmesine baktığımızda, toplam 33 adet fabrikamız var, 25 tane fabrikamıza kırsal kalkınma yatırımlarından yaklaşık 33 milyon lira projelerine karşılık olarak 15 milyon 900 bin lirada kırsal kalkınma projelerinden desteklerini teslim ettiklerini” kaydetti.

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen,” Çeltik Komisyonu olarak, damlama çalışmaları sistemi üzerinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Çiftçimiz özellikle eğimli alanlarda lazeri gerektirmeyen alanlarda damlama sistemi ile çeltik üretimini devam ettiriyoruz. Çiftçimiz artık bunu benimsedi. Bu sahada çeltik üretimi kaldırıldıktan sonra balçıktan dolayı ikinci bir ürüne geçemiyorduk. Çeltik ekiminde damlama sulama ile yapılan alanlarda 3 gün sonra tekrar bir ürün ekebiliyoruz. Böylece çiftçimizin daha fazla zenginleşmesini amaçlıyoruz.” İfadesini kullandı.

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç,” Bafra Ovası verimli topraklarda hem kışlık sebze ve meyve, yazlık mahsuller olmak üzere her şey yetişiyor. Sera OSB’de Bafra’da kuruluyor, 30’a yakın yerin tahsisleri yapılıyor. Bafra seracılık olarakta önemli yer olacak. Toplamına bakıldığında bu çalışmaların hepsi Bafra’ya değer ve katma değer kazandıracağını.” belirtti.

Çeltik ekim alanına, Samsun Milletvekili Murat Çan ve Orhan Kırcalı çiftçilere hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Konuşmaların ardından, çeltik tohumları tarlada toprakla buluştu.

Çeltik Ekim gününe gelen misafirlere ikramlar dağıtıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.