Öne Çıkanlar MHP Alanyaspor

Samsun'da 45 yıldır topladığı antikaları babasının ismine kurduğu müzede sergiliyor

71 yaşındaki Sabri Durmuş, özel bir odada, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Bafra Belediyesi tarafından verilen tarihi ansiklopedi, dergi ve gazetelerinin yanı sıra, müzik plaklar, eski zamanlara ait gündelik eşyalar, eski el lambalar, yemek kapları, eski daktilolar, irili ufaklı testiler, ahşap ve demir tarım aletleri, ahşap sandık çeşitleri, dikiş makineleri, çeşitli antika saatler, eski tip ütüler, eski radyolar, eski televizyonlar, beşikler, ankesörlü telefon çeşitleri ve bir çok eşya görenleri hayran bırakıyor.

Ayrıca Sabri Durmuş, 3 kuşak olan ailesinin fotoğraflarını aynı odada duvarda bulunduruyor.

Sabri Durmuş, babasının ismini verdiği ‘Yakup Durmuş Müze Evi’nde meraklılarına, 45 yıldır topladığı Etnografik eserleri, 24 yıldır açık olan müze evinde, 5 bin adet malzemeyi ziyaretçilere açık tutuklarını.” Anlattı.

“1953 Bafra doğumluyum, 3 çocuk babasıyım. Çocuklarımı okuttum, hepsi üniversiteye gitti. Mermer işleri yapıyorduk. 1968 ile 1970’leri bulmamıştı, burada mermerci olarak tam faaliyetimizi 1975 yılında açtım, 1999 yılının sonu ile 2000 yıllarının başında emekli oldum.” Dedi.

Durmuş,“O zamanlar lakap vardı, babama 'Petekçi Yakup Usta' derlerdi. Babamın da antikaya merakı vardı, ama ben antika demeyeceğim. Çünkü bunlar antikaya girmiyor. Etnografı esere giriyor, o yıllarda yaşamış insanlarımızın, elektrikli makinelerin olmadığı zaman beden gücüyle, AR-GE çalışmaları gibi bozulup, yapılarak en iyi şekilde insanların, kendilerine faydalı olacak şekilde, ağaç, toprak, bakır ve demir malzemeler toplamak bizlerde, çocuk yaşlarda başladığını. Mermercilik işlerini yaparken, sağda solda atılmış olan malzemeleri, değerlendirmeye başladığını söyleyen Durmuş,” Bu günkü şartlarla onların yapılma şekilleri yok, 1999 yılına kadar bu malzemeleri kendi yerlerimizde küçük küçük depolarda sakladık. 2000 yılından sonra malzemeleri gün yüzüne çıkarmaya başladık. “ diye konuştu.

“Eskiden mermerci olan işyerimizi, bu şekilde oda haline getirdik. Tabi diğer tarafta da odamız var. Etnografı eser olarak, at arabaları, tarım aletleri, mutfak eşyaları gibi irili ufaklı malzemeler var, biz buraya ilk olarak tarım aletlerinden, eski dönemlere ait zirai aletler topladık. Elimizde şuanda demir olan 200 ile 300 yıllık malzemeler var. 45 yılda topladıklarımız, 5 bin adeti buldu. Hepsinin hatırası hepsinin yaşanmışlığı var. Atalarımızdan büyüklerimizden kalan malzemeler. Hepsinde alın teri ve emek var.” İfadesini kullandı.

Emeğimizin karşılığı bizleri ziyaret edenlerdir. Yurt dışından gelenler, bayram aralığında gelenler olduğunu, okul öğrencilerimiz ile öğretmenlerin ziyaret ettiğini anlatan Sabri Durmuş,” çocukların yüzlerindeki tebessüm, onları mutlu edebilmek gerçekten büyük has, buranın hiçbir ücreti yok. Şahsi menfaat düşünmeden yaptık. Sadece babamın ismi kaybolmasın ‘Yakup Durmuş Müze Evi’ diyerek açtık, gelecek nesillere aktara bilirsek aktaracağız, saygı ile sevgi ile o gidenlere rahmet diliyoruz. Bizler insanlara faydalı olabildiysek ne mutlu bizlere.”

Ben kendim, becere bildiğim kadar topladım. Birde, komşularımız, büyüklerimiz, onların çatı aralarında kalan, radyolarından, dikiş makinelerine ve çantalara kadar getirenlere çok teşekkür ediyorum. Onların bu emanetlerini gelecek kuşaklara aktara bilmek için, elimizden geldiği kadar bakımlarını ve temizliğini yapabildiğimiz kadar, yapıp sergilemeye devam edeceklerini.” Belirtti.

Buranın her zaman ziyaretçilere açık olduğunu, müzenin de yerinin, Bafra'da Çilhane Mahallesi, Alaçam Caddesi'nde olduğu, kime söyleseler yerinin adresini söyleyeceklerini ifade etti.

Anahtar Kelimeler:
Samsun
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.