Öne Çıkanlar bafra şakir şahin

Bafra Ovası'nda TMO çeltik alımlarına başladı

Bafra Ovası’nda Mayıs ayı içinde ekilen çeltik, Ekim ayında hasadına başladı ve Ovada ekilen çeltiğin yüzde 50’isinin hasadı tamamlandı.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,” Samsun Bölgesinde Mayıs ayında ekilen, Ekim ayında hasadına başlanan, Samsun'un 6 ilçesinde 188 bin dekar alana çeltik ekimi yapıldı. Bafra Ovası’nda ise Kayıtlı 132 bin dekar alana çeltik ekildi. Çeltikte Bafra Ovası’nda yüzde 50’ye yakının hasadı yapıldı. Tarım Mahsulleri Ofisi (TMO) gecikmeli de olsa, fiyatları açıkladığını” kaydetti.

Osman Tosuner,”Ekim ayının sonunda çeltik alımları başladı, 55 randıman 24 lira, 58 randıman 23 lira, 60 randıman 20 lira olarak alımlar devam etmektedir. Devletimiz fiyat açıklasa bile, çiftçinin mağduriyetini karşılamıyor. 2022 ile 2023 yılının girdi maliyetlerini enflasyonu baz alırsak bu fiyatlar çiftçiyi memnun etmiyor. Fiyatların bu gün en az 60 randımanlı Osmancık grubunun 25 lira olmasını istiyoruz. Çünkü çiftçi sattığı maldan dönüm başına 1500 ile 2000 bin lira para kazanmazsa bir daha çeltiği yapma şansının olmadığını” söyledi.

TMO’nun alımlarının az olduğunu söyleyen Osman Tosuner,” Vatandaşın borcunu ödemesi için alımların en az 500 ile 600 ton arasında çıkarılması lazım, Bafra’da TMO’nun deposu var, TMO’ya Çeltik satan çiftçilerimiz dikkat etsin, akşamdan kamyonuna çeltiğini yükleyenler branda çekmesinler, Bafra rutubetli yer olduğu için, 14 randıman rutubetinle çadırdan çıkarsa, sabah oldu mu, bu rutubet oranı 15’i geçer, TMO’dan sıra alıp çeltiğini götürmeden önce, çiftçilerimiz randımanı yaptırsın, rutubetini ölçtürsün ve ona göre götürsün. Bilindiği üzere TMO, 50 randımanın altında alımlar yapmıyor.15 rutubetin üzerinde de alımlar yapılmadığını” belirtti.

Tosuner,” Bafra Ovası’nda kayıt dışı çok fazla çeltik üretim alanı var. Sebebi ise, kardeşler arasında araziler bölündü, hazine yerlerinde de çeltik ekildi. Kimse CSK yapamadı. Ama çeltik yapan çiftçiler dekar başına sulama paralarını ödüyor. Çeltik komisyonlarında ve kayıtlarda isimleri var. Devletimiz bunu göz önüne alıp, çiftçilerimizin mağdur olmaması için, CSK’sı olmayan çiftçilerin ürünlerinin alınmasını da” istedi.

TMO tarafından alınan çeltiklerin ödemeleri 1 ay içerisinde yapılacağını anlatan Tosuner,” Sistemlerde sıra almak çok güçleniyor. Sistem sürekli tıkanıyor. Günlük alımlar çoğalırsa sistemde tıkanıklar olmaz. Ayrıca işletmecilerinde Devletin açıkladığı fiyatlara tabi olmalarını rica ediyorum. Çünkü Bafra’da 14 tane çeltik fabrikası var. Bu gün mağdur olsalar dahi çiftçinin yanında olmasını diliyorum. “ şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.