Türkiye'nin verimli ovaları arasında yer alan, Kızılırmak Nehri'nin döküldüğü Bafra Ovası'nda, Ağustos ayında ekilen beyaz lahananın hasadı sürüyor.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, ”Hibrit ve beyaz lahana, Türkiye’de en kaliteli ve en lezzetlisi Bafra Ovası’nda yetişiyor. Beyaz Lahana olarak 2024 yılı Haziran ve Temmuz aylarında, net resmi rakamlara göre, 25 ile 26 bin dekar ekili alan var. Ağustos ve Eylül ayında yaşanan sel felaketinde büyük kayıp var. Ovada yaklaşık 7 bin dekar alan gibi bir düşüş olduğunu.” Kaydetti.
Osman Tosuner,” Bafra’yı baz alırsak, üreticiden sebze komisyoncuları en az 15 liradan alıyor, pazarda 25 lira ile 30 liradan satışlar devam ediyor. Pazara yakın olan bir yerde bu fiyatlara satılıyorsa, büyükşehirlerde bu rakamlar 35, 40 ve 50 lirayı buluyor. Burada tüketici mağdur oluyor. Seller yaşanmasaydı fiyatlar bu kadar yükselmezdi.” Dedi.
Bafra Ovası’nda 135 bin ton rekolte olduğu tahmin ettiklerini söyleyen Osman Tosuner,”Bu rakamlar aşağıda vurabilir. Bunun sebebi ovada aşırı yağışların olması rekolteyi de etkiledi. Zarar gören çiftçiler gübresini kullandı ama hepsi boşa gitti. Beyaz lahananın yüzde 70’i iç piyasaya, yüzde 30’u dış piyasaya gönderiliyor. İhracat olarak Rusya ve Ukrayna’ya da sevk ediliyor. Tüketiciler pazarla gittiklerinde, kışlık sebzelerin tüm ürünlerde Bafra Ovası’nın ürünlerini tercih etmelerini.” Söyledi.
Çiftçiye ne kadar destek verilirse, fiyatlarda artışlar o kadar önlenmiş olur. Tüketicide bu durumdan faydalanır diyen Osman Tosuner,” Mazot, gübre, ilaç, hayvan yemi, enerji ve bunun devamında işçi maliyetleri tüketiciye külfet yüklüyor. Girdi maliyetleri desteklenirse ve bunlar göz önüne alınırsa üreticide ve tüketici mağdur olmaz.” Şeklinde konuştu.
Balıklar Mahallesi’nde beyaz lahana eken 3 çocuk babası Engin Demir,” 50 dönüm arazim var. Ağustos ayında ekimi yaptığımız beyaz lahananın hasadını aralık ayında devam ediyoruz. Havaların yağışlı gitmesiyle bu sene mahsulümüz iyi olmadı, afad vardı. Hasadını yaptığımız ürünümüz sebze haline gidiyor. Yaklaşık 18 lira ile 20 liradan satıyoruz. Satışlar iyi gidiyor ama bu yıl mahsul yok, diğer yıllara göre zayıf.” Olduğunu belirtti.
Yevmiyelerden memnun olduğunu söyleyen Tarım İşçisi Dursun Ay, sağlıklarının yerinde olduğu sürece 1500 liradan çalıştıklarını ifade etti.