Bafra ovasında, 2023 yılının Mayıs ayında ekilen kapya biberin ilk hasadı, Ağustos ayı içerisinde yapılıyor.
Kızılırmak Nehrinin beslediği ovada, bu yıl 31 bin dönüm alana kapya biber ekim yapıldı.
Bafra ovasında tarımla uğraşan çiftçiler yıl içerisinde çıkacak olan kapya biberden yaklaşık 160 bin ton rekolte bekliyor.
Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Adem Aşçı, ”Bafra Ovasında 2023 yılında, 31 bin dekar alanda ekili kapya biberimiz mevcut, Mayıs ayı içerisinde ekilen kapya biberimizi, Ağustos ayında çıkmaya başladı. İç piyasaya gönderdiğimiz biberleri Mersin, Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Elazığ pazarına ağırlıklı olarak pazarlanmaktayız. Yaklaşık 10 gün sonrada Almanya ile Bulgaristan’a ihracatın devam edeceğini” kaydetti.
Kapya biberin bol aromalı, kalitesinin yüksek olduğunu ve Türkiye’nin en iyi kapya biberini yetiştirdiklerini söyleyen Adem Aşçı,” Bafra Ovasında yetişen kapya biber, kilogram olarak 15 liradan tarladan alacısını buluyor, ovada kapya biberin Aralık ayına kadar hasat yapıldığını ” belirtti.
Kapya biberde bir dönümde 4 ile 5 ton arasında beklentilerinin olduğunu söyleyen Aşçı, “Ovada 31 bin dekar alanda, 160 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu yılda kapya biberin çiftçilerimize bol bereketli geçmesini diliyoruz.” Şeklinde konuştu.
Bafra Yeşilyazı Mahallesi'nde komisyonculuk yapan Adem Yanık,” Bulgaristan’a ihracata başlayacağız, Bafra ovasından çıkan biberimizin kalitesi yüksek, iç piyasada Tarsus, Mersin, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Elazığ ve Diyarbakır illerine sevkiyat yapıyoruz. Biberin kalınlığı Türkiye’de tekdir, aroma ve kalite bakımından dışarıda 5 kilodan 1 kilogram salça çıkarsa, buradan çıkan biberde 4 kilogramdan 1 kilogram salça çıkar. 15 liradan aldığımız kapya biberi iç piyasaya faturalı olarak 15 liradan gönderdiklerini, yurt dışına ise biraz daha kaliteli olduğu için 22 ile 23 liradan ihracat yaptıklarını” Söyledi.