Öne Çıkanlar Dereköy Başakşehir

Samsun'da fındık fiyatlarını eleştirdi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını kilogram başına levant kalite için 130 lira, Giresun kalite için 132 lira olarak belirledi.

Samsun Ayvacık Ziraat Odası Başkanı ve Önceki Dönem Büyük Birlik Partisi (BBP) Tarım Komisyonu Üyesi Erdal Avcı, TMO tarafından açıklanan fındık alım fiyatlarını değerlendirdi.

Geçimini fındıktan sağlayan çiftçinin hayal kırıklığı yaşadığını savunan Erdal Avcı, İtalyan hükümetinin 7 Euro belirlediği fındık fiyatının dünyanın en büyük fındık üreticisi ülkesi olan Türkiye’de 3,60 Euro civarında kalmasını eleştirdi.

Erdal Avcı, “Türkiye’den sonra fındık üretiminde ikinci sırada yer alan İtalya’nın ürettiği fındığın randımanı yüzde 30-35, en fazla 40 gelirken fındığa 7 Euro fiyat açıkladı. Türk fındığı, İtalya’ya göre 15-20 randıman fazla olmasına rağmen 3,60 Euro civarında olmasının sebebi nedir?” diye sordu.

İtalyan firma Ferrero’nun, Türkiye’den aldığı fındığı Avrupa’daki çikolata fabrikalarına sattığını kaydeden Erdal Avcı, “Türk fındığındaki aroma başka ülkede yok. Örneğin Ayvacık ilçemizin fındığının aroması fevkalade yüksektir” dedi.

TMO’nun yaklaşık iki ay önce 2022 sezonunda aldığı fındığı 132 TL’den ihaleye çıktığını hatırlatan Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, şöyle konuştu; “Karadeniz bölgesinde 500 bin üreticinin dolaylı olarak 8 milyon insanın ekmeği olan geçimini fındıktan sağlayan çiftçi adına fındık fiyatlarından memnuniyetlerini bildirenlere sesleniyorum. Fındık bahçesinde zor şartlarda alın teri döken, yaz kış aylarca bahçesinde uğraşan, mazotu, ilacı, gübresini borçlanarak alan insanların ne mücadele verdiklerinden bihabersiniz. Çünkü sizin bir kök fındık ağacınız dahi yok!”

Erdal Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “31 Mart yerel seçimlerinde görülmüştür ki; Karadenizli’nin geçim kaynağı olan çay ve fındık fiyatından sonra erken veya zamanında olacak bir seçimde Karadeniz’deki kale şehirler de kaybedilecektir. Karadeniz’de çiftçi mutsuz” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.