Bafra Ziraat Odası toplantı salonunda, Kasım ayı'nda gelir ile giderlerin okunmasıyla başladı.
Bafra Ovası’nda yazlık ve kışlık sebzelerin durumu, çeltik, buğday ve arpanın yıl içinde ilklim değişikliğinden dolayı yaşanan sıkıntılar ve 2024 yılı içerisinde yaşanan doğal afetler konuşuldu.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ilçe Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “Alaçam, Bafra, 19 Mayıs ve Yakakent ilçelerinde çeltik alımları günlük olarak bin 400 ton olmak üzere, TMO çeltik alımını yapıyor. Devlet bu gün 25 liradan alıyorum demeseydi, çeltik 16 liradan satın alınırdı. Ben burada diğer kurumlardan bahsetmiyorum. Toprak Mahsulleri Ofisinden bahsediyorum. Fiyatlar makul değil ama kimse mağdur olmasın diye, Aralık ayının sonuna kadar alımların devam edeceğini” söyledi.
2024 yılı yaz sezonu çok sıkıntılı geçti, karpuz, kavun ve kapya biberde verim düştüğünü belirten Osman Tosuner,”Sabah aldığımız bir haber üzerine 11 muhtar toplandık ve Hal Sebze ve Komisyon yönetiminde görüştük. Kışlık sebze ürünlerin getirildiğinde, malının iyi temizlenmemesi fiyatların ve filenin düştüğünü söylendi, temiz gelen mahsulden yüzde 3 file alınacağı, kabasının temizlenmeyen mahsulden ise fazla file alınacağı belirtildi. Bunun önüne geçmek için üreticilerimiz hasatta biraz daha dikkatli olmalıdır.” diyerek uyarıda bulundu.
Yönetimi adına konuşan Tosuner tütün fiyatlarına değindi,” Kırsalda tütün fiyatları kabalığın temizliğine göre 180 liradan 200 lira olarak tüccar alıyor, inşallah ilerleyen yıllarda bu fiyatlarda artmış olur. Burada en büyük sıkıntı, girdi maliyetlerinin yüksek olması, gübre, mazot, ilaç, yem ve diğer giderler. Çiftçi yaptığı ürünlerin tamamında desteklenmesi lazım. Pazara gidildiğinde, brokoli, karnabahar domates ve diğer kışlık malzemeler 60 ile 100 lira arasında kilogram fiyat olarak değişiyor. Bakıyoruz üretici ile tüketici arasında büyük uçurum olduğunu.” Anlattı.
Biran önce Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı müdürlüklerin memurları sahaya inmesi gerektiğini söyleyen Tosuner,” bu fiyatların denetlenmesi lazım. ilçe Ziraat Odası Yönetimi olarak 119 mahalleyiz 21 kişi olarak temsil ediyoruz. Mağdur olan çiftçilerimizin mağduriyetini Devletimizin kurumlarına iletiyoruz. Bafra Ovası Türkiye'de 81 ilin yüzde 17'de çeltikte, sebzede yüzde 40’ını tüketimde üretiyoruz." ifadelerini kullandı.
Sözlerini tamamlayan Osman Tosuner, bu yıl 3 afet yaşadıklarını, başta Türbe Mahallesi olmak üzere 8 mahallede ciddi hasarlar yaşandığını, buna bağlı olarak mahsülde kıtlık yaşandığının, çiftçilere tüm ürünlerinde desteklenmelerinin gerektiğini vurguladı.